Szakmai beszélgetés és műhelyvetítés kíséri a Robert Wilson nemzetközi konferenciát

2017 szeptember 19. kedd, 12:44

Az amerikai-magyar színházi együttműködés lehetőségeiről szóló beszélgetést és Robert Wilson 2006 utáni munkáiból összeállított vetítést is tartanak.

Hamletmachine (fotó: robertwilson.com)

Hamletmachine (fotó: robertwilson.com)

Szerdán 15:00 órától a Mozsár kávézóban szakmai beszélgetést tartanak Frank Hentschkerrel, a New York-i CUNY Graduate Center Martin E. Segal Theatre Center igazgatójával a kortárs amerikai színházról és drámáról, az amerikai-magyar színházi együttműködés lehetőségeiről,

Milyen kortárs darabok születnek New Yorkban és az Egyesült Államokban és ezek hogyan kerülnek színpadra? Van-e igény külföldi kortárs darabokra? Milyen jelentősebb színházi fesztiválok vannak a városban, mi a profiljuk, melyek érdeklődnek külföldi előadások iránt? Mi érdekli a New York-i közönséget az európai színházból? Milyen jellegű előadások és darabok tudják felkelteni a nézők illetve az egyes játszóhelyek figyelemét? Mi jut el New Yorkba Közép-Európából, Kelet-Európából és milyen visszhangja van? Milyen a színházi egyetemi képzés rendszere? Hogyan lehet rövidebb-hosszabb képzésekre, tapasztalatcserére, kutatási lehetőségre jelentkezni? Milyen speciális művészképzési módszerek, kurzusok vannak? A beszélgetés nyelve: angol és magyar.

Csütörtökön  11:00 és 15:00 óra között az OSZMI vetítőtermében látható a Robert Wilson legújabb évtizede c. film. A rendező 2006 utáni munkáiból Clifford Allen válogatott. A Watermill Center Robert Wilson Archives őrzi a neves amerikai művész, rendező munkásságának legtöbb dokumentumát, fényképeket, kéziratokat, hangzóanyagokat és természetesen előadás-felvételeket is. A rendező korábbi munkáinak felvételei a New York Public Library Theater on Film and Tape Archive gondozásában vannak, míg a 2006 után keletkezett legújabb felvételek a New Yorktól mintegy 150 kilométerre található Watermill Center archívumában. Ezekből a talán kevésbé ismert munkákból ajánl néhányat a magyar színházi szakma figyelmébe Clifford Allen, a Watermill Center hozzánk látogató munkatársa.