Mácsai Pál rendezésében készül a IV. Henrik az Örkény Színházban

2017 szeptember 20. szerda, 7:00

Október 14-én mutatja be Shakespeare történelmi drámáját az Örkény Színház Mácsai Pál rendezésében.

Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Ajánló a darab elé:

„Egy napon majd – így folytatta Richárd –
a bűn, mint meggyűlt kelés, kifakad
és folyni kezd a genny.”

Anglia rég két részre szakadt. Engesztelhetetlen indulat és süket fülek mindkét oldalon. Indulatvezérelt propaganda templomokban és vásártereken. A politikai táborokon belül kiszámíthatatlanul változékony érdekkörök: sérelmek, hiúságok, anyagi remények szerint.

Angliában a király, IV. Henrik, okozója és áldozata is a káosznak. Fia, az ifjú Henrik, kivonul az udvari politikából – egy rég lecsúszott alak, az amorális, intelligens bohóc, Falstaff kocsmai társaságába zárkózik. Azon a napon, amikor a sebtiben gyártott jelszavak hívására újra tömegek sodródnak polgárháborúba, az apák vitájába fiaik is kénytelenek beszállni. Generációról generációra öröklődik a belharc, amelynek ki tudja, hol volt a kezdete, és hol lesz a vége.

Nádasdy Ádám új fordítást készített a IV. Henrikből / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Nádasdy Ádám új fordítást készített a IV. Henrikből / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Shakespeare a fiatal szerző lenyűgöző mohóságával szórja elénk hatalmas anyagát. A teljes társadalom érdeklődésének tárgya, a királytól a parasztig, az erkölcs felkentjeitől a köztörvényes bűnözőkig, a felső körök szerelmeitől a bordélyok hátsó szobájáig, a halálos ágyán lelkiismeretével elszámoló király magányától a csataterek káoszáig mindenre kíváncsi. Természetesen e korai történelmi drámájában is az érdekli, ami gyakrabban játszott műveiben is: az emberi természet.

IV. Henrik az első király volt a Lancaster házból Anglia trónján. Elődje és unokatestvére, II. Richárd 1398-ban Franciaországba száműzte, mert félt, hogy a hatalmára tör. Egy évvel később, amikor Richárd öröklött birtokától is megfosztotta, Henrik titokban visszatért Angliába, és a gyenge kezű király ellen háborgó főurakkal együtt lemondatta Richárdot. Henriket megkoronázták, Richárdot egy vidéki kastélyba zárták, ahol nemsokára máig tisztázatlan körülmények között meghalt.

Mácsai Pál / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Mácsai Pál / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Henrik uralkodása nem volt belső és külső viszályoktól mentes: korábbi támogatója és barátja, Henry Percy gróf és a wales-i lázadó vezér, Owen Glendower hamarosan összefogtak ellene. Támadták a skótok, és az összeesküvésbe számos főúr és maga a yorki érsek is betársult. A lázadások több hullámban mintegy tíz évig követték egymást. A betegeskedő király néhány viszonylag nyugalmas év után végül 1413-ban halt meg; trónján fia követte, V. Henrik néven.

Ezt a másfél évtizedet és számtalan szereplőjét sűríti Shakespeare egyetlen összefüggő történetté az eredetileg kétestés IV. Henrikben.

Kaszás Gergő, Pogány Judit / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Kaszás Gergő, Pogány Judit / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Táviratok a próbákról:

Herczeg Tamás: „- Szerintem nem kell félni, mert ott van Douglas és Mortimer.
– Nem, Mortimer nincs ott.
– Jó, akkor triolatriolatriolatriolatriegyhadsereg….”

Novkov Máté: „Felkészülten megérkezik az ember a próbára, berobban és kitör az ebédszünet.”

Darvas Ferenc: „Pali szereti, ha különböző, olykor meglepő tárgyakkal szólaltatjuk meg a hangszereinket. Például Herczeg Tomi egy poharat csúsztatgat ide-oda a gitár fogólapján, ami egy érdekes effektet ad. Felvetettem neki, megkérdezzük-e Palit, nem kéne-e a poharat közben félig megtölteni vízzel? Végülis letettünk erről, mert félő, hogy Palinak megtetszik az ötlet, és Tamás gyakorolhat egész nyáron egy félig töltött pohárral.”

Nagy Zsolt / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Nagy Zsolt / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Dóra Béla: „Ma egy dölyfös skót hadvezér voltam, és háborúba mentünk a felkelőkkel. De fél 3 felé méretvételre hívtak az öltöztető lányok, így most tűzszünet lesz… egy darabig.”

Ficza István: „Egyelőre az foglalkoztat, mitől leszek érdekes?”

Nagy Zsolt: „A két világ között áthatolhatatlan, sűrű köd tenyész.”

Kókai Tünde: „Ferkó! A Disznófő kocsma pincér gyereke, kinek szókincse annyi, amennyi az étlapon szerepel. Így mára beszámolónak ennyi elég legyen: Ser.”

Polgár Csaba: „Soha ne költözz össze azzal, akinek ‘forró sarkantyú’ a beceneve.”

Znamenák István: „Harisnya fejre és irány rabolni,
Ezt nem szüli más csak idő s alkalom.
Mi mind próbálunk valamit próbálni.
De nézzék; Igazgató az asztalon.”

Dóra Béla, Znamenák István / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Dóra Béla, Znamenák István / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Darvas Ferenc: „A Három nővérben süketnémát játszom, így elszoktam a szereptanulástól, a mostani három mondatom is nagy kihívás. A Pali állandóan azzal gyanúsít, hogy néha elalszom a próbán, pedig csak olykor-olykor alszom el.”

Kókai Tünde: „Reggel felcsörgettem Zsombort, mert hajnali hatkor írt, hogy ébresszem fel, ha elaludna a próbáról – premierje volt tegnap, na. Palitól megtudtam, hogy a változásnál Emő viheti az asztalt, én meg csak a székeket, mert ő jobb kondiban van, mint én. Egyébként ma Humphrey herceg voltam, és mély gyászban töltöttem a napot. Annyit már tudok a szerepről, hogy mindig összekulcsolt karokkal jár, de az apja halála után már nem.”

Zsigmond Emőke: „A szúrós szag ellenére – amit az új erkélyünk betonöntése okozott, mármint a szállítóautó órákon át tartó pöfögése a stúdiószínpad ajtajában – töretlenül boncolgatjuk, hogy mit írt Shakespeare.”

Kákonyi Árpád: „Ebben a produkcióban Darvas Ferenc segédjeként dolgozom, úgyhogy nekem a mai volt az első próba, lényegében folyamatosan beleokoskodtam abba, amin a többiek már hetek óta dolgoznak, illetve beleerőszakoltam egy plusz szólamot Feri Bach-korálszerű Zarándok-dalába.”

Máthé Zsolt: „Zenész leszek, és csak lesek
Végszó helyett hangjegyeket
Mollal fekszem, dúrral kelek
Feledvén a színészetet.”

Máthé Zsolt, Herczeg Tamás / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Máthé Zsolt, Herczeg Tamás / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Vajda Milán: “Ma nem sikerült eljátszanom azt, hogy náthás vagyok, pedig náthás vagyok.”

Nagy Zsolt: “Használt fürdővizet lenyúlni mindig ér.”

Pogány Judit:Tudtam, hogy fáradt vagyok, de hogy ennyire…? Most már csak az a kérdés, hogy el tudom-e hitetni a rendezővel, hogy az „alvatöprengés” is hasznos lehet egy próbán…”

Ficza István: “Nagyon megköszönném, ha valaki megdobna egy angol telivérrel. Westmorland szerintem lovon jár.”

Herczeg Tamás: “White Zombie-s reszelés, vagy Hetfield-es hörgős Gibsonos gitárhang legyen? Nem tudom. Inkább hajlanék a Dimebag Darrell-es röfögős felé.”

Jéger Zsombor: “Ma az ellenség táborába vittem küldöncként rossz híreket, de a próba jó hangulatban telt.”

Novkov Máté, Jéger Zsombor, Dóra Béla / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. - olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Novkov Máté, Jéger Zsombor, Dóra Béla / Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

Dóra Béla: “Ma némaszerepet próbáltam. Bemutatóra kész leszek.”

Novkov Máté: “A kövér Bardolfot keresem magamban.”

Polgár Csaba: “Én tízre érkeztem a tizenegyes próbára, de így volt időm megkeresni az összes kiálló csavart az asztalban, így elkerültük a sérüléseket. Komoly nemzetiségi viták, az angol-walesi ellentét jegyében telt a próba.”

Znamenák István: „Falstaff várt és lesben állt a fák alatt.
Utána támadott és nagyon bátran elszaladt.”

Takács Nóra Dia: „Ma egy grafitceruzával próbáltam cintányérozni.”

Csuja Imre: „Ma rászóltam a Zitára, hogy ne súgjon. Egy perc múlva rászóltam, hogy súgjon.”

Mácsai Pál: „Ma elolvastuk az előadás második felét – valójában a IV. Henrik 2. című Shakespeare-darabot. Tegnap csak a feléig jutottunk. Megítélhetetlen, milyen hosszú előadás lesz: eredetileg úgy terveztem, hogy ezt délután 5-kor kezdjük majd. Vagy 6-kor, mint a József és testvéreit. Egyáltalán nem kizárt, hogy elég lesz 7-kor kezdeni. Ez nem derülhet ki összeolvasáskor, ezt majd a jelenetek természete dönti el.”

Örkény Színház: IV. Henrik I-II. – olvasópróba (fotó: Horváth Judit)

SHAKESPEARE: IV. HENRIK I-II.
Történelmi dráma

Fordította: Nádasdy Ádám (2017) // Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Játsszák: Darvas Ferenc m.v., Dóra Béla, Csuja Imre, Ficza István, Herczeg Tamás m.v., Jéger Zsombor, Kaszás Gergő m.v., Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Polgár Csaba, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Vajda Milán, Znamenák István, Zsigmond Emőke

Díszlet: Izsák Lili
Jelmez: Benedek Mari
Zene: Darvas Ferenc, Kákonyi Árpád
Súgó: Kanizsay Zita
Ügyelő: Mózer Zsolt, Sós Eszter
A rendező munkatársa: Szabó Julcsi
Rendező: Mácsai Pál

Bemutató: 2017. október 14. / Örkény Színház