Mercedes Benz – Esterházy Péter darabját látja vendégül a Pesti Színház

2017 szeptember 21. csütörtök, 7:00

Esterházy Péter Mercedes Benz című darabjával ünnepli a magyar dráma napját a Vígszínház szeptember 24-én, vasárnap a Pesti Színházban. A Szlovák Nemzeti Színház vendégjátékával Esterházy Péter emléke és a magyar dráma előtt tiszteleg a Vígszínház társulata. Az előadás, amelynek rendezője Roman Polák, magyar feliratozással látható a Pesti Színházban.

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

A történelmi revüt a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta 2015-ben Esterházy Péter. A darab bemutatóját 2017 januárjában tartották Pozsonyban, az előadás Magyarországon először a debreceni Deszka fesztiválon volt látható. A darabot felolvasószínházi előadásként már korábban is láthatta a magyar közönség: 2015 novemberében a Kazinczy utcai Tesla Teátrum, majd 2016-ban a magyar dráma napja alkalmából a Vígszínház is bemutatta.

A történelmi revü Az ember tragédiája keretjátékát felidézve, az Úr és Lucifer újabb fogadásáról, párbajáról szól, amelynek tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. A darabban az Úr kedvenc, erőt adó énekszámaként újra és újra felhangzik a mű címét is adó híres Janis Joplin-dal, a Mercedes Benz.

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

Radnóti Zsuzsa a darabról:

“2015-ben felkérés érkezett Esterházy Péterhez, méghozzá a Szlovák Nemzeti Színháztól, Pozsonyból, egy új opus megírására. Rövidesen létrejött a nevezetes mű, a Mercedes Benz, amely remek szintézise lett mindazon dramaturgiai találmányoknak, személyeknek, beszédmódoknak, amelyeket eddig megismerhettünk, és most letisztult, kiérlelt, hatásos színpadi állapotában mutatta meg az Esterházy-beszéddráma egyedi és sajátos értékeit, előnyeit. De mindezt úgy, hogy az eddig többé-kevésbé írói fikciónak tekintett elemek, motívumok színpadilag éretté és nyíltan személyessé, ezáltal teljesen hitelessé tudtak válni.

A Mercedes Benznek két nagy írói találata van, amely mágnesként összerántotta az Esterházy-féle dramaturgiát, és szervessé, de egyúttal még gazdagabbá tette a már eddig is kimunkált beszédmódot. Ez a felfedezés egyrészt Az ember tragédiája volt mint keretjáték, a két örökléten át civódó ellenfél, Az Úr és Lucifer felléptével, amelyet (második találatként) keretbe foglal kettejük fogadása az Esterházy családról a Tragédia parafrázisaként. „Vedd el szerencséjüket, fogadjunk, akkor sem fordulnak ellenem” – mondja az Úr. És a fogadás megköttetik. A fogadás tétje az Esterházyak elveszejtése Lucifer által.

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

„Majd ráeresztem a családra a bajt”, mondja, és megkezdődik a játék, a magyar történelem vérzivataros évszázadaiban, kezdve a 17. századi fényes győzelmektől, a mesés gazdagságtól a 20. századon át, a jelenkori Esterházy családig, és mindez az istenített és megtöretett apafigura történetével kiegészítve, továbbá az apa-fia kapcsolat halálos, halálon túli viszonyát is megmutatva. Eközben számos helyen megszólalnak Madách-idézetek, rendszerint ironikus tálalásban. Mindez hol gunyorosan fájdalmas, hol játékosan kontrasztos tükörben láttatva, igazi „esterházys” stílusban jelenik meg. (…) Gyönyörű ráadásként az egész játékot körbefonja, bekeríti Esterházy Péter kedvenc dala, a Mercedes Benz, Janis Joplin gyönyörű hangján, a borzongató halálnevetéssel a végén.

2017 januárjában pedig megvalósult a premier Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Színházban, a szöveget értő és színpadilag hatásos előadásában, szellemesen szcenírozva, gazdag színpadi felvezetésben, és az intellektuálisan szintén pontosan értő, élvezetes játékban nem csökken a szöveg, a Mercedes Benz Esterházy Péter varázslata.”

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

Szlovák Nemzeti Színház: Mercedes Benz

A pozsonyi színház előadásában Martin Huba, Robert Roth, Ondrej Koval, Lubos Kostelny, Dusan Jamrich, Anna Javorková, Dominika Kavaschová, Monika Potokárová, Vladimír Obsil és Ján Gallovic szerepel.