80 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad – Elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása

2017 szeptember 26. kedd, 14:44

A jubileumi évadban „Ajándék Budapestnek” mottóval ingyenes közösségi eseményekkel és szuperprodukciókkal várják a közönséget.

Fennállásának és működésének 80. évfordulóját ünnepeli 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A Szabad Tér Színház újfajta közösségi eseményekkel és minden eddiginél különlegesebb programsorozattal készül. Az ünnepi évad mottója: „Ajándék Budapestnek”, ami előrevetíti, hogy a kínálat igazi kuriózumnak ígérkezik a főváros kulturális életében. A jubileumi évadban elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, hogy minél többen átélhessék a művészet sokszínűségének élményét. Az élő közvetítések révén a programok egy részét a közösségi tereken is nyomon követheti majd a közönség, sőt mobiltelefonján is élvezheti a koncerteket egy-egy videóközvetítés keretében. A repertoáron a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett színházzal, klasszikus-, és könnyűzenével, balettel, képzőművészettel is találkozhat majd a nagyérdemű – jelentette be Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője az ünnepi évad eseményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Ahol az élmény születik

2018-ban ünnepli fennállásának és működésének 80. évfordulóját a főváros legszebb és legkedveltebb közparkjában működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A Szabad Tér Színház kezdetektől felvállalt célja volt, hogy egyedi, mégis sokszínű, minőségi kulturális értékhez juttassa közönségét. Ennek megfelelően, napjaink trendjeihez alkalmazkodva a Budapesti Nyári Fesztivál 2017 nyarán is számos színházi előadást, opera- és musicalbemutatókat, táncelőadásokat, jazz-, klasszikus zenei és crossover koncerteket, Színházi Szemlét, interaktív gyerekszínházat, bábelőadásokat, matinékat, irodalmi eseményeket kínált. Hazai és nemzetközi kiválóságok fellépéseinek sora fémjelzi, és egyben pozícionálja is a Margitszigeti Szabadtéri Színházat, mint kedvelt és népszerű játszóhelyet a nagy nemzetközi nyári színházak sorában, Mörbisch-től Veronáig, Salzburgtól Savonlinna-ig, vagy Bregenz-től Bécsig. A 105 program több mint százezer nézőt vonzott, ami az elmúlt évhez képest 20 százalékos növekedést jelent mind a nézőszám, mind a bevétel tekintetében. 2018 nyarára a jubileumi évadhoz méltóan minden eddiginél nagyobb volumenű programsorozattal, közösségi eseményekkel és kivételes szuperprodukciókkal készülnek, nemcsak a színpadokon, hanem azok környékén is, a főváros különböző pontjain. Az ünnepi évad mottója: „Ajándék Budapestnek”. Ehhez kapcsolódik az eseménysorozat számos meglepetéseleme.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője

Elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása

Az Antenna Hungáriával közös kezdeményezés keretében elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, azaz, „kinyílik” a színház, kivetítőkön keresztül a város egyes szabad- és közösségi terein élőben követhetik figyelemmel a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok bizonyos előadásait, koncertjeit. A kezdeményezéssel a szabadtéri színházi programok a főváros több pontján egyszerre jelennek meg. A budapestiek, valamint a belföldi-és külföldi turisták számára egyaránt egy merőben újfajta koncertélményt nyújtanak majd a „Kult zónák” élő közvetítései. A videó-közvetítések HD minőségben mobiltelefonon, tableten és laptopon is elérhetővé válnak.

Az ünnepi évad jó alkalom a közös élmények megélésre

„A közös ünneplés, a küszöbön álló 80. évforduló ismét kiváló alkalom arra, hogy megszólítsuk legfontosabb célközönségünket, a város lakóit, és közös tervek, célok megvalósítására, közös élmények megteremtésére és megélésére hívjuk őket – mondta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője. Szeretnénk, ha a nagyszabású programsorozatunk nyomán üzeneteink eljutnának azokhoz, akik már kedvelt közösségi térként tekintenek a Margitszigetre, színházát és parkjait látogatják, használják, élik és szeretik, és azokhoz is, akik a jövőben csatlakoznak majd a nyári teátrum programjaihoz. Nagy reményekkel és kihívásokkal nézünk a jubileumi év elébe, bízunk benne, hogy minél több társadalmi réteget és korosztályt tudunk megszólítani, a sokszínű és műfajokban gazdag programmal” – fogalmazott Bán Teodóra.

Világsztárokat láttak vendégül

Az igazgató a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az elmúlt évek, évtizedek sikereinek folytatásaként, hűen az elődökhöz nagy kihívás számára a jubileumi évad méltó megrendezése, ami rendkívül megtisztelő feladat is egyben. 2018-ban Bán Teodóra is évfordulót ünnepel, mérföldkőhöz érkezik a pályáján, hiszen tizenöt esztendeje lesz, hogy elkötelezte magát a Szabad Tér Színház minőségi programjainak megvalósítása mellett.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a főváros szívében 

Bán Teodóra megköszönte a fenntartónak, Budapest Főváros Önkormányzatának és Tarlós István főpolgármesternek, hogy sokak örömére biztosítják a sikeres működés feltételeit. Köszönetét fejezte ki továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a garantált támogatásért. Háláját fejezte ki a közönségnek, a művészeknek, a backstage munkatársainak, a partnereknek és a támogatóknak a mindenkori kitüntetett figyelmükért és együttműködésükért. Kiemelte a média jelentős szerepét a sikerek elérésében, hiszen méltóképpen juttatták el a közönséghez a nívós kínálatot. A kiemelt partnerek, az MTVA, a kulturális csatornája, az M5, valamint az MTI támogatása is nagyban hozzájárult, hogy ilyen népszerű évadot tudhatnak maguk mögött. Beszámolt a lezárult 2017-es Budapesti Nyári Fesztivál eredményeiről, sikereiről, statisztikájáról. Bejelentette azokat a szuperprodukciókat és közösségi eseményeket, amelyekkel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulóját ünneplik.

Operabemutatót is tartottak idén –
Sába_kiralynője

Köss ki nálunk! – különleges közösségi események

A jubileumi évad közösségi eseményeit a Mezítláb a réten című ingyenes koncert nyitja meg a margitszigeti nagyréten, 2018. június 9-én. A nyitóünnepségen egy igazi ünnepelt világsztár, a fiatal zeneszerető generáció nagy kedvence Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző, a 2009-es Eurovíziós Dalverseny győztese várja a publikumot. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara felejthetetlennek ígérkező koncertjén meglepetésre is készülnek A nyár fényei címmel. A rendezvényen a keringő világrekord felállítására is kísérletet tesznek.

A Köss ki nálunk! címmel meghirdetett programsorozat keretében különleges közösségi tér, az Akusztik Beach is megnyílik a Duna-parton, a színház kikötőjében a MAHART PassNave és a Főkert Nonprofit Zrt. közreműködésével. Az Akusztik Beach-en, a füvesített és fákkal betelepített hatalmas uszályon napközben napozással és zenehallgatással lehet majd kikapcsolódni. A hét több napján pedig a Kikötő- koncertek keretében gyertyafény mellett, élő kamarakoncertek várják az érdeklődőket az Akusztik Beachen rendezett estéken. A Kikötő-koncertekhez kapcsolódóan zenekarok tehetségkutató versenyét is megrendezik, a zsűri által a tizenkét legjobbnak tartott csapat koncertet adhat majd a kikötőben, a közönségszavazatok pedig arról döntenek, hogy melyik együttes kap fellépési lehetőséget a Városmajori Szabadtéri Színpad nagyszabású nyárzáró gálakoncertjén.

Az ikonikus előadások egyike volt a Béjart Ballet Lausanne előadása

Világsztárok, opera- és operettbemutatók, szuperprodukciók a szigeten

A jubileumi évad hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul, Hamar Zsolt vezényletével Carl Orff Carmina Burana-jának dallamai csendülnek fel. A Szabad Tér Színház számos operabemutatójának volt már otthona a Margitsziget, így a jubileum évében is nagy dobásra készülnek a Magyar Állami Operaházzal közösen. Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operáját láthatja a közönség, amely a Margitszigeten debütál, Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével. A nagyszabású tervek szerint az előadás ezután Jordániában az eredeti helyszínen is bemutatásra kerül, ott, ahol a történet játszódik. Abban a Holt-tenger keleti partjára emelt királyi palotában, a Machareusban, ahol Salome, Heródes király lánya az apja által Keresztelő Szent János fejét vétette. Az előadás eredeti helyszínen való bemutatása Vörös Győző ókorkutató, akadémikusnak köszönhető, aki a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt 2009-ben kezdte meg a helyszín feltárását.

A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz napjaink egyik leghíresebb és leginnovatívabb DJ-je, az amerikai Jeff Mills, aki az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertshow-t, Christophe Mangou vezényletével. Magyarországon először a Margitszigeten mutatják be a világ legsikeresebb, világsztárokat felvonultató The Great Gatsby című balettshow-ját is, amely F. Scott Fitzgerald kultikus regénye és a nagysikerű mozi alapján a húszas évek füstös, mámoros, féktelen hangulatát idézi.

Az operavilág csillagai közül a jubileumi évadban is több klasszis érkezik a Margitszigetre. A világhírű basszbariton Erwin Schrott és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara nagyszabású operagálával kápráztatja el a közönséget. Az ünnepi évadban a Szabad Tér Színház operettbemutatót is tart, Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című magyar remekművét állítják színpadra Szabó Máté rendezésében.

Doktor Zsivágó szabadtéri ősbemutató

A Szabad Tér Színház ünnepi ajándéka

Számos akcióval készül a Szabad Tér Színház, hogy az „Ajándék Budapestnek” mottójú programsorozat kiváló kulturális eseményeire minél többen eljuthassanak. Érdemes figyelni a szabadter.hu weboldalt és Facebookot, mert a bejelentett előadások spontán akciók keretében, bizonyos napokon és időszakokban véletlenszerű sorrendben kerülnek fel a honlapra, a jegyértékesítés első két órájában pedig ötven százalék kedvezménnyel lehet majd jegyet váltani a szuperprodukciókra. Egy másik akció keretében, aki regisztrál a Mezítláb a réten című nyitó koncert ingyenes közösségi eseményére, egy több hónapon át tartó folyamatos ajándéksorsoláson vesz részt. Számos értékes nyeremény gazdára talál: színházjegyek a Budapesti Nyári Fesztivál változatos és sokszínű programkínálatának valamelyikére, vacsora voucherek, továbbá „Aludjon Budapesten Színházjeggyel” elnevezésű csomag. Ennek tartalma egy páros belépőjegy valamely szabadon választott Margitszigeti- vagy Városmajori Szabadtéri.

Színpadi produkcióra, szálláslehetőség egy éjszakára szállodában büféreggelivel, színházi hajójárattal oda-vissza, és Víztorony-belépő Magyarország legnagyobb és legrégebbi víztornyába. A jubileum évében jegyre váltható ajándékkártyákat is lehet majd vásárolni.

„Igyekeztünk minél több meglepetéssel, és újdonsággal készülni, hogy minden generációnak kedveskedjünk. Nyolcvan év távlatában, a kultúraközvetítő felelős szerepében az alapítók és az elődök hitvallásának megfelelően azért dolgozunk, hogy a mai igényeknek megfelelőn látványos körülmények között valósuljanak meg az előadások, és megnyerjük azokat is, akik először nálunk találkoznak bizonyos műfajokkal, operával, drámával és balettel – mondta Bán Teodóra ügyvezető igazgató. Büszkén mondhatjuk, hogy a történelem viharai ellenére az európai művészfellépőknek szinte minden nagy korszakban zarándokhelye volt nyaranta a Margitszigeti Nagyszínpad, amely Európa egyik közkedvelt kulturális színterévé is vált, mind a szórakoztató, mind pedig a magasabb kultúra tekintetében.”

Ősbemutatót tartottak az Evita musicalből

Budapest az élen jár kulturális kínálatával

A jubileumi év fővédnökeként Tarlós István főpolgármester köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a Főváros vezetése komoly értéknek tartja Budapest hagyományosan sokszínű kulturális kínálatát, amelyben kiemelt szerepe van a minőségi kulturális programoknak és a nemzetközi hírű fesztiváloknak, köztük a Budapesti Nyári Fesztiválnak is.

 „A nívós repertoár belföldről és külföldről egyaránt látogatókat vonz a fővárosba, a nagy múltú Margitszigeti Szabadtéri Színpadnak is köszönhetően Budapest kulturális vonzereje így tovább növekedhet. A Főváros vezetése elkötelezett a Margitsziget, a budapestiek legkedveltebb pihenőparkjának további fejlesztése iránt; az elmúlt években teljesen felújított szabadtéri színpad mellett megújult a víztorony, a japánkert, valamint Magyarország legnagyobb és egyik leglátványosabb zenélő szökőkútja, a vizes vb-hez kapcsolódva pedig megvalósult a sziget teljes csatornázottsága. A szabadtéri színpad felújítása során újraszigetelték a nézőteret, kicserélték a nézőtéri székeket, felújították a közönségforgalmi területeket, a színpad fölé új, feszített szerkezetű tető került, valamint modernizálták az öltözőket és a színpadot kiszolgáló létesítményeket. A most 80 éves létesítmény nemzetközi viszonylatban is a komolyzene és a zenés színház rangos helyszíneként működik” – fogalmazott a főpolgármester.

A Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül megrendezendő ünnepi programsorozat tovább erősíti a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghatározó szerepét a főváros kulturális életében és turizmusában.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

A jubileumi évad szuperprodukcióiról, valamint a jegyértékesítési akciók részleteiről bővebben a Szabad Tér Színház honlapján tájékozódhatnak.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának és működésének 80. évfordulója alkalmából készült fotóalbum itt tekinthető. 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetéről itt olvashat.