Megnyílik a Kemény Henrik színházterem Budapesten

2017 szeptember 26. kedd, 14:00

A Budapest Bábszínház szeptember 30-án 15 órai kezdettel tartja első bemutatóját Vörösmarty utcai új játszóhelyén.

A Budapest Bábszínház közleménye:

A talán legnevesebb magyar bábművészről, Kemény Henrikről elnevezett teremben tűzzük műsorra a kisiskolás korosztálynak szóló, drámafoglalkozással játszott A csomótündért, amely színházunk dramaturgja, Gimesi Dóra népszerű meséjéből készült.

Másnap a névadó munkásságára emlékezve Vitéz László-napot tartunk, amelynek keretében színházunk két művészének Vitéz László- előadását is műsora tűzzük.

Kemény Henrik /  MTI Fotó: Oláh Tibor

Kemény Henrik / MTI Fotó: Oláh Tibor

Szeptember 30-án 18 órakor az Andrássy úti épület Ország Lili stúdióra átkeresztelt kamaratermében a névadó munkássága előtt tisztelegünk. „befalazva”- in memoriam Ország Lili címmel, a festőművész-bábtervező életéből, képeiből inspirálódva, Dragomán György szövegével, kifejezetten felnőtteknek szóló előadást készít Gergye Krisztián, amelynek premierjét a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében tartjuk.

Az előadás előtt 17 órakor a színház előcsarnokában található Koós Iván Galériában nyílik meg a műhelyünkben díszletfestőként, majd bábtervezőként hosszú időn át dolgozó Ország Lili bábszínházi munkásságát bemutató kiállítás. Idén elérkezettnek láttuk az időt, hogy új arculatot adjunk színházunknak. Ennek részeként új külsőt kapott az előcsarnok, hamarosan elindul új honlapunk, és új logót választottunk. Fontosnak tartottuk, hogy emblematikus „pálcikaemberünk” hirdessen továbbra is bennünket, ehhez azonban kor követelményeinek megfelelő, megújult formát választottunk.

A régi neonfigura a főváros emlékeit bemutató Kiscelli Múzeumban lesz megtekinthető, kicsinyített mását pedig a Koós Iván Galériában őrizzük tovább. Közel hét évtizedes hagyományainknak megfelelően a 2017/2018-as évadot is a kísérletezés és a progresszió jellemzi, ennek jegyében készülnek további bemutatóink.

A nagyszínpadon két premiert tartunk: Kodály Zoltán daljátéka, a Háry János, illetve Felix Salten Bambi című regényének adaptációja is 6 éven felülieknek készül. Ugyanennek a kisiskolás korosztálynak szól az Ország Lili stúdióban egy bemutató, amely Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című történetéből készül. A Kemény Henrik teremben a legkisebbeket, a bölcsődéseket várjuk Axel Scheffler Pipp és Pollijával – a premierre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretén belül kerül sor –, és itt mutatjuk be a felnőtteknek Az odúlakót, Dosztojevszkij Feljegyzések egy egérlyukból című kisregényének adaptációját is.