100 éves a Csili – Pogány Judit, Szabó T. Anna és Gimesi Dóra is vendég

2017 szeptember 28. csütörtök, 15:16

Pesterzsébet és a Csili Művelődési Központ elmúlt száz évét dolgozza fel az az eseményfolyam, amellyel a városrész lakóit bevonva ünnepelik a kulturális központot és a kerületet is.

A különböző művészeti ágak, szakemberek, országosan ismert, népszerű művészek, szervezetek bevonásával egy igazi, méltó, hosszantartó és emlékezetes programsorozatot nyújt a 1oo éves CSILI. Az évad során többek közt olyan művészek vesznek részt az ünneplésben, mint Pogány Judit, Szabó T. Anna, Gryllus Samu, Garai Judit, Jeli Viktória, Gimesi Dóra és Alagi János.

Csili Művelődési Központ

Csili Művelődési Központ

Kicsoda Pesti Erzsi?
Ő maga a történelem egy nő szemén keresztül. 1918-ban még ott áll férje mellett virágos kalapban a Vas és Fémmunkás Otthon avatásán. A világháború alatt már ő maga is beáll a gyári munkások sorába, az ötvenes években őt is megfigyelik, a forradalomban ő is kiáll hazájáért. Majd újra felismeri nőiességét, trapéznadrágban és talpig virágban, később kiskosztümben menetel előre az időben és a ranglétrán. Sok nehézséggel néz szembe, számos akadályt győz le, de mindig büszke és erős marad. Így lép be a XXI. századba, ahol már vezérigazgató, edzőterembe jár, diétázik, headset van a fülében, de nem felejti el a múltját, amelyre építeni tudja a jövőjét. Ebből a hol vidám, hol megható élettörténetből születnek azok a művek, amelyek előadásra kerülnek majd a 100 civil bevonásával készülő mesében, a kórustalálkozó és énekverseny résztvevői által előadott dramatizált művekben, a bábtalálkozós köztéri kivetítésen. A sikeres nő kerül előtérbe a sakk show keretén belül is és a slam poetry versenyen, de a valódi szépségért, a nőért, aki a legfontosabb futhatunk, kerékpározhatunk vagy sárkányhajózhatunk is.

Csili Művelődési Központ

Csili Művelődési Központ

Mindeközben a Csili az elmúlt száz évét meghatározó rendezvényekkel is várja az érdeklődő közönségét, amelyekről a Csili honlapján találnak bővebb információt.  A rendezvénysorozat fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes; védnöke Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere.