“Mert énekelni mindannyiunk öröme” – Molnár Piroska első önálló zenés estje a Rózsavölgyiben

2017 szeptember 28. csütörtök, 7:00

A Kossuth-díjas Molnár Piroska Emberi hang című estjéből tart bemutatót október 6-án a Rózsavölgyi Szalon. Ennek kapcsán nyilatkozott a művésznő.

Ajánló az est elé:

Molnár Piroska egyszer azt nyilatkozta: „Mióta az eszemet tudom, mindig is színész akartam lenni, már akkor is, amikor még nem tudtam, ez mit jelent.” Gazdag életpályáján nemcsak jelentős drámai szerepek alakított, hanem nagy zenés szerepeket is – az operettől a musicalig, sőt, klasszikus dalokat is előadott.

A színházi est ezekből az ismert dalokból, slágerekből és kevésbé ismert művekből válogat, miközben Molnár Piroska megosztja gondolatait, élményeit, tapasztalatait az emberi hangról. Annak erejéről, hatásáról, különösségéről, szóval arról a munkaeszközről, amelynek gyakorlását oly’ magas szinten műveli, mert énekelni jó, mert énekelni mindannyiunk öröme, mert énekelni szeretünk.

Molnár Piroska / Fotó: Színház.org, Tóth Berta

Molnár Piroska / Fotó: Színház.org, Tóth Berta

Hogy született az est ötlete? – Molnár Piroska válaszol:

„Költőtárs!” Ez a szó szaladt ki Eörsi Istvánból, a kaposvári Csiky Gergely Színház egykori dramaturgjából, amikor 1993 elején Molnár Piroska felolvasta neki és Mohácsi János rendezőnek Cecília hercegnő új dalszövegét. Amelyet maga Molnár Piroska írt.

Történt ugyanis, hogy Mohácsi, aki azt a bizonyos legendás kaposvári Csárdáskirálynőt rendezte, Cecília egyik dalának szövegét nem találta elég jónak. Molnár Piroska, aki meg Cecíliát játszotta, azt mondta: „De jó a zenéje.” Mire Mohácsi: „Ez igaz, akkor írjál rá egy új szöveget.” Piroska meghökkent: „Én? Hát itt van az Eörsi Pista, író is, dramaturgunk is, írjon ő!” Eörsi viszont röviden közölte: „Nem.”

Molnár Piroska akkor hazament a kaposvári színészlakásába, megállt a könyvespolca előtt, kiemelt két kötetet onnan. Találomra. Jeszenyin és Majakovszkij verseit. Rab Zsuzsa fordításában. Forgatta a verseket, hangosan mondta a sorokat, kicsit énekelve is, majd papírt vett elő, már fogalmazta is a dalszöveget. Így született meg Cecília hercegnő kaposvári finálészáma – az ő szövegével.

Molnár Piroska / Fotó: Színház.org, Tóth Berta

Mohácsi János áldását adta rá. De azért nem kaptam kedvet a szövegírásra, nincs ilyen késztetésem. Viszont pár napja jött egy üzenet Béres Attilától, aki éppen Kecskeméten rendezi a Csárdáskirálynőt. Cecíliát Sáfár Mónika alakítja majd, aki a kaposvári előadásunkban Szilviát játszotta. Attila megkérdezte, Mónika énekelheti-e az én szövegemmel a szerepet. Boldog voltam a kérésüktől – meséli most Molnár Piroska, aki persze operettet is énekel önálló estjén a Rózsavölgyi Szalonban. Meg sanzont, kuplét, voltaképpen mindent. „Emberi hang”: ez a címe az estjének. Szó esik majd azokról az élményeiről is, amelyek hangsúlyosan kötődnek az emberi hanghoz, annak erejéről, hatásáról, különösségéről. Mert – mondja ő – énekelni jó.

A Kossuth-díjas művésznő hat éve a Nemzet Színésze. Eddig több mint hatvan filmet forgatott. Kétszáznál több színpadi szerepet játszott. De ez az első önálló estje. Hiszen – miként ő fogalmaz – születetten, „gyárilag” csapatjátékos.

Vörös Róbert, Molnár Piroska / Fotó: Színház.org, Tóth Berta

Biztosan korábban is nyúztak már azzal, hogy legyen önálló estem, de szándékosan nem hallottam meg. Nem szeretek szólózni. A Rózsavölgyi Szalon kérésére viszont azt mondtam: na, jó, legyen! Hiszen amúgy is játszottam már a Szalonban. Vörös Róbert az est szerkesztője és rendezője. De most sem leszek egyedül a színpadon, zenészek vannak velem – jegyzi meg Molnár Piroska.

Zenés szakmai életének főbb állomásait veszi végig dalról dalra, történetről történetre. Baráti kollégájára, Hollósi Frigyesre is emlékezik.

Molnár Piroska / Fotó: Színház.org, Tóth Berta

Tizenhét nyáron át játszottunk együtt a Kőszegi Várszínházban. Sok évet a Nemzetiben. Fricit soha nem lehetett megbántani. Amikor meghalt, én értesítettem Zsámbéki Gábor rendezőt. Sms-t írtam neki. Örökre elmentettem a válaszát: „Istenem, micsoda ember volt! Megint egy kicsit hidegebb lett…”

Molnár Piroska vendégeket is hív az estjére – pályájának különféle szakaszaiból. Ott lesz – többek között – Novák János, aki a Bors nénit rendezte: majdnem huszonöt éve játssza a szerepet Molnár Piroska. Jön majd Alföldi Róbert is. Meg Udvaros Dorottya, akivel közös öltözőjük volt a Nemzetiben, és barátok is. Szeretné, ha Lehoczky Zsuzsa is részt venne az estjén, akivel az Operettszínházban játszott. Vagy Vári Éva, akivel száznegyvenszer léptek fel A nagy négyesben.

Molnár Piroska / Fotó: Színház.org, Tóth Berta

„Emberi hang” – Molnár Piroska zenés estje a Rózsavölgyi Szalonban.
Bemutató: 2017. október 6.
Tér: Enyvvári Péter, Vörös Róbert. Jelmeztervező: Szakács Györgyi.
Zenei vezető és zongorán kísér: Termes Rita.
Tangóharmonikán és további hangszereken közreműködik: Bornai Szilveszter.
Munkatárs: Sütő Anikó.
Rendező: Vörös Róbert.