Márai Sándor és Hirtling István újra a Pinceszínház színpadán

2017 szeptember 29. péntek, 12:18

Egy eddig szinte alig felfedezett Márai Sándor-színdarab, a Varázs bemutatójára készül a Pinceszínház október 6-án.

Egy idősödő bűvész és egy fiatal – épp pályája csúcsán lévő – idomár küzd egymással egy ifjú légtornász hölgy szerelméért. Az egyik a beérettségével, a másik az életerejével. Mindhárman döntés előtt állnak, hamarosan mindannyiuk élete meg fog változni. Fontos, nehezen megítélhető erkölcsi kérdések kerülnek elő közöttük.

A polgári világ emblematikus írója 1944-ben vetette papírra a Varázs című darabját, amit 1945-ben mutatott be a Vígszínház Ajtay Andor és Tolnay Klári főszereplésével. Még abban az évben megjelent a dráma a Révai Testvéreknél, azóta azonban mintha elfeledkeztek volna róla, pedig a Márai-életmű legfontosabb erkölcsi kérdéseit boncolgatja. Az utókor a produkció kapcsán csak annyit tud, hogy Márai – Tolnay Klári az író halála után adott interjúja szerint – nem maradt közömbös a csodálatos színésznő iránt.

A Pinceszínház az utóbbi két évtizedben Márai Sándorhoz volt a leghűségesebb, tőle mutatta be a legtöbb produkciót: a Kaland, a Válás Budán és Az Igazi című előadások mind kiemelkedően hosszú szériákat futottak Ferencváros színházának műsorán. A rendező ezúttal is Kőváry Katalin, aki ismét parádés színészgárdával – Hirtling Istvánnal, Dobra Marával, Bárnai Péterrel, Varga Zoltánnal és Kocsó Gáborral – szövetkezett a lenyűgöző bölcsességekkel teli történet előadására.

Christian bűvész megformálójával, Hirtling Istvánnal a Pinceszínház közönsége három alkalommal, a legkülönbözőbb szerepekben találkozhatott elmúlt közel tíz évben. Harold Pinter Árulás című darabjában egy férjes asszony több évtizedes szeretőjét alakította (Für Anikó és Újvári Zoltán partnereként). A Molnár Ferenc szellemes írásaiból készült Józsi című produkcióban egy Gyabronka József által életre keltett huncut kisfiú tréfálta meg a környezetében élő felnőtteket, Hirting István egyik karakter bőréből bújt a másikba. A Hal négyesben című komédiában három vénkisasszony (Bánsági Ildikó, Egri Márta és Ambrus Asma) próbálkoztak komornyikuk megmérgezésével két felvonáson keresztül. A színház új, Varázs című  produkciójában egy élettapasztalatokkal teli művész sorsát és nagyságát mutatja majd meg a nézőknek Hirtling István.

Dobra Mara a Blixen bárónő szerelmei néhány vendégelőadása után másodjára lép a Pinceszínház színpadára, míg a színművészeti egyetemen néhány éve végzett Bárnai Péter most először mutatkozik be a teátrumban. Varga Zoltán főszereplője volt a színház egyik Márai-sikerelőadásának, Az Igazinak. Kocsó Gábor jelenleg is látható a Finito és az Egy spanyol darab című produkciókban.

A Varázs októberi időpontjai:
október 5. csütörtök 19.00 nyilvános főpróba
október 6. péntek 19.00 BEMUTATÓ
október 16. hétfő 19.00
október 19. csütörtök 19.00