Titánia – Dömötör Tamás először rendez a Stúdió K-ban

2017 szeptember 29. péntek, 9:02

Október 13-án mutatja be a Stúdió K a Titánia c. darabot, melynek története szerint a 141 éves Vezetőnek éppen új vesére, májra és tüdőre van szüksége.


Ajánló a darab elé:

Titániában minden rendben van, amúgy az újszülött leányok harmincegy százalékának ez is a neve, hazaszeretetből adják a szülők. Titániában minden rendben van, boldog a nép, persze legboldogabb, aki a Vezető közelében dolgozhat nap mint nap a nemzet felemelkedéséért.

Titániában minden rendben van, aki betartja a szabályokat, és szereti a Vezetőt, azt békén hagyják. Titániában minden rendben van, a Vezető már száznegyvenegy éves, de még ereje tart, néhány évenként az orvosok kicserélik a létfontosságú szerveit, és az élet megy tovább. Illetve a Vezető élete megy tovább.

A Vezetőnek most éppen vesére, májra és tüdőre van szüksége, de szerencsére sok állampolgár adja önként az életét a nemzet első emberének. Vagy nem önként.

Dömötör Tamás (fotó: nyugat.hu)

Dömötör Tamás (fotó: nyugat.hu)

Dömötör Tamás a Stúdió K-ról:

Nézőként már jártam itt, például az elmúlt évad egyik legnagyobb élménye itt ért, Jeles András Ibsen darabja egészen elképesztő. Ez egy alternatív színház a város egyik legjobb részén, lehetne akár Berlinben is, kéne belőle még tíz. Nem nehezedik rá a kőszínházi struktúra nyűgje, cserébe kisebb a komfort. Pont nekem való. Ismertem a társulat egy részét. És nagyon tisztelem Fodor Tamást. Nagypál Gábor kérdezte, hogy lenne -e valamim három színészre. Volt. Megjegyeztem mindamellett, hogy van tizennégyre is.

A Titánia egy dráma. Sőt, sci-fi dráma. Azt a kérdést járja körül, hogy mit képes az ember feláldozni a státuszáért. Valójában én írom a szöveget, de a színészek jelen vannak a születésénél, és a saját figurájuk szájára igazíthatják a mondatokat. És dramaturg szerepük is van, saját magukon szűrik át az anyagot, ha valami nem sima nekik, akkor jó eséllyel hiba van a rendszerben.

Az Iphigenia történetet jó régóta hurcolom, már szerettem volna megcsinálni valamilyen formában. Ez a társadalom vezetőinek a története, ha kritika, akkor az ő kritikájuk. Nem politizálunk direktben, nem szándékunk, nem is szeretem, nézőként sem. Remélem ennél sokkal ravaszabban foglalunk állást a mindenfajta totalitarizmus/ortodoxia ellenében.

Szereplők: Pallagi Melitta, Lovas Dániel, Sipos György

Előadás időpontok:
2017. október 13. (péntek) 19:30 – Bemutató!
2017. október 14. (szombat) 19:30
2017. október 15. (vasárnap) 19:30
2017. október 22. (vasárnap) 19:30