Lóvátett lovagok – Rudolf Péter rendezésében a Pesti Színházban

2017 szeptember 30. szombat, 7:40

Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiájának szeptember 29-i bemutatójával kezdte a Vígszínház premierjeinek sorát. A Pesti Színház új előadásának főszerepében Szilágyi Csenge, Bach Kata, Telekes Péter és Wunderlich József látható, a rendező Rudolf Péter.

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

Navarra királya és kísérete megfogadják, hogy életüket három évig a tanulásnak szentelik, és minden földi élvezetet, szerelmet megvonnak maguktól. Naná, hogy még aznap a városba érkezik a francia királylány és három udvarhölgye. Naná, hogy rögtön felborítják a jól kieszelt tervet. Cselszövések, esküszegések és félreértések során vezet az út a szerelembe, keresztül-kasul a rímek sűrű bozótosán. A Lóvátett lovagok Shakespeare legjátékosabb komédiája. Naná, hogy több mint 240 szójátékot tartalmaz – ott van mindjárt a címe!

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

Wunderlich József, a Lóvátett lovagok Bironja először lép színpadra komédiában vígszínházi tagsága alatt „Shakespeare-vígjátékot játszani egészen más, mint például egy Feydeau-komédiát. A Lóvátett lovagokról köztudott, hogy nyelvezetét tekintve a legelvetemültebb Shakespeare-írás, de amilyen ijesztő volt első olvasatra, annyira megszerettem a próbafolyamat közben. A nyílt próba közönsége csodálatosan bizonyította: ha én tudom, hogy miről beszélek, és azt teljes lényemmel képviselem, akkor a történet el fog jutni a nézőkhöz. Ez rengeteg munkát, előadásról előadásra újabb és újabb energiákat igényel, de úgy érzem, megéri a fáradságot”  – mondta a darab kapcsán a társulat tagja.

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

„Shakespeare hálás női szerepeket írt. A Szentivánéji álom Helénája, A velencei kalmár Portiája után most Rosaline-t játszom, aki az utolsó festett kisujjkörméig nagybetűs nő, nem kislány, nem kamaszlány. Felnőtt nő, aki elegánsan, önbizalommal, jókedvvel csábít” – mesélte Bach Kata.

Rudolf Péter 25 évvel első, a Pesti Színházban bemutatott rendezése, a Dühöngő ifjúság után most újra a Vígszínház társulatával dolgozik. „Az emberi természettel ellentétes életet nem lehet élni. Ennek a roppant egyszerű gondolatnak már sok rendszer nem felelt meg. Persze Shakespeare épp attól az aki, hogy minden pillanatban újabb és újabb réteget kínál fel a színháznak, újabb és újabb kanyarokat vehet egy jelenet, újabb és újabb képet festhetünk az emberről. Esetünkben leginkább a szerelmes emberről. Ebben a darabban Shakespeare szinte minden későbbi vígjátékának elemei ott vannak. Ezzel is megpróbálunk játszani. Igyekszem a színészből kiindulni” – hangsúlyozta a rendező.

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

Vígszínház: Lóvátett lovagok (fotó: Dömölky Dániel)

„Rudolf Péterrel alkotni nagyon inspiráló és szórakoztató volt. Gyors észjárásával felvenni a versenyt igazi színészt próbáló feladat. Örülök, hogy dolgozhattam vele, elképesztően emberi, csodás színész és rendező”  – mesélte a közös munkáról a francia királylányt játszó Szilágyi Csenge.

„Ritka, hogy egy szerepben a színész ilyen önfeledten lehet szerelmes, cölibátusi fogadalom ide vagy oda. Egy nagyon jó hangulatú, pörgős, izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl. Remélem, az előadás is hasonlóan erős energiákat hordoz majd, mi már nagyon várjuk a közönséget!” – vallja Telekes Péter, a Lóvátett lovagok Ferdinánd királya.

A Lóvátett lovagok új változatát Mészöly Dezső fordítása alapján Závada Péter és Rudolf Péter készítette. A jelmeztervező Füzér Anni, látvány Pater Sparrow. Az előadásban közreműködik a Vodku Zenekar.