Hamlet először a Vígszínházban – Főszerepben ifj. Vidnyánszky Attila

2017 október 02. hétfő, 7:00

A Vígszínház 122 éves történetében az első alkalom, hogy műsorra kerül Shakespeare leghíresebb műve, a Hamlet. Eszenyi Enikő rendezésének főszerepében ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Fesztbaum Béla, Orosz Ákos és Hajduk Károly látható, a premiert október 1-jén este tartották.

A Hamlet a Vígszínház Shakespeare-sorozatának és bérletének új darabja.

A trónörökös Hamlet apja, a volt király temetésére érkezik haza. Édesanyját friss feleségként, a királlyá előlépett nagybátyja oldalán találja. A gyászból nász lett. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd. Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki, hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás.

„A Hamlet ma nekem az erkölcsről és a színházról szól” – meséli a Hamlet kapcsán Eszenyi Enikő, a Vígszínház új bemutatójának rendezője. „Hamlet gondolatai ma nagyon sok embert foglalkoztatnak. Minden egyes nap, amit ezzel a művel töltök, szakmai életem legfontosabb időszaka. Hatalmas felelősség és egy különleges ajándék, hogy ilyen nagyszerű színészekkel dolgozhatok, akik mindenben partnereim, akik alkotótársak voltak ebben a próbafolyamatban. Több tanítványával játszik együtt Hegedűs D. Géza, aki ugyanolyan fiatal mint ők, csodálatos, nyitott színész, mindent odaad egy próbán, ahogy Börcsök Enikő is. Kevés olyan odaadó, kreatív fiatal színész van, mint Orosz Ákos, Király Dániel, Zoltán Áron, Csapó Attila, minden próbán lenyűgöztek. És persze ifj. Vidnyánszky Attila. Hamletet ilyennek képzeltem el, ahogy Attila játssza. Ilyen fiatal, okos, gondolkodó, szellemes, törékeny, mégis férfias Hamlet. A munka közben próbáltam átadni azt a tapasztalatot és tudást, amit erről az utánozhatatlan szerzőről tudok. Kosztolányinak igaza van: ez a legtökéletesebb darab.”

Ifj. Vidnyánszky Attila bár egyetemi évei alatt már játszott a Pesti Színházban, a Vígszínház színpadán ez lesz az első bemutatója. „Eddig soha nem voltam ilyen hihetetlen erejű térben, amit meg kell tanulni használni, érezni, ebben is sok segítséget kapok Eszenyi Enikőtől” – mondja a társulat fiatal tagja a Hamlet kapcsán. „Enikő színésznőként rendez és ez nagyon izgalmas. Igyekszem megtanulni, ellopni, amiket ő a Vígszínház színpadán megtapasztalt, és szeretnék érvényes fogaskereke lenni a gépezetnek.”

A Vígszínház új bemutatója Antal Csaba monumentális díszletével várja a nézőket. „A Hamletnél akkor járunk el a legjobban, ha egy korszerű „sehol”, ami a színpadra kerül. Fontos, hogy a tér együtt tudjon lélegezni az előadással. Egyszerre tudjon telt lenni, majd a következő pillanatban egy üres tér” – meséli a díszlettervező.

A Hamlet jelmeztervezője Pusztai Judit, a zeneszerző Michal Novinski. A darab fordítója Forgách András, a színpadi változatot Forgách András és Vörös Róbert dramaturg készítette.

Játsszák: ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő, Fesztbaum Béla, Orosz Ákos, Réti Nóra e.h., Király Dániel, Csapó Attila, Zoltán Áron, Kútvölgyi Erzsébet, Venczel Vera, Hajduk Károly, Gilicze Márta, Borsi-Balogh Máté e.h., Szántó Balázs e.h., Viszt Attila, Takács Zalán, Szabó Mátyás és Kovács Olivér.