Tűnődés a szerelem természetéről – Allez! címmel tart premiert az Y Csoport

2017 október 07. szombat, 9:00

Október 12-én mutatja be az Y Csoport Allez! című darabját Gulnaz Balpeisova rendezésében a Bethlen Téri Színház. Az előadás a Pro Progressione Kft. és a Zsámbéki Színházi Bázis támogatásával, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében jön létre.


Az Allez c. darabról:

Alekszandr Ivanovics Kuprin (1870-1938), az orosz realizmus neves képviselője, 1897-ben írta meg híres elbeszélését, az „Allez”-t.

Főhőse Nora, a lovas akrobata, aki egy vándorcirkuszban nő föl, és felnőttként maga is a cirkusz előadásainak résztvevője lesz. Az első szó, amit gyermekként megjegyez, az „Allez!”, mely klasszikus cirkuszi vezényszó, jelentése: “előre!”. Amikor megismerkedik a náluk vendégszereplő bohóccal, Menottival, azonnal beleszeret. A híresség kezdetben viszonozza Nora szerelmét, ám később elutasítóvá, és kicsapongóvá válik. Miután Nora rajtakapja őt, tehetetlenül próbálja visszahozni a szerelmet életükbe és leszámolni vetélytársnőivel, Menottitól azonban csak gúnyos mosolyokat kap viszonzásul. Nora végül kétségbeesésében felmászik az ablakpárkányra, és — miközben az életben utoljára kiadja a vezényszót: „Allez!” – kiveti magát az ablakon.

Kuprin műve tűnődés a szerelem természetéről, annak különböző alakváltozásairól, a test és a lélek állandó konfliktusáról egy olyan egyedi világgal és szabályrendszerrel rendelkező környezetben, mint a cirkusz világa. 

Egy különleges nemzetközi színházi workshop keretében született:

Az előadás egy különleges nemzetközi színházi workshop keretében jön létre a fiatal, magyar művészeket tömörítő Y Csoport és Gulnaz Balpeisova, kazah származású orosz rendezőnő közös munkájaként. Az előadás őszi bemutatóját, nyáron egy munkabemutató előzte meg, amelyet a Zsámbéki Színházi Bázison láthatott a közönség.

A rendező a Vahtangov Színház művésze:

Gulnaz Balpeisova kazah származású alkotó, aki 2016 szeptembere óta a Vahtangov Színház rendezője és színésznője. Gulnaz olyan orosz színházi hagyományokon nevelkedett, melyek a magyarországi színészoktatásban sem teljesen ismeretlenek: Sztanyiszlavszkij, Mejerhold vagy Mihail Csehov neve, tanításaik, gondolataik alapját képezik a magyarországi egyetemek, színi stúdiók oktatási rendszerének. Az Oroszországban alkotó rendezőnővel való közös munkára úgy tekintünk, mint ennek a színházi hagyománynak, és a két kultúra közötti párbeszédnek a folytatása, megújítása.

Az Y Csoportról:

A 2016 őszén alakult, fiatal színházi alkotókat tömörítő Y Csoport alapvető törekvése, hogy társulatának tagjai ne csupán színészek, de környezetükről érvényesen és felelősségteljesen gondolkodó, alkotó művészek legyenek. Tudatosan keressék az új utakat, és műhelymunkájuk során lehetőséget nyújtsanak a csapat tagjainak arra, hogy kibontakoztathassák alkotói képességeiket.

Olyan azonos generációhoz tartozó fiatalok közössége ez, akik arra vállalkoztak, hogy függetlenül, önerőből fogalmazzák meg magukat és találják meg saját színházi nyelvüket.
 

SZEREPLŐK: Bognár Anita, Király Orsolya, Móga Piroska, Fábián Szabolcs, Hajmási Dávid, Kazári András

Jelmeztervező: Jeli Luca Sára
Látvány: Hankó János
Koreográfus, szakmai konzulens: Horváth Zoltán
A rendező munkatársa: Balogh Zsuzsanna, Efstratiadu Zoé
Rendező: Gulnaz Balpeisova

Az esemény a Facebookon ITT található.

ITT tudnak jegyet váltani online.