Zene parkolt a garázsban – Villáminterjú Leskovics Gáborral

2017 október 08. vasárnap, 13:19

Interjú az egyik legismertebb hazai garázsbanda, a Pál Utcai Fiúk alapítójával, Leskovics Gábor Lecsóval a Dumaszínház és a Jurányi GARÁZSBANDA c. előadása kapcsán.

“Neked is volt a gimiben zenekarod? Hosszú időn át próbálkoztál, de sosem sikerült befutnod? Kíváncsi vagy, mások hogy csinálják? Akkor a Garázsbanda a Te darabod! A Dekk by Dumaszínház legújabb produkciója olyan kamaszokról szól, akik rockbandát alapítanak, és arról ábrándoznak, hogy egyszer eljutnak a világ nagy rockszínpadaira, ahol majd százezrek tombolnak előttük. Ám egyelőre ők tombolnak, és az egymás idegeit cincáló fiatalok útja a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe tart” – áll a Garázsbanda ajánlójában.

Dumaszínház: Garázsbanda / Fotó: Burszán Sándor

Dumaszínház: Garázsbanda / Fotó: Burszán Sándor

A Jurányi az október 8-i előadás kapcsán megszólaltatta az egyik legismertebb hazai garázsbanda, a Pál Utcai Fiúk alapítóját, Leskovics Gábort, azaz Lecsót:

A ’80-as évek közepén az akkor népszerű alternatív zenekarok, az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport, a Bizottság és mások mellett feltűnt egy lendületes gitárzenét játszó együttes, a Pál Utcai Fiúk. Házilag készült demófelvételeik másolt kazettákon terjedtek az egész országban, ők maguk 1983-tól tíz éven át egy szigetszentmiklósi garázsban próbáltak. A zenekar alapítója, gitárosa és egykori vezetője, Leskovics Gábor, azaz Lecsó meséli: a ’80-as években zenétől voltak hangosak a szigetszentmiklósi garázsok. A Pál Utcai Fiúk igazi garázszenekar volt. Szigetszentmiklóson a lakótelep közelében található 100-200 garázs egyike az övék volt, de autójuk nem volt hozzá. Ez nagyon jól jött, amikor 1983-ban a barátaival elhatározták, hogy azontúl nem csak koncertekre járnak, hanem ők is alapítanak egy zenekart. Lecsó tudott gitározni, a többiek meg kézfeltartással választottak hangszert.

Komoly tervekkel vágtatok neki?
Dehogyis, az elején ez inkább csak unaloműzés volt. Rácsodálkoztunk arra, hogy milyen jó dolog zenélni. Hogyan szólnak együtt hangszerek, milyen furcsa, amikor bekapcsolod a torzítót vagy a visszhangot, és te is felfedezed azt a három akkordot, amit előtted amúgy már olyan sokan. De ennek a garázsnak más funkciója is volt.

Például?
Bulihely is volt, ahol lehetett zenét hallgatni, meg iszogatni, amikor már bezárt a kocsma. Élni a zajos kamasz életet. Télen ugyan egy kicsit kínosabb volt mindez, bár egy olajkályhával azért befűtöttünk valahogy. És nagyjából rendben tartottuk a garázst: kifestettük, teleraktuk poszterekkel, a falat teleírtuk szövegekkel, néha kitakarítottunk. Később került egy heverő is, én például azon veszítettem el a szüzességemet. De persze zenéltünk is sokat és hangosan. Ráadásul volt olyan időszak, amikor legalább tizenöt környező garázsban próbált egy-egy zenekar.

Nem zavarta mindez a környékbelieket?
A lakóteleptől egy kicsit távolabb voltunk, így őket nem zavarta, de tulajdonképpen még azokkal is jóban voltunk, akik naphosszat a szomszédos garázsokban szerelgették az autóikat. Sőt, ha kellett valamit javítgatnunk a hangszereken, szívesen segítettek. Mondjuk, volt azért olyan buli, amikor kitettük a hangfalakat a garázsok közé, ott ittunk és táncoltunk, na, annak néha tényleg nem örültek.

Leskovics Gábor

Leskovics Gábor

Amikor meglódult a Pál Utcai Fiúk szekere, mégis inkább egy fontos próbahely lett az a bizonyos garázs…
Főleg a katonaság után feküdtünk rá komolyabban a zenélésre, akkor napi nyolc órát gyakoroltunk. Jöttek a sikerek is: szinte koncertenként dupláztuk meg a nézőszámunkat. Az első bulit a Józsefvárosi Pinceklubban tartottuk ötven ember előtt, rövidesen már teltházas koncerteket adtunk a Petőfi Csarnokban.

A tervek is merészebbek lettek?
Amikor megéreztük a siker ízét, akkor tényleg felmerült néhány emberben, hogy itt már nincs megállás, irány a világhír. Én nem tartoztam közéjük, azt mondtam, játsszunk inkább kisebb klubokban. Mások ezt nem így gondolták, meg is bomlott a zenekar egysége, néhányan ki is léptek.

Mi van ma ezzel a garázzsal?
Megvan még, annyit tudok róla, hogy utánunk több zenekar próbált ott. De, ha arra gondolsz, van-e a bejáratánál egy márványtábla, amelyre az volna írva, hogy „Itt élt és próbált a Pál Utcai Fiúk zenekar”, na, olyan sajnos nincs.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt a Garázsbanda október 8-i előadására a JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorházba (1027 Budapest, Jurányi u. 1.). Játssza és rendezte: Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András.