Egyedülálló színházi sorozat indul a Mozsár Műhelyben

2017 október 12. csütörtök, 12:38

Október 19-én az Orlai Produkció igaz történeteken alapuló sorozatot indít Élet.történetek.hu címmel.

Egri Kati, Egri Márta / Nővérek – Levél Apámhoz!

Egri Kati, Egri Márta / Nővérek – Levél Apámhoz!

Lengyel Nagy Anna szerző történeteit színpadra adaptálva, Pelsőczy Réka művészeti vezetésével minden egyes részt más rendező fogalmaz meg és mutat be a nézőknek. Az első epizód, a Nővérek – Levél Apámhoz! Egri Kati és Egri Márta szereplésével, Cseh Judit rendezésében október 19-én látható. A folytatásban, melynek címe Pira – Bella, október 28-án Ullmann Mónika és Borbély Alexandra szerepel, a rendező Szabó Máté. A sorozat folyamatosan bővül, és újabb epizódok is bemutatkoznak, mind a mellett az előzőekben bemutatott részek is repertoáron maradnak .

Egri Márta / Nővérek – Levél Apámhoz!

Egri Márta / Nővérek – Levél Apámhoz!

A sorozat minden darabja egy-egy igaz történeten alapul. Lengyel Nagy Anna  szerző egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. „Negyven éve beszélgetek velük. ‘Civilek’, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér.” Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit.

Egri Kati / Nővérek – Levél Apámhoz!

Egri Kati / Nővérek – Levél Apámhoz!

„Negyven éve beszélgetek velük. ‘Civilek’, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér. (…) Egész életemben gyűjtöttem és a Magyar Rádióban, újságokban, önálló kötetekben, antológiákban publikáltam a történeteket. Mindenhol történeteket kerestem, és meg is találtam őket. Vagy azok találtak meg engem. Legalább öt-hat éve az is foglalkoztat, hogy hogyan hangoznának monodráma formájában. El is kezdtem a megformálásukat, de aztán pihentek a darabok, mígnem megnéztem az Orlai Produkció Egyasszony című előadását. Akkor az interneten kikerestem Tibor telefonszámát, felhívtam, elküldtem neki azt a három monodrámát, amit akkorra már megírtam, és a fejében rögtön kész volt a terv: csináljunk egy előadássorozatot” – mesélte Lengyel Nagy Anna a sorozatról.

“A nővérek – Levél Apámhoz! című előadásban az Egri Katitól hallható történet egy olyan nőé, aki nem ismerte az édesapját, mert a születése előtt elhagyta a családot. Egyszer csak úgy dönt, hog levelet ír az apukájának. Hosszú évekig írja, de nem tudja neki elküldeni, mert nincs hova. Egri Márta története egy idillikus családban indul, aztán történik valami, amiből hatalma botrány kerekedik. Az ő történetének az a fő motívuma, hogy hogyan lehet felülkerekedni az önzésen, a szeretet erejével hogyan lehet túlélni mindent” – mondta Cseh Judit rendező.

Borbély Alexandra, Ullmann Mónika

Borbély Alexandra, Ullmann Mónika

Szabó Máté a Pira – Belláról így fogalmazott: “Az egyik történet egy olyan emberről szól, aki egész életében azért küzdött, hogy nő legyen, a másik történetben pedig egy olyan nőt látunk, aki azért küzd, hogy ember legyen. Nehéz megmondani, hogy a kettő közül melyik a drámaibb. A két történet egymás mellett talán még jobban rávilágít arra, hogy ha a nemi identitás a kiindulópont, a nulla, akkor az onnan való előrébb jutást tekintve az ember nőként a mínusz tartományban van.”

Nővérek – Levél Apámhoz! – október 19., 20., november 5., 25.
Pira – Bella – október 28.,29., november 12., 16.