Mi fán terem a FAQ Színház? – Interjú Tárnoki Márkkal, a fiatal társulatalapítóval

2017 október 15. vasárnap, 11:04

Az FAQ nemrég mutatta be Váratlanul című színházi nevelési előadását Győrben a Rómer Házban. Győr az a város, ahonnan a társulat elindult, és az évek során prosperáló fővárosi csapattá nőtte ki magát, akiknek rendszeres játszóhelye is van a MU Színházban. Repertoárjukon mindig kísérletező előadások szerepelnek, melyeket főként a saját korosztályuk számára írnak, alkalmaznak színpadra, de emellett folyamatosan hoznak létre színházi nevelési előadásokat is, a győri RÉV és a budapesti Kerekasztal társulatokkal koprodukcióban. Az FAQ új bemutatójáról és az évad terveiről Tárnoki Márkot, a társulat alapítója mesélt.

Váratlanul / Fotó: FAQ Színház

Váratlanul / Fotó: FAQ Színház

Hogy fogadta a közönség a Váratlanul előadást?
A színházi nevelési előadásoknál a bemutató különösen izgalmas. Ekkor tudjuk először tesztelni, hogy mit tud az előadás. Itt dől el, hogy képesek vagyunk-e valós kérdéseket feltenni az adott generációnak, ami esetünkben 17-19 év. Fontos alkalom tehát és úgy tűnt, jól működik az előadás. A gyerekek mentek a történettel, váratlan, izgalmas ötleteik voltak, gondolkodásra késztettük őket. Az előadást Kárpáti Pál, a darab rendezője Zsigó Annával közösen

írta, és egy 25 éves Flóra nevű lányról szól, aki most költözik az első albérletébe. Rajta és az őt körülvevő embereken keresztül szeretnénk a függetlenedésről, felelősségvállalásról és a magányról beszélni. Az FAQ két tagján kívül Lakatos Dorina és Horváth Dóra játszik velünk. Az FAQ-nak ez a harmadik színházi nevelési előadása, de az első, amit nem koprodukcióként hozott létre. Az előadást pesti és győri középiskolásoknak fogjuk játszani, valamint időről-időre felnőtt közönségnek is szeretnénk megmutatni. Az első ilyen alkalom október 10-én lesz a Patyolatban.

Mi az FAQ?
Az FAQ egy 2012 óta működő független színházi társulat. Tagjaink fiatal felnőttek, van köztünk színész, rendező, pszichológus, pedagógus is. Előadásainknak elsősorban a Mu Színház ad otthont. Hatan vagyunk társulati tagok – Barcsai Bálint, Dobos Csilla, Georgita Máté Dezső, Orbán Borbála, Tárnoki Márk, Tóvaj Ágnes – és van egy jelentős holdudvar körülöttünk, akikkel közösen hozzuk létre előadásainkat.

Váratlanul / Fotó: FAQ Színház

Váratlanul / Fotó: FAQ Színház

Hogyan kezditek az új évadot, mit hoztok tavalyról?
A tavalyi évad során a legfontosabb, a társulat alakulása, fejlődése volt. Árvai Péter és Lakatos Dorina elment a csapatból, Csilla és Dezső pedig társulati tag lett. Ez a változékonyság mindig is jellemző volt az FAQ-ra, évről évre formálódunk. Progresszív, inspiráló folyamat ez, a társulat ilyenkor új energiákra ébred, de nem veszíti el karakterét, stabilitását. Eddig legalábbis ez jól működött. Az előző évadban két bemutatónk volt. Varga Krisztina vezetésével a Mesefolyamok óceánja, ami az indiai mesék világából kiinduló, erős vizualitásra és mozgásszínházi formákra építő előadás lett. Kriszta fizikai színházi rendező szakon végzett, minket pedig érdekelt ez a színházi nyelv, új színt hozott az FAQ életébe. A HLHTTLNSG pedig rólunk szól, a színészek improvizációiból írta Varga Zsófi és Georgita Máté Dezső, aki rendezője is az előadásnak. Amit még hozunk tavalyról, és nagyon komoly erőpróbák elé állította a társulatot, hogy egy pályázati kategória összevonásnak köszönhetően a tavalyi évben, mint folyamatosan működő alkotócsoport nem kaphattunk támogatást, hiába ítélte volna meg a kuratórium. A Mannának köszönhetően éltük túl ezt az évet, és zárkóztunk fel előadásszámban a nagyobb társulatokhoz, így ebben az évadban ismét sikerrel pályáztunk a működésünk finanszírozására.

Mit tartogat a következő évad?
Négy új bemutatót. A meglévő négy előadásunkat pedig játsszuk tovább. Az első bemutatónk tehát a Váratlanul volt Győrben. Ezt követően Ördög Tamás fog rendezni nekünk januárban egy lakásszínházi előadást, majd az internetes szövegekből összeálló Izland-Magyarországon dolgozunk Barcsai Bálint vezetésével a Jurányiban. Végül Fekete Ádám Alkésztisz-rendezésével zárjuk az évadot a Mu Színházban.

Váratlanul / Fotó: FAQ Színház

Váratlanul / Fotó: FAQ Színház

Barcsai Bálinton kívül minden rendező az FAQ-n kívülről érkezik. Miért éppen őket kértétek fel rendezni?
Szeretnénk tőlük tanulni. Jó színházat csinálnak, szeretjük, ahogy gondolkodnak, és hasonló az ízlésük, mint a miénk. Voltak persze előzmények, hiszen Fekete Ádám játszik egy előadásunkban, Ördög Tamás tartott nekünk tréninget korábban, Kárpáti Palkót pedig a színházi találkozásaink kapcsán ismerjük. Bízunk bennük.
Kezdetektől arra törekedtem, hogy sok ember forduljon meg körülöttünk, tudjunk nyitni, változni. Ha bezárunk, mint közösség, akkor lendületet vesztünk, mint alkotók, és mint barátok is. Az új találkozások mentén tudunk tanulni, ez biztosítja szakmai fejlődésünket is. Szeretnénk, hogy minél több ember ismerjen meg minket a szakmából és azon kívül is. Olyan minőségű működést szeretnénk, amivel megkerülhetetlen társulattá tudunk válni a budapesti színházi életben.

A FAQ Színház október 15-én tartja első előadását az évadban a MU színházban. A HLHTTLNSG 15:00 órai kezdettel látható.