Sorra veszíti el szerepeit Németh Kristóf a Játékszínben

2017 október 19. csütörtök, 15:27

Németh Kristófot több szerepben is leváltották a Játékszínben.

“Ma este bejöttem a színházamba… Pontosabban, abba a színházba, aminek az 1/3- az enyém a mai napon is. Miért jöttem be? Mert előadásom lett volna. De nem lesz. Illetve előadás lesz, csak én nem leszek benne. Előállt ugyanis az az abszurd helyzet, hogy míg érvényes szerződésem van erre a szerepre és hónapokkal ezelőtt, amikor a színház kiadta a havi műsort, annak rendje és módja szerint aláírtam, hogy itt leszek és itt is vagyok, mégsem játszom, mivel a jelmezembe és a szerepembe egy kollégám bújik mától, akinek nyilván szintén érvényes szerződése van ugyanarra a szerepre. Nem vagyok egyébként meglepve, hiszen az ötletről már régen tudok és néhány színészbarátom felhívott persze, amikor – velem ellentétben – értesítették Őket az esetleges beugrópróbáról. Szóval meglepve nem vagyok, de én tartom a szavamat és az aláírt szerződéseimhez is tartom magamat, a színház társtulajdonosaként pedig kötelességem ‘őrködni’ az előadások biztonsága felett” – számolt be facebook-posztjában Németh Kristóf, aki tavaly októberben hagyta el a Játékszínt, amelynek éveken keresztül volt az ügyvezető igazgatója és amelynek jelenleg is tulajdonosa.

Németh Kristóf

Németh Kristóf

A Játékszín közleményben reagált:

“Németh Kristóf közösségi oldalán, október 17-én, a Játékszínnel kapcsolatos, szerepei elvételéről szóló bejegyzését több orgánum átvette, majd a színész egy televíziós csatornának is nyilatkozott. A nyilvánosságra került történetre válaszul a Játékszín közzéteszi a tényeket, amelyek a művész valótlan állításait megelőzték. A színház vezetősége Németh Kristóffal három alkalommal személyesen közölte, hogy a szerepeire a jövőben nem kívánják kiírni. Idén július 26-án, a Déryné Kávézóban egy ügyvéd és két tulajdonos jelenlétében, majd szeptember 5-én a Játékszín igazgatói irodájában két ügyvéd és két tulajdonos jelenlétében, ezt követően szeptember 11-én ugyanott, ugyancsak két tulajdonos és egy ügyvéd jelenlétében megerősítették ezt a döntést. Szeptember 5. óta az új szereposztást a színház weboldalán igazolhatóan módosították.

Ezek alapján Németh Kristóf a rendes ügymenet szerinti színészegyeztetésben nem szerepelt, próbatáblát nem kapott, következésképp nem is jelent meg a felújítópróbákon. A nyilvánosságra került valótlanságot ezért intézményünk visszautasítja. Németh Kristófnak a bevett színházi gyakorlat szerint tehát érvényes szerződése ellenére sem kellett volna megjelennie az előadáson. A Játékszínben – mint a legtöbb színházban – azonos szerepre több színész is rendelkezik érvényes, határozatlan idejű szerződéssel, de adott szereposztásokban mindenkor az ügyvezető által kijelölt és a művészeti titkárság által egyeztetett művészek játszanak. Németh Kristóf érvényes szerződése ugyanakkor kitér a produkciót érintő nyilatkozati szabályokra, amellyel kapcsolatban a művész szerződést szegett. A Játékszín jó hírnevét sértő médiaheccet és botránykeltő viselkedését, valamint először beálló kollégájával szemben tanúsított etikátlan és szakmaiatlan magatartását a Játékszín és társulata mélyen elítéli.”