5 éves a független szcéna „elit gimnáziuma” – Happy Birthday to Youranyi!

2017 október 24. kedd, 13:36

Idén ünnepli ötödik születésnapját a független alkotó- és előadóművészek központi bázisa, a Füge Produkció otthona, a ma már budai színházként is (el)ismert Jurányi Ház. A magyar színháztörténetet gazdagítva egyedülálló intézményként, produkciós közösségi inkubátorházként nyitotta meg kapuit 2012. október 29-én a korábban oktatási intézményként működő épület, ahol az öt év alatt összesen 86 629 néző fordult meg az 1377 előadáson.

A középiskola osztálytermei és tanári szobái próbatermekké és irodákká, a tornatermek játszóhelyekké alakultak át, a suli büféből pedig kávézó és galéria lett, ami viszont változatlanul megmaradt, az a tehetséggondozás, a fiatalos légkör és az értékteremtés. Az elmúlt évek során a Jurányi mondhatni a független szcéna „elit gimnáziumává” vált, kígyózó sorokban várakoznak a jelentkezők, hogy megüresedjen egy-egy próba- és műhelyterem, vagy éppen felszabaduljon egy szabad este a színházi műsortáblán. Jelenleg hatvanhárom alkotócsoport dolgozik napi szinten a házban, tizenhárom teremben folynak próbák és több mint három játszóhelyszínen futnak előadások.

Talán már az eddigi rövid leírásból is kitűnik, hogy a Jurányi több mint színház: sokkal inkább egy élettel teli, huszonegyedik századi művelődési házra emlékeztet, ahol közösségi és családbarát programok – többek között beszélgetések az alkotókkal, nyílt színházi próbák, kézműves foglalkozások, koncertek, tánc- és jógaórák – is várják a fiatal és idős korosztályt egyaránt. Naponta háromszáz-négyszáz között mozog a látogatók száma: vannak, akik próbára, táncórára, vagy épp munkába sietnek, mások megbeszélésre igyekszenek a kávézóba, miközben a gyerkőceik a Mocorgó Mini Bölcsiben játszanak, s vannak, akik a színházi előadásokra érkeznek.

Stefanovics Angéla / Fotó: Gulyás Dóra, Jurányi

Stefanovics Angéla / Fotó: Gulyás Dóra, Jurányi

A havi negyven előadás között mindenki megtalálja a kedvére valót: a Jurányiban nem kell választani a szórakoztató és az elgondolkodtató műfajok között, a produkciók sok esetben egyszerre mozgatják át a rekeszizmokat, facsarják össze a szívet és dolgoztatják meg az agyat. A kísérletezést és a tehetséggondozást pedig a Tantermi és a TiTÁNium Színházi Projekt, illetve a Staféta Pályázat keretében létrejövő produkciók biztosítják.

A Jurányi ünnepi évada a nézőknek kíván kedvezni: köszönetképp a türelmükért és támogatásukért, komfortosabb környezet – kényelmes székek, nagyobb és légkondicionált nézőtér –, megújult arculat és havi rendszerességgel különböző meglepetések, ajándékok várják majd őket.

Kulcsár Viktória / Fotó: Gulyás Dóra, Jurányi

Kulcsár Viktória / Fotó: Gulyás Dóra, Jurányi

“Több szempontból is fontos számomra ez az év: amellett, hogy pont öt éve, 2012-ben nyitottuk meg a Jurányit, hét éve működik a FÜGE produkciós- és ernyőszervezetként, illetve tíz éve már, hogy Vajdai Vilmosnak és a TÁP Színháznak köszönhetően a független színházi pályára léptem. Hét év után a párkapcsolatokban is fel szokás tenni a kérdést, vajon jó úton járunk-e, ezt most én is megteszem. Elértem azt, amit szerettem volna a Jurányival és a Fügével kapcsolatban? Hol tartok a pályámon? Vajon jó irányba indultam el? Ha letértem a kijelölt útról, akkor azt miért és vajon jól tettem-e? A 2017/18-as évad számomra az öndefinícióról fog szólni, illetve arról, hogy az elmúlt évek tapasztalatait hogyan tudom a működésünkbe integrálni, hogy még inkább a hasznára váljunk a független szcénának” – mondta Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház alapítója és vezetője. A születésnapi interjú ide kattintva olvasható.