Két nő – Szakonyi Károly legújabb darabját mutatja be a Játékszín

2017 október 25. szerda, 9:01

A szerző jelenlétében tartották a Két nő című Szakonyi-színmű olvasópróbáját a Játékszínben. Bemutató: december 8-án.

Zsurzs Kati, Tóth Enikő, Szakonyi Károly / Játékszín: Két nő (fotó: Juhász G. Tamás)

Zsurzs Kati, Tóth Enikő, Szakonyi Károly / Játékszín: Két nő (fotó: Juhász G. Tamás)

A kétszereplős darabot Cseh Judit állítja színpadra, Nóra szerepében Zsurzs Kati látható, Edinát Tóth Enikő alakítja. Az olvasópróbán az instrukciókat maga a szerző olvasta be az alkotók nagy örömére. Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró dramaturg, a kortárs magyar irodalom jeles alakja. Az 1970-ben bemutatott Adáshiba című műve a magyar klasszikus drámák közé sorolódott, szinte nincs olyan évad, hogy valamelyik színházban ne tűznék műsorra, számos nyelvre lefordították, Neil Simon is érdeklődött iránta.

Szakonyi Károly a mai napig aktív író, ám új drámával már régen jelentkezett. Friss művét a Játékszín dramaturgiájának ajánlotta; a Két nő az idei színházi világnapon debütált felolvasószínházi formában, ugyancsak Tóth Enikő és Zsurzs Kati közreműködésével. Az est közönségének kívánságára a színház vezetése megfontolta a nagyszínpadi színrevitel lehetőségét, majd a döntés meg is született, mely szerint a mű ősbemutatójának a Játékszín ad otthont, december 8-án.

Zsurzs Kati, Tóth Enikő, Szakonyi Károly / Játékszín: Két nő (fotó: Juhász G. Tamás)

Zsurzs Kati, Tóth Enikő, Szakonyi Károly / Játékszín: Két nő (fotó: Juhász G. Tamás)

A rendezésre Cseh Juditot kérték fel, aki örömmel vállalta a munkát – miután egy általa rendezett másik, ugyancsak kétszereplős darab is nagyszínpadra kerül az évadban. A Játékszín vezetésének célja, hogy a mindössze két szereplőt foglalkoztató, ezáltal könnyen utaztatható, értékes, ugyanakkor a színházi élmény minden színét felvonultató Szakonyi-színmű a teátrum egyik turnézó előadásává váljon. Bank Tamás igazgató az olvasópróbán elmondta: „A Két nő a repertoár egyik éke lesz. Az az előadás, amellyel a vidéki színházszeretők legszélesebb rétegeihez szeretne eljutni a Játékszín.”

A meglepetésekkel teli, remek humorú, mégis lélekig hatoló történet színpadi próbáit hamarosan megkezdik. A rendező, Cseh Judit kiemelte: „A kétszereplős színdarabok hatalmas feladatot jelentenek az alkotók számára, a legkimerítőbb műfaj, hiszen mindössze két művészre épül az előadás, amelynek meg kell találni a ritmusát.”

Játékszín: Két nő (fotó: Juhász G. Tamás)

Játékszín: Két nő (fotó: Juhász G. Tamás)

A Két nő napjainkban játszódik, egy budai lakásban. Kezdődik egy esős őszi délután… majd folytatódik télen, tavasszal, nyáron… Az első jelenetben két nő érkezik zajosan, ázottan az esőtől. Az egyik szüntelen beszél a mobilján, kezében tömött, régimódi cekker, melynek szemei belegabalyodtak a másik kabátgombjába, ezért őt szinte maga után húzza a szobába… Különös találkozásuk után kibontakozik keserédes életük, amely egy ponton összekapcsolódik…

Az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszletet Krsztovics Sándor alkotja, a jelmezeket Fekete Györgyi tervezi.