Ádám almái – Főszerepben László Zsolt és Pál András a Radnótiban

2017 október 28. szombat, 8:02

Október 21-én mutatta be az Ádám almái című film színpadi feldolgozását Szikszai Rémusz rendezésében a Radnóti Színház.

Rusznák András, Pál András, Schneider Zoltán / Radnóti Színház / Ádám almái / Fotó: Dömölky Dániel

Rusznák András, Pál András, Schneider Zoltán / Radnóti Színház / Ádám almái / Fotó: Dömölky Dániel

A darabról:

A neonáci Adamot közmunkára ítélik, és Ivan, a hitbuzgó pap közösségébe kerül. Ivan nagyon lelkes, és Adam nincs egyedül: az alkoholista, nőket erőszakoló Gunnar és a kútrabló Khalid ugyancsak azért vannak itt, hogy Ivan segítségével a jó útra térjenek. Ivan hisz Istenben, hisz a Jó győzelmében, és nem vesz tudomást arról, hogy agydaganata van, a gyermeke testi-szellemi fogyatékos, és a felesége pedig az öngyilkosságba menekült. Adam kételkedik, makacsul ellenáll. Ivan azt a feladatot adja Adamnak, hogy süssön egy almás pitét. Ám mit lehet tenni akkor, ha a kezdetben bő termést hozó almafa egyre inkább a varjak és a kukacok martalékává válik, mi több, a végén még a villám is belecsap? Ivan és Adam, azaz a Jó és a Rossz párharcának példázata e skandináv stílusú fekete-komédia, tele abszurd helyzetekkel, komikus, keserű és megindító pillanatokkal.

Bálint András / Radnóti Színház / Ádám almái / Fotó: Dömölky Dániel

A feldolgozásról:

Az Ádám almái színpadi változata Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmje alapján készült, amit 2005-ben nagy sikerrel játszottak a magyar mozik, 2006-ban pedig az Európai Filmakadémia díjára jelölték. Anders Thomas Jensen a forgatókönyv írásakor a Bibliából ismert Jób könyvéből indult ki, annak témáit járta körül. A bibliai történetben Jób igaz és istenfélő emberként él, majd egy napon Isten – a Sátánnak demonstrálandó – próbára teszi őt, és csapásokkal sújtja: Jób elveszti a vagyonát, gyermekeit, testét pedig betegségek pusztítják. Ő viszont kitart a bajban is: „Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve!” (Jób 1,21)

Budapesten először láthatja a közönség ezt a darabot.

Pál András, Rusznák András / Radnóti Színház / Ádám almái / Fotó: Dömölky Dániel

Szikszai Rémusz szavaival:

“Egyre gyakrabban érzem úgy Magyarországon, mintha egy végtelenített Monty Python-filmbe csöppentem volna. Akár társadalmilag, akár politikailag nézem. Az előadásban ennek az abszurdumát akartam valamilyen szinten bemutatni. Azt, hogy itt mindenki szidja a másikat, képtelenek vagyunk tolerálni bármilyen másságot, és valójában ugyanolyan pitik és szerencsétlenek maradtunk, amilyenek ’89-ben voltunk – csak akkor még voltak álmaink. Mindent meg akarunk úszni, mindennek a könnyebbik végét igyekszünk megfogni. Nem fizetjük be az adót, aztán a „mi pénzünket költik” típusú mondatokat löketjük. Ez az a sztori, ami a mindennapokban zajlik. Csaba szövege csodálatosan visszaadja ezt a mentalitást, jól eltalálja azokat a jellemzőket, amiktől magyarnak érezzük”. (Fidelio.hu)

László Zsolt, Radnay Csilla / Radnóti Színház / Ádám almái / Fotó: Dömölky Dániel

Pál András, Adam megformálója a szerepről:

A valódi konfliktus az, hogy nincs konfliktus: Ivan nem hajlandó beleállni a konfliktusokba, nem akar a valósággal szembesülni. Bolondnak is tartható, vagy a bátorság, a hit megtestesítőjének. Kísérti a múltja, de homokba dugja a fejét, vagyis ennek a kvázi jóságnak és naivitásnak múltbeli gyökerei vannak: túlélési technika, önvédelmi mechanizmus. Olyan közösséget hoz létre, ahol az emberek nem ítélik meg egymást, tehát egy misztikus-utópisztikus világot von köréjük. Ezáltal tudják túlélni mindazt, ami a múltban történt velük, de persze közben azért ott hordozzák magukban. Amikor a harmóniát szorosan kézben tartó Ivan megborul, a többiek valódi énje előkúszik. A neonáci Adam Ivan ellenpontja, komoly igazságérzettel rendelkezik, s a történet során nagy változásokon megy át. Ez a sztori sakk-mattot ad nekem: egyszerre oldoz fel és késztet. (www.kortarsonline.hu)

László Zsolt, Újvári Milán / Radnóti Színház / Ádám almái / Fotó: Dömölky Dániel

László Zsolt, Ivan megformálója a szerepről:

Amikor az életben találkozom valakivel, vagy jön egy flash, összehangolódunk az első pillanatban, és elindul egy közös rezgés, vagy sok mindent kell átélnünk egymással ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki. Számomra az a csodálatos Adam és Ivan kapcsolatában, ahogyan megküzdenek ezért, ahogyan folyamatosan csiszolódnak. Ivan az elején empatikusabb, de nem tudni, ez a szakmájából vagy a személyiségéből fakad, őszinte vagy csak a látszat, mert ez a történet az önmagunknak kitalált hazugságokról vagy vélt igazságokról is szól. (Papageno.hu)

Ádám almái

IVAN László Zsolt            ADAM Pál András
GUNNAR Schneider Zoltán          KHALID Rusznák András
SARAH Radnay Csilla              DR. KOLBERG Gazsó György
PAUL Bálint András                HOLGER Kelemen József
CHRISTOPHER Újvári Milán         AKI VELED VAN Csomós Mari

NÉHÁNY BŐRFEJŰ, MŰTŐSFIÚK, KÉT BENZINKUTAS, NALLE / BJÖRN, A KÉT ÚJONC Hajdu Tibor eh., Konfár Erik eh., Vilmányi Benett eh.

Közreműködik: Erdős Balázs, Fehér Dániel, Keresztes Anna, Kocsi Zsófia, Kovács Anna, Kovács Veronika, Medetz Attila, Pátkai Andrea.
Köszönet a Baltazár Színháznak és Elek Dórának.

Jelmeztervező: Kiss Julcsi // Díszlettervező: Pater Sparrow
Világítás: Baumgartner Sándor // Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet // A rendező munkatársa: Ari Zsófi
RENDEZŐ: SZIKSZAI RÉMUSZ