Bilincs, Szabadság, Mozsár – Egyszeri előadásra készül Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa

2017 október 30. hétfő, 7:00

A Kortalan Kortárs sorozat október 30-án a Bilincs/Szabadság hívószavakra szerkesztett előadásában idéznek a nemrég megjelent Mészöly-Polcz levelezéskötetből, beszélnek Észak-Koreáról, olvasnak szakácskönyvből, énekelnek szerelemről.

Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa ismét egy új előadással készül, ami csak egyszer lesz látható a Mozsár Műhelyben. Az estet Szily Nóra beszélgetése zárja, vendége Szabó Győző.

Járó Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Járó Zsuzsa (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A Nagymező utcai Mozsár Műhelybe érkezve a nézők egy kiállításon találják magukat. A falakon a három szereplő színésznő portréi, sminkben, smink nélkül és jelmezben. Kállai-Tóth Anett fotóiról nem csak a nőiesség sugárzik, mert a színésznők idén férfiszerepbe is bújtak a képek kedvéért.

A színpadon teret kap az irodalom, az improvizáció, az élő zene, és a film is megjelenik, ahol megint ütközik a férfias és nőies energia – a három színésznő azt a feladatot találta ki magának, hogy eljátsszák, milyen férfiak lennének.

Az est címe Bilincs/Szabadság, amelyet azért választottak a művészek, mert a közelmúltban jelent meg Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéskötete, és ez a könyv illetve ennek címe is ihletője a sorozat új epizódjának. De nem csupán ennek a két írónak a levelei és írásai elevenednek meg a színpadon, hanem hallunk monológot Észak-Koreáról és a magyar börtönök világáról is.

Herczeg Adrienn (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Herczeg Adrienn (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A Kortalan Kortárs sorozat minden alkalommal egy teljesen új, tematikus előadással jelentkezik, így megismételhetetlen élményben részesíti nézőit a Mozsárban. Az alkotócsapat állandó művészei Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa, minden alkalommal teljesen elölről építi fel az előadást, hogy végül egy varázslatos „összművészeti csemegében” legyen részünk.

Az első felvonásban kortárs szövegek feldolgozását láthatjuk, ami minden eseményre külön, a témában felkért művészek munkáiból és más válogatásokból áll össze. Van a szerzők között olyan, aki kifejezetten erre az estére ír valamit, de akad olyan is, aki korábban nem publikált művét hozza nyilvánosságra. A második felvonásban Szily Nóra kérdezi az aznapi témáról és sok minden másról a három színésznőt és egy meghívott vendéget. Október 30-án Szabó Győző ül majd a hölgykoszorúban, hogy a bilincs és szabadság asszociációit boncolgassák.

Fodor Annamária (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Fodor Annamária (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Fodor Annamária az estről:

Az előző évadban több kortárs szerzőt én kerestem meg, hogy az adott hívószóra írjanak nekünk szövegeket és elképesztő érzés, hogy ezért nekiülnek, és tényleg ennek a produkciónak írnak. Erre büszkék vagyunk. De megihlet minket minden, ami körülvesz a világban, és a kortárs szövegek mellé szabadon válogatunk blogokból, újságcikkekből, vagy akár dalszövegekből is. Egy barátnőm gyerekkori naplója ugyanúgy került már színpadra, mint egy pornósztár nyilatkozata.

Rendszeresen hívunk civil vagy teljes más területről érkező vendéget is a Kortalan estekre, aki ugyanúgy fellép velünk. Volt már hentes, aki libát filézett, velünk volt Rozbora András paralimpikon, és játszott velünk Nyári Luca slammer is. Tényleg minden alkalom premier számunkra, nagyon izgalmas, és egyben szívfacsaró is, hogy soha többet így nem játsszuk. Tiszavirágok vagyunk.

“Fontos az őszinteség nagyon, de egy valódi kapcsolatba sok izgalmas, buja dolognak is bele kell férnie. A boldogság sokrétű, ám attól, hogy őszinték vagyunk egymással, még nem kell mindig és mindent “falni”. Természetesen a párkapcsolatban a négy fal között határtalan a fantázia és a tettek birodalma – részemről ezekben a dolgokban tudok őszintén és harmonikusan létezni, engem ez tart egyben. Vannak persze kilengések, ám ezek felborítanak, összezavarnak. Polcz és Mészöly életébe csupán röpke bepillantás az a 916 oldalnyi 50 évet felölelő levelezés – a titkaik, a kézzelfogható életük ezeken túl van” – mesélte a színésznő a Pótszékfogalónak.