Ötéves a Játékszín! – 1524 előadás, 433.400 színháztermi látogató

2017 október 30. hétfő, 11:42

Ötéves a Játékszín! 1524 előadás, 433.400 színháztermi látogató az eddigi mérleg. Október 30-án este a közönséggel együtt ünnepelnek az esti előadás művészei.

A Bank Tamás vezette színház 2012-ben nyitotta újra kapuit. Legutóbbi bemutatójuk, a 39 lépcsőfok hatalmas közönségsikert aratott, rövid időn belül várhatóan a teátrum legkeresettebb előadásai közé sorolhatjuk. A nagy múltú színház újranyitása óta huszonöt premierrel várta a közönségét. A 2017/2018-as évadban 19 darabot tartanak műsoron, és további négy új produkcióval színesedik a repertoár. A kínálat magját a színház küldetéséből fakadóan a szórakoztató előadások adják, ám az utóbbi két szezonban, egy részleges profilváltás eredményeként elgondolkodtatóbb adaptációkat is műsorra tűztek. Ennek a vonalnak az egyik darabja a címszereplő, Szervét Tibor által színpadra írt Virágot Algernonnak, és a Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Parti Nóra és Lévay Viktória főszereplésével tavasszal bemutatott Az eastwicki boszorkányok.

A színház alaphangulatát leginkább az És már senki sem… című 2014-es Agatha Christie-feldolgozás (Tíz kicsi néger) adta meg. Szirtes Tamás rendezése azóta is töretlen siker, és éppen október 30-án, a Játékszín hivatalos „születésnapjának” estéjén tűzték műsorra olyan illusztris szereposztással, amelyben többek közt Gálvölgyi János és Benedek Miklós is játszik.

Az öt év történetében kiemelkedő sikereket hozott többek közt a Jutalomjáték a már említett Gálvölgyi Jánossal, Az utolsó hősszerelmes, amelyben Hajdu Steve brillírozott, és Vári Éva feledhetetlen alakításával A hölgy fecseg és nyomoz – mindhárom produkciót a nyitás évadában mutatták be.

Az elmúlt öt évben 1524 előadást tartottak a Teréz krt. 48-ban, és összesen 433.400 látogatót fogadtak a színházteremben. Vendégjátékaik és a nyári szabadtéri előadások ugyancsak százezer fölötti nézőszámot hoztak, és további nyitásra készül az intézmény. Színháztermi előadásaik mellett a Bock Színpadon izgalmas felolvasóesteket tartanak, és befogadnak olyan különleges produkciókat is, mint a november 10-i Hamletman.

A Játékszín rendezőinek sorában Szirtes Tamás mellett többek közt Bagó Bertalan, Böhm György, Horgas Ádám, Kapitány Iván, Korcsmáros György és Szente Vajk is szerepel. Az emlékezetes bemutatók sorából kiemelkedik a Legyen a feleségem című vígjáték, amelyben Kovács Patrícia fergetegesen komédiázik – a darab három éve fut olyan közönségkedvencek mellett, mint az Életrevalók, amelyet az országban egyedül a Játékszín tart műsoron, hónapokig vezetve a nézői szavazatok alapján közzétett listát egy színházi portálon. A tavalyi évadban új technikai korszak kezdődött a Teréz körúti teátrum életében, az új produkciók már mind ehhez a háttérhez idomulnak. A Játékszín előadásaiban olyan népszerű színészek szerepelnek, mint Hernádi Judit, Lengyel Tamás, Nagy Sándor, Pásztor Erzsi, Szulák Andrea, Erdélyi TímeaCsonka András, Hirtling István, Tóth Enikő, Szabó Győző és Zsurzs Kati.

Az újranyitás ötödik évfordulója alkalmából 52 színész közös fotózásra gyűlt össze a Játékszín színpadán – a fotó a színház történetét őrző archívum fontos darabja lesz. Az 1912. október 30-án nyílt Ferenczy Kabaréból Pesti Kabaré, majd Intim Kabaré, később Terézkörúti Színpad lett, majd újabb névváltozások után 1978-ban kapta a Játékszín nevet. Itt igazgatott a legendás Salamon Béla, ebben a színházban jelent meg először Vadnai László Hacsek és Sajó párosa, és itt konferált először Kellér Dezső.

A Játékszín alapküldetése a mai napig nem változott. „Az első az öt év csak a kezdő lökést adta meg számunkra ahhoz, hogy Budapest legnépszerűbb szórakoztató színházává váljunk” – emelte ki Bank Tamás igazgató a színház újranyitásának évfordulóján.