Radioaktív – Marie Curie tiszteletére rendez előadást Kovács Dániel

2017 november 07. kedd, 15:05

150 éve, 1867. november 7-én született a kétszeres Nobel-díjas Marie Sklodowska-Curie. Az évforduló alkalmából Radioaktív címmel viszi színre Kovács Dániel legújabb rendezését. Marie Curie szerepét Gyöngy Zsuzsa alakítja, a bemutatót januárban tartják a Jurányiban.

Az alkotók ajánlója:

Radioaktivitás.
Ez Marie Curie könyvének címe, akit a tudomány történetében egyedülállóan kétszeres Nobel-díjjal tüntettek ki, egyszer a kémia, egyszer pedig a fizika területén. Ő volt a Sorbonne első női professzora, aki férje halála után átvette katedráját és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta. Az egyetlen nő, aki a Pantheonban fekszik, és övé az egyetlen sírhely, amely még mindig radioaktív, csakúgy, mint jegyzetei és noteszei.

A Marie Curie életét feldolgozó monodráma egy olyan izgalmas és egyedülálló tudós történetét meséli el, aki a hagyományos női szerepek mellett úttörőként mutatta meg, hogy keverni nem csak a fakanállal lehet. Férjével együtt fedezték fel az alfa- és bétasugárzást, valamint megtalálták a polóniumot és a rádiumot, amely megváltoztatta a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban. Eredményeikkel haláluk után is újabb és újabb felfedezéseket alapoztak meg az orvostudományban és a haditechnikában egyaránt. Marie Curie – akár a tudomány, akár a magánélet felől nézzük – úttörő személyiség volt, története pedig sok szempontból a századforduló és a 20. század története.

Marie Sklodowska-Curie

Marie Sklodowska-Curie

Manna Produkció
Radioaktív

Előadja: Gyöngy Zsuzsa
Rendező: Kovács Dániel
Dramaturg: Bíró Bence

Bemutató: 2018. január 20. 19.00 
További időpont: 2018. január 21. 19.00

JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház
Cím: 1027 Budapest, Jurányi u. 1.
E-mail: jegy@fugeprodukcio.hu
Tel.: +3670/777 2533
www.juranyihaz.hu