Új bábszínház Újbudán – Bábos sorozatot indít a Manna és a B32

2017 november 15. szerda, 7:39

Manna Matiné címmel indít sorozatot a B32 Galéria és Kultúrtér és a Manna Produkció, melynek keretében gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadásokat láthat a közönség az újbudai színházban. A hétvégén két pályakezdő rendező mutatkozik be, két kortárs mesével. November 18-án délelőtt a kisebbeket a Sündör és Niru című varázsos lényekkel teli bábjáték várja, a nagyobbakat pedig 19-én este A macskaherceg kilencedik élete című keserédes szerelmes történet.

Sündör és Niru (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Sündör és Niru (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A bábműfaj népszerűsítése a célja a Manna Matiné sorozatnak, mely november 18-án indul útjára Újbudán, a B32 színpadán. A Manna Produkció támogatásával több független színházi bábelőadás jött létre az elmúlt években, amely főként fiatal, pályakezdő rendezők és színészek munkái. Ezeknek a produkcióknak azonban nem sikerül állandó játszóhelyre találniuk a fővárosban, többek között azért, mert a bábműfajt, főként a felnőtteknek szólót, nehezebben fogadják a befogadóhelyek. Nem csak a Manna tehetséggondozó programjában született bábelőadások keresnek helyszínt a fővárosban, hanem az ESZME bábos ernyőszervezet által képviselt független bábszínházak produkciói, és kisebb alkotócsoportok munkái is. Ez a hiányérzet adta az ötletet az „Újbábszínház Újbudán” programhoz, mely megnyitja a B32 Kultúrtér kapuit a bábműfaj független képviselői előtt, és vállalkozik arra, hogy a jövőben rendszeresen műsorára tűz független bábeladásokat.

A nyitó előadás Borbáth Péter mesekönyvének, a Sündör és Niru című műnek az első színpadi változata, Bodor Panni adaptációja. A szerzőn kívül az előadás alkotói mind friss-diplomás művészek, akik az utolsó egyetemi évük alatt készítették az előadást. A rendező Varsányi Péter, a szereplők Tóth Mátyás és Főglein Fruzsina, illetve egyetlen vendégként a Budapest Bábszínház tagja Pethő Gergő. A barátságról szóló szívbemarkoló történet szereplői különleges lények, akiket Raffai Péter és Palya Gábor formált bábokká. A mesét 6 éves kortól ajánlják.

A macskaherceg kilencedik élete (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A macskaherceg kilencedik élete (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A hétvégén még egy előadás várja a Manna Matiné keretében a közönséget, amely szintén kortárs író, Gimesi Dóra egyik történetét dolgozza fel. A napokban megjelenő A macskaherceg kilencedik élete című kötet címadó meséje az esendőségről és a szerelemről szól, Nagy Orsolya dramaturg színpadi átiratában mutatta be a társulat. A 12 éven felülieknek ajánlott előadás különös formáját alkalmazza a bábműfajnak – maszkos játék, melyben Michac Gábor furcsa, izgalmas drót fejdíszeit, koronáit, álarcait viselik a játszók. A címszerepben Dér Zsolt, aki szintén végzős egyetemistaként vállalta a szerepet, ma már a Katona József Színház színésze. Társai a darabban Pájer Alma Virág, Főglein Fruzsina, Kovács Domokos, Georgita Máté Dezső és a Stúdió K színésznője, Nyakó Júlia. Az előadás koreográfusa Hegymegi Máté, a zeneszerző Tarr Bernadett, a rendező Szenteczki Zita.

A sorozat havonta egy-két bábelőadással indul, melyek nem feltétlenül a gyerekeknek szólnak. Decemberben a többszörös fesztiválnyertes Alszanak a halak? című Szilágyi Bálint rendezés kerül műsorra, mely a halál tabuját feszegeti gyermeki szemszögből. Az egyszemélyes előadásban Prohászka Fanni lép színpadra. A produkciók sorát tavasszal már összművészeti és interaktív családi játékokkal is bővíti majd a Manna és a B32 Kultúrtér, emellett terveznek rendszeres foglalkozásokat, amelyek során a látogatók bábokat készíthetnek, és megismerkedhetnek a műfaj történetével és a különböző bábtechnikákkal.

Prohászka Fanni / Alszanak a halak?

Prohászka Fanni / Alszanak a halak?

A Manna Matiné előadásai a B32-ben 2017-ben:
2017.11.18. 11:00
Borbáth Péter – Bodor Panni: Sündör és Niru
2017. 11. 19. 19:30
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
2017.12.10. 15:00
Jens Raschke: Alszanak a halak?

Jegyek vásárolhatóak a helyszínen és online a b32.jegy.hu oldalon.
B32 Galéria és Kultúrtér – 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.
Jegyfoglalás és információ: 1-787 0039, b32@ujbuda.hu