Szürkület – Tengerjáró hajón tart bemutatót a Béta Társulat

2017 november 15. szerda, 17:03

November 25-én mutatja be Szürkület című előadását a fiatal színházalkotókból verbuválódott Béta Társulat. A produkció helyszínéül szolgáló egykori tengerjáró hajó az álom és valóság közötti köztes térré válik, amelyet az előadás során bebarangolnak a nézők.

A Béta Társulat és a TRIP Színház együttműködésével megvalósuló helyspecifikus előadást a Kassa hajón láthatja majd a közönség, Nyáry Pál rendezésében. Irodalmi alapanyagként Koffi Kwahulé A barbárok melankóliája című kortárs drámája és Neil Gaiman kultikus képregénye, a The Sandman szolgált.

Az elefántcsontparti származású francia író drámája sűrű és kegyetlen látlelete a jelenkori valóságunknak. A 2006-ban megjelent mű élesen rávilágít a 21. századi ember hétköznapjait meghatározó kérdésekre és konfliktusokra: a szexuális identitás, a hatalom és a közösség viszonya, a nők helyzete a társadalomban, az önazonosság és a felelősségvállalás problémájára.

Milyen feszültségeket generálnak az új hierarchia által bevezetett törvények? Hogyan próbálja egy zárt közösség feltartóztatni az oda betolakodókat?

A történet szerint egy meg nem nevezett ország meg nem nevezett nagyvárosának a peremén járunk. A frissen kinevezett rendőrkapitány feleségül veszi az egyik helybéli fiatal lányt, Baby Mo-t, hogy kiemelje „a bűn és az erkölcstelenség mocsarából.” Ő azonban még mindig szerelmes egykori iskolatársába, a helyi kisstílű drogdíler Zac-be. A szerelmi háromszögben és a bűnözéssel átszőtt, kilátástalan helyzetben összefonódik álom és valóság. A tragédia elkerülhetetlen.

 Az alkotók számára az egyik legnagyobb inspirációt és kihívást a képregények és álmok világának színpadra vitele jelenti: “Többet szeretnénk a színpad és nézőtér klasszikus felosztásánál. A világok közötti átjárhatóság kérdése meghatározza a cselekményt: így törekszünk a hagyományos nézői attitűd megkérdőjelezésére, hogy mélyebb bevonódást és aktivitást érjünk el”, írják az alkotók.

Az előadást a színészek által élőben játszott zene kíséri. Hangzásában az elektronikus, torzított hangok dominálnak, a zene és a zaj peremén mozogva, alapját törzsi és szertartásos rigmusok képezik. A hangszerelés azonban közelít a modern hangzás felé, így találkozik a szaxofon, elektromos gitár, trombita, zongora és konga.

Szereposztás:
Kapitány – Árvai Péter // Zac – Kabdebon Dominik // Baby Mo – Trömböczky Napsugár // Lulu – Őri Eszter // Zenészek – Magasi Dalma, Szepes Anna, Tóvaj Ágnes, Lakatos Dániel, Nyáry Pál

Díszlet/jelmez: Molnár Anna, Petrovics Eszter
Maszkok: Horváth Márk
Dramaturg: Szepes Anna
Asszisztens: Solténszky Ráhel
Konzulens: Rácz Attila
Rendező: Nyáry Pál

Az előadás eseménye a FB-on: https://www.facebook.com/events/527603407580281/

A TRIP helyspecifikus színházat a Merlin és az Átrium korábbi vezetője, Magács László alapította. A város új izgalmas tereit fedezi fel és nyitja meg azok számára, akik igazán emlékezetes színházi élményre vágynak. “Az előadóművészet minden ágának képviselője összefog, hogy egy olyan élményt nyújtson, amely egyszerre hat minden érzékszervünkre, amely kiránt a napi rutinból, körbe vesz és elvarázsol.”