Ferenczi és Freud barátsága a Spinozában – Együtt játszik Takács Kati, Székhelyi József és Gémes Antos

2017 november 18. szombat, 9:21

A magyar pszichoanalízis legjelentősebb alakja, Ferenczi Sándor és világhírű mestere, Freud különleges kapcsolatát viszik színre a Spinoza Színházban.
Czeizel Gábor rendezésében Székhelyi József, Gémes Antos és Takács Kati főszereplésével november 25-én kerül bemutatásra egy végzetes négyszög történetéből fakadó dráma.

Ferenczi Sándor, Freud munkatársa és barátja, később kiszemelt utódja lett a pszichoanalízis első professzora. Ferenczi hozta ki Freud tudományát a kezdeti bécsi magányosságból és hozta létre a Budapesti Iskolát. Kapcsolatukat azonban egy végzetes négyszög felborította. Ferenczi beleszeretett párja, a 8 évvel idősebb Gizella lányába, Elmába is. A két nő között nem tudott dönteni, végül Freud tanácsára Gizellát vette feleségül. E tanács következményeként azonban megromlott Ferenczi és Freud érzelmi kapcsolata, ami viszont elősegítette Ferenczi szakmai továbblépését. Ekképp születtek meg Ferenczi eredeti gondolatai, tanulmányai. A Ferenczi-Freud-Gizella-Elma négyszögéből fakadó dráma bemutatja a pszichoanalízis születését és a gyerekcipőből adódó buktatókat is. 

Ferenczi és Freud – Bonyodalmak a dívány körül

Freud: Székhelyi József
Ferenczi: Gémes Antos
Gizella: Takács Kati

Rendező: Czeizel Gábor
Jelmez: Veréb Dia
Dramaturg: Lőkös Ildikó

Írta: Sándor Anna

Bemutató: 2017. november 25. 19 óra