A forgatókönyv – Szente Vajk-rendezésével indul Németh Kristóf Fórum Színháza

2017 november 18. szombat, 9:02
Németh Kristóf tavaly májusban hagyta el a Játékszínt, idén pedig új teátrumot indított útjára Fórum Színház néven. Decemberben az első bemutatóra is sor kerül.

 Németh Kristóf az induló színházról és a darabról:

“Amikor egy évvel ezelőtt felálltam a Játékszín igazgatói székéből egy olyan dolgot hagytam ott, amit rendkívüli módon a sajátomnak éreztem. Hozzáteszem, nem csak az üzletrészem miatt, ami még jelenleg is a birtokomban van, sokkal inkább azért, mert a megalakulás óta én együtt éltem, együtt lélegeztem azzal a teátrummal. Tudtam, hogy a helyes út az, ha nem a múlton rágódom, hanem a jövőre koncentrálok. Szent célom lett, hogy felépítek egy nagyobb vállalkozást, amiben megingathatatlanul hiszek. Tudom, hogyan kell jó, minőségi és eladható színházat csinálni és sok értékes alkotótársat tudhatok magam mellett, akik már a kezdetekkor jelezték, hogy szeretnének velem dolgozni” – számolt be korábban Németh Kristóf, aki arról is szót ejtett, miért válaszotta a Fórum Színház nevet.

“Azért lett Fórum Színház a nevünk, mert a történelem folyamán a fórum a polgárság találkozóhelyét, a szabad véleménynyilvánítás színterét jelenítette meg. Kérdezem én, mi fejezhetné ki jobban egy induló színház, egy kulturális színtér eszmeiségét, mint ez a szemlélet? Az a célunk, hogy ősbemutatókat láthasson a közönség a Fórum Színházban. Az Uránia Nemzeti Filmszínházzal való együttműködés részeként főként filmadaptációkat vagy filmekről, moziról szóló színházi előadásokat valósítunk meg. Az egész család számára szeretnénk programot kínálni, tehát a felnőtteknek szóló darabok mellett gyermekelőadások is színesítik majd a repertoárt. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy a Játékszín helyszíni adottságaihoz viszonyítva szintet ugrottunk, hiszen az Urániában közel kétszer akkora terület áll a rendelkezésünkre, a nézőtér a duplája, a színpad pedig némiképp nagyobb, mint az előző színházamban. Mindez alkalmat teremt arra, hogy nagyobb volumenű előadásokat, nemzetközi koprodukciókat is készíthessünk, ami nekem régóta dédelgetett álmom” – nyilatkozta a direktor a Szuperinfo.hu interjújában.

Első bemutatójukról a Közönség.hu-nak nyilatkozott: “Egy amerikai szerző vígjátékát mutatjuk be A forgatókönyv címmel decemberben. Az előadás az 1930-as évek Hollywoodjába kalauzolja a nézőket. A történet szerint egy forgatáson az alkotók szembesülnek azzal, hogy a készülő film forgatókönyve pocsék. Hogy a készülő mozi ne legyen bukás, a producer megszerzi a legjobb forgatókönyvírót és filmrendezőt, akiket bezár az irodájába és három napot ad nekik, hogy elkészüljön a tökéletes forgatókönyv. Ennek a három napnak a vidám történetét fogjuk megmutatni. A produkciót Szente Vajk fogja rendezni, akivel régi barátok és alkotótársak vagyunk”. (Forrás: Közönség.hu)

Ajánló A forgatókönyv c. előadás elé:

Hollywoodban harci helyzet van, bár kissé különböző, mint amire Európa készül éppen. A filmgyár nagyhatalmú főnöke lefújja a forgatást, kirúgja a forgatókönyvírót és a rendezőt, hogy két vadonatúj emberrel álljon neki a munkának. Bezárkóznak az irodába egy vagon banánnal és földimogyoróval, hiszen néhány napjuk van arra, hogy az eredeti regény alapján felidézzék, eljátsszák a készülő történet alakjait, férfiakat, nőket, csecsemőket és véneket, fehéreket és feketéket. Végül azonban megszületik a forgatókönyv ahhoz a filmhez, amely minden idők egyik legnagyobb dobása lesz. És ez a film az Elfújta a szél… A fergeteges vígjáték cselekménye kitalált történeten alapul, a történet szereplői viszont élő személyek voltak, bárminemű egyezés a valósággal nem csupán a véletlen műve…

A Fórum Színház és A  Művészetek Háza Gödöllő bemutatja:
A FORGATÓKÖNYV
(MOONLIGHT AND MAGNOLIAS)
vígjáték az Elfújta a szél keletkezéséről
írta: Ron Hutchinson fordította: Galambos Attila
David O. Selznick, producer: SZEREDNYEY BÉLA
Ben Hecht, forgatókönyvíró: MAGYAR ATTILA
Victor Fleming, rendező: CSONKA ANDRÁS
Miss Poppenghul, titkárnő: PLESKÓ SZIMONETTADíszlet és jelmez: KOVÁCS YVETTE ALIDA
Fény és animáció: MADARÁSZ “MADÁR” JÁNOS
Ügyelő: PAKU ÉVA
Rendező: SZENTE VAJK
Producerek: NÉMETH KRISTÓF a Fórum Színház igazgatója és KOVÁCS BALÁZS a Művészetek Háza Gödöllő igazgatója
A változtatás jogát fenntartják. Mikor, hol látható legközelebb?
December 6-án, szerdán 19 órakor.  // Jegyvásárlás itt lehetséges.
(Helyszín: Fórum Színház Nonprofit KH Kft., Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
)