Hazudj inkább, Kedvesem! – Bűnügyi komédia a Játékszínben

2017 november 28. kedd, 7:35

Január 6-án újabb bemutatóval jelentkezik a Játékszín. Alfonso Paso bűnügyi komédiáját Radó Denise állítja színpadra Tóth Enikő, Kerekes József és Csonka András főszereplésével.

A Teréz krt. 48-ban a szórakoztatás a fő irányvonal, ehhez alkalmazkodik a darabválasztás, amely ismét egy közkedvelt és klasszikus vígjáték. A középpontban egy vonzó, ám hazudós feleség, mellette egy roppant megértő, de rendkívül elfoglalt, ügyvéd férj, körülöttük pedig egy kedves, ámde hihetetlenül feledékeny családi barát és egy megbízható, bár kissé merev szobalány. Szenteste van, a feleség és a szobalány a meghitt szertartást készíti elő. Innen indul a történet.

A november 27-i olvasópróbán a rendező, Radó Denise kiemelte, hogy a szűkre szabott (valódi ünnepekkel terhelt) próbaidőszakban igyekszik mindenki számára praktikus időbeosztást kialakítani, ami persze a három főszereplőre nézve így is feszes lesz, hiszen a Tóth Enikő, Kerekes József és Csonka András trió szinte végig a színen van. „Az előadás titka annyi, hogy a bemutatóig komolyan gyakorolni kell – mondta a rendező –, mert minden mondatnak és mozdulatnak időben kell történnie.” A szerzőt is méltatta röviden, elmondása szerint Alfonso Paso tökéletesen szerkesztett poénokkal operál.

Az előadás díszletét Bátonyi György tervezte, a jelmezeket Kovács Yvette Alida álmodta meg. Utóbbi az első próbanapon elárulta, hogy a rendezővel egyetértésben valósította meg elképzeléseit, amelyekben a legfőbb feladat ezúttal a karakterépítés, és a személyiség kiemelése volt, amit az alapvetően kevés öltözék indokol. A díszlettervező, Bátonyi György egy tipikusan spanyol enteriőr megalkotása helyett a funkcionalitásra koncentrált, „lévén ez egy ajtódarab” – fogalmaz. „Ez nem azt jelenti, hogy egyfajta minimalista irányba vittem volna a látványvilágot, inkább a térformálást rendeltem alá Radó Denise és az írott szöveg igényeinek. A díszlet ettől függetlenül részletgazdag, kicsit inkább az angol gyarmati és a marokkói hatás érezhető rajta egy csipetnyi modern extravaganciával, eklektikával.”

A szövegkönyvet Horvát János fordította, a további szerepekben pedig Román Judit, Szőlőskei Tímea, Vadász Gábor, Kocsó Gábor és Gieler Csaba lép színpadra.

Az olvasópróba előtt Bank Tamás igazgató sok sikert kívánt a művészeknek az új szerepekhez és az előadássorozathoz. Kiemelte, a Hazudj inkább, Kedvesem! a repertoár fontos darabja lesz, mivel a teátrum alapküldetését, a könnyed, ám igényes szórakoztatást szimbolizálja.

A darab alkotója, Paso, a legsikeresebb 20. századi spanyol szerző 1946-ban debütált első egyfelvonásosával. A mai napig több mint kétszáz színdarabját játsszák világszerte, műveit huszonnégy nyelvre lefordították – neve önmagában garantált siker. A Játékszín új bemutatójára 2018. január 6-án, szombaton, 19 órára várják a közönséget.