Magyar akác – Post fact dokumentumszínház és videópályázat!

2017 november 29. szerda, 16:32

November 28-án és 29-én este 19 órától ismét látható Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György Magyar akác című közös előadása.

Ezúttal egy új és különleges helyszínen tekinthetjük meg a produkciót, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában, a Feszty Házban (1063 Budapest, Kmety Gy. utca 27.) játszanak, ami csak az előadás idejére válik látogathatóvá.

Az előadáshoz kapcsolódik az a videópályázat, amelyet idén ősszel a Gondolat Generátor, a Trafó színházpedagógiai műhelye hirdetett meg, és amelynek most meghosszabbították a beadási határidejét december 15-ig.

Az előadásról:

2014-ben egy EU-rendelet felbolygatta a hazai politikai életet, és pár hónapig minden politikus egy fával volt elfoglalva: az akácfával. Kelemen Kristóf fiatal színházi alkotó és Pálinkás Bence György képzőművész első közös produkciója a Magyar akác, amelyben bemutatják, hogyan vált az Amerikából betelepített akácfa magyar nemzeti- és politikai szimbólummá. Ebből kiindulva az alkotók életre hívtak egy mozgalmat, amelynek tevékenységét ugyancsak prezentálják az előadásban. A mozgalom tagjai szimbolikus politikai helyszínekre látogattak el, akácfa-ültetési akciókkal népszerűsítettek egy új, liberális, befogadó közösségeszményt, és igyekeztek az akácfát a saját elképzeléseiknek megfelelően beleírni a történelmi múltba. A kérdés: szárba szöknek-e mozgalmuk magjai, és vannak-e olyan szívósak, mint az alföldi pusztában és a letarolt bányavidékeken is életben maradó akácfák. A darab terét egy kertinstalláció teszi igazán autentikussá: alföldi homok, bányaföld és egy csoport magyar akác költözik egy Trafón kívüli térbe.

„A műfaj valahol a munkásmozgalmi szavalókórusok, az ismeretterjesztő slam, és a multimédiás performansz között lavíroz.” (Artner Szilvia Sisso, színház.net)

“A darab megértéséhez nem szükségesek különleges botanikai ismeretek; a mű ökológiai kérdésekben sem foglal állást. Annál élesebben világít rá viszont arra, hogy a különböző ideológiák, akár a tudományos megállapításokból is gondosan (értsd szelektíven) szemezgetve, hogyan használják fel az akácfát saját nézeteik igazolására vagy egyéni érdekeik érvényesítésére.” (Gosztola Kitti, Artmagazin)

Előadók:
EKE Angéla, HOMONNAI Kata, KELEMEN Kristóf, KRISTÓF Márton, PÁLINKÁS Bence György

Zene: KRISTÓF Márton; Rendezőasszisztens: TOTOBÉ Anita; Szervezés: KISS Réka Judit; Produkciós vezető: BAKK Ágnes; Díszletgyártás: BALÁZSI Dániel, HEGEDŰS Fanni; Technikai munkatárs: SZAPU Márk; Fotó: CSÁNYI Krisztina; Rendező, koncepció: KELEMEN Kristóf, PÁLINKÁS Bence György

Időpontok:
November 28. 19:00
November 29. 19:00 (angol nyelvű felirattal)
Helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola, Feszty Ház, 1063 Budapest, Kmety Gy. utca 27.

A videópályázatról:

Kezdtél már úgy mondatot, hogy “Szerintem az kéne, hogy…”? Érezted már, hogy egyszerű az út a változásig? Másokat is be tudnál vonni ebbe? Mi lenne a Te társadalmi mozgalmad jelmondata?

A Gondolat Generátor, a Trafó színházpedagógiai műhelye pályázatot hirdet középiskolás és egyetemista csoportoknak a Magyar akác című előadás kapcsán. Tervezzetek egy társadalmi mozgalmat, találjatok egy növényt, ami valamilyen módon jelképezi a mondanivalótokat, és forgassatok videót az ötletetekről!

Kik nevezhetnek?
2-6 fős középiskolás és egyetemista csoportok. (Az előadás megtekintése nem feltétel.)

Mivel?
Egy maximum 2 perces kampányvideóval, amiben bemutatjátok a társadalmi mozgalmatok lényegét, és egy egyoldalas leírással a céljaitokról.

Meddig?
December 15-én éjfélig. A műveket ezután a Trafó munkatársaiból és az előadás alkotóiból álló zsűri értékeli.

Hogyan?
Emailben a gondolatgenerator@trafo.hu-n vagy DVD-n a Trafó portáján. A borítékon vagy az email tárgyában szerepeljen az iskolátok neve, és hogy ‘Magyar akác pályázat’.

Miért?
Mert a nyertes videók beküldőit Trafós ajándékcsomaggal díjazzuk, nevük megjelenik a januári műsorfüzetben, és a honlapon, valamint műveiket a nagyközönség előtt ünnepélyes díjátadó keretében vetítik le a Trafóban december 18-án 18:30-tól.