Kvíz, felolvasószínház és könyvbemutató a Kerekasztal Negyedszázados Fesztiválján

2017 november 30. csütörtök, 9:09

Negyedszázados Fesztivállal zárja 25. születésnapi eseménysorozatát a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ. A társulat december első napjaiban azzal a céllal rendezi meg négy napos záróünnepét, hogy partnertársulatait bemutassa a sajtó képviselőinek, barátainak, s minden érdeklődőnek. A Fesztiválon a huszonötödik, jubileumi év terméséből válogatva, új bemutatókkal és számos koprodukcióban készült előadással jelentkeznek. A komplex színházi nevelési előadásokon túl közösségi programokkal, felolvasószínházzal és könyvbemutatóval várják a közönséget. A helyszín többnyire a Marczibányi Téri Művelődési Központ.

December 7-én, csütörtökön este fél hétkor Kerekasztal-kvízt rendeznek a budai Stifler Bárban, ahol közel ötven ember mérheti össze nem csak Kerekasztalos tudását. A játék 90-120 perces lesz, néhány rövid, frissítő szünettel. Elsősorban általános műveltségi kérdéseket tartalmaz, de nyilvánvalóan előkerül a színház és a színházi nevelés is. 3-5 fős csapatokkal lehet bárkinek nevezni. A kérdéseket Hajós Zsuzsa irta. Saját bevallása szerint az elmúlt ötven évben nem érezte ilyen jól magát, mint ezek összeállításakor. A kvízmester szintén a társulat tagja, Nyári Arnold lesz. A játék alatt nemcsak a társulatot, egymást is megismerhetjük a játék oldott hangulatában.

A fesztivál másnap, felolvasószínházzal és könyvbemutatóval zárul. A házigazda a társulat barátja, vendégművésze, Jaskó Bálint lesz. A Kerekasztal által tavaly tavasszal kiírt forgatókönyvíró pályázatra érkezett írások legjobbjából – Kurta Niké és Tési Dóra Néma bohócok című munkájából – Tárnoki Márk rendez felolvasószínházat. A forgatókönyvírói pályázat célja az volt, hogy színházi nevelési előadások szövegkönyveinek létrejöttét támogassák, inspirálják. A pályázatra 11 pályamű érkezett, a szövegek közül a szakmai zsűri – Kárpáti Péter író, Nánay István és Szűcs Mónika színikritikus, valamint Lipták Ildikó színész-drámatanár – által legjobbnak ítélt írást a Kerekasztal tagjai felolvasószínházi formában interpretálják. Egy új, kísérleti műfajnak lehetnek tehát részesei a nézők: komplex felolvasószínházi nevelési előadás résztvevőivé válhatnak.

25 év alatt számos saját szövegkönyv is napvilágot látott a Kerekasztal égisze alatt. A 2006-2017 között született előadásokból válogattak és rendeztek össze egy kiadványt 10 év drámái címmel. Hat különböző korosztályhoz szóló előadás (Fogságban, Fivérek, Mezsgye, Kéksziget, Bábel, Messiások) teljes szövegkönyvét tartalmazza a kötet, mely az NKA támogatásával, Farkas Atilla szerkesztésében készült. A kiadványt Rádai Andrea színházi kritikus mutatja be. A Negyedszázados Fesztivál ezzel a könyvbemutatóval ér véget pénteken.

Minden nap két-három eseménnyel várják az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Az űrlapok a társulat honlapján és a facebook eseményekben találhatóak.

 

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központról:

Kelet-Közép-Európa első színházi nevelési társulata. Küldetése olyan színházi előadások megvalósítása, amelyek interaktív módon, a drámapedagógia eszköztárát is használva vetnek fel olyan társadalmi és erkölcsi kérdéseket, melyek életkortól függetlenül mindenki számára érdekesek.

Előadásaiknak a fiatalok nem egyszerűen nézői, hanem alkotó résztvevői. Céljuk, hogy gondolkodásra ösztönözzenek, és kérdéseket vessenek fel. Minden résztvevő véleménye, ötlete, személyes megjegyzése meghallgatásra talál és hozzáadódik a közös játékhoz. Óvodás kortól egészen a felnőtt korig minden korcsoport számára kínálnak színházi nevelési programot. Produkcióikat a színházi és a színházi nevelési szakma elismert képviselőivel együttműködve valósítják meg.

Játszóhelyük elsősorban a Marczibányi Téri Művelődési Központ, de elviszik előadásainkat az ország bármely pontjára és a határon túlra is. Fontos számukra, hogy a színházi élményből senki ne maradjon ki. Ennek érdekében mindent megtesznek, hogy az általános- és középiskolai osztályok részére az előadások dijtalanul elérhetőek legyenek. Munkájuk során sok energiát fektetnek az utánpótlás nevelésére is: ösztöndíjas és hospitálási programokkal nyújtanak lehetőséget a tanulásra.

www.kerekasztalszinhaz.hu
https://www.facebook.com/kerekasztalszinhaz/

A Kerekasztal számokban: https://www.youtube.com/watch?v=VXYF5h58N9c

A Kerekasztal egy szóban: https://www.youtube.com/watch?v=v1S9p5VzopA