Olvasópróba – Dragomán György lesz a következő vendég

2017 december 05. kedd, 10:03

A kortárs magyar színdarabokat közreadó Olvasópróba sorozat legújabb kötete a kivándorlásról szól. Az antológia darabjai különböző korokban és helyeken teszik fel ugyanazt a kérdést: Menni vagy maradni?

Dragomán György

Dragomán György

Dragomán György a kortárs magyar próza egyik legfontosabb alkotója. Könyvei, A pusztítás könyve, A fehér király, a Máglya, az Oroszlánkórus közismertek. De talán kevesebben ismerik színpadi munkáit.

A Menni vagy maradni? antológia egyik fontos darabja Dragomán György Kalucsni című műve, amely Ceausescu Romániájában játszódik a nyolcvanas évek második felében egy erdélyi városban. A történet középpontjában álló család tagjai a hatalmi erőszak szorításában maguk sem maradhatnak ártatlanok. A drámát szinte egyidőben mutatta be a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Visky András rendezésében) és a budapesti Színművészeti Egyetem (Máté Gábor rendezésében).

A beszélgetés során részleteket mutatnak be az előadásokból. Emellett szó esik Dragomán György más színházi munkáiról is: színpadra nem került drámáról és bemutatott fordításról, színpadi szövegről, valamint a Máglya Vígszínházban (is) látható színpadi változatáról. Dragomán Györggyel Szűcs Mónika, az Olvasópróba sorozat szerkesztője és Sándor L. István színházi szakíró beszélget.

Olvasópróba – Beszélgetések kortárs magyar színdarabokról
DRAGOMÁN GYÖRGY
2017. december 6. szerda 17 óra
Helyszín: Írók Boltja (1061 Budapest, Andrássy út 45.)
A Selinunte Kiadó rendezvénye