Üvegfigurák – Tennessee Williams első nagy sikere a Radnótiban

2017 december 05. kedd, 7:00

Tennessee Williams Üvegfigurák című drámáját december 16-án mutatja be a Radnóti Színház Kováts Adél, Lovas Rozi, Porogi Ádám és Nagy Dániel Viktor szereplésével.

Porogi Ádám, Kováts Adél, Lovas Rozi / Radnóti Színhaz: Üvegfigurák - próba / Fotó: Brozsek Niki

Porogi Ádám, Kováts Adél, Lovas Rozi / Radnóti Színhaz: Üvegfigurák – próba / Fotó: Brozsek Niki

Ajánló a darab elé:

Minden ember esendő, törékeny és tökéletlen. De mi ezzel nem tanulunk meg együttélni, inkább minden erőnkkel és mindenek felett elfedjük álmokkal, önbecsapással, vagy elfedi nekünk, helyettünk a média, amiben minden könnyednek, szépnek és gördülékenynek látszik az életben. Tennessee Williams műveinek fő témája az örökérvényű, ma is aktuális: a hamis vagy igaz álmokkal, vágyakkal és a gyöngeséggel terhes emberek vívódása szemben a céltudatosan törekvők elérhetetlen társadalmával.

Laura egyetlen mentsvára a sivár valóság ellen az apró, csillogó, törékeny üvegfiguráinak gyűjteménye. A külvilággal nehezen teremt kapcsolatot, ahogyan anyja, Amanda és testvére, Tom is egyre többször az emlékek, az álmok és a nyomorúságos valóság kereszttüzébe kerül. Illúziókkal teli életüket felkavarja, amikor Tom meghívja egyik munkatársát, Jimet, a gimnázium egykori sztárját, akibe Laura titkon szerelmes volt.

Porogi Ádám, Kováts Adél, Lovas Rozi / Fotó: Falus Kriszta

Porogi Ádám, Kováts Adél, Lovas Rozi / Fotó: Falus Kriszta

A világhírű amerikai drámaíró a négyszereplős művét memory playként (emlék-játékként) definiálja. A gyónásos-vallomásos történetbe Tom Wingfield visszaemlékezésén keresztül lépünk be, akit kezelhetünk Williams darabbéli alteregójának is akár: neveik kezdőbetűi megegyeznek, a drámaírót eredetileg Thomas Lanier Williamsnek hívták.

Tennessee Williams a színészi jutalomjátékokat kínáló Üvegfigurákkal aratta első nagy színházi sikerét, és az 1945-ös bemutató után elnyerte a New York-i Színikritikusok Körének díját (New York Drama Critics Circle Award). A darab alapján filmadaptációk születettek, és olyan híres színésznők játszották el Amandát színpadon és filmvásznon, mint Katharine Hepburn, Jessica Lange és Sally Field.

Porogi Ádám / Radnóti Színhaz: Üvegfigurák - próba / Fotó: Kerselits Niki

Porogi Ádám / Radnóti Színhaz: Üvegfigurák – próba / Fotó: Brozsek Niki

TENNESSEE WILLIAMS: ÜVEGFIGURÁK
Fordította: Barabás András

AMANDA Kováts Adél     LAURA Lovas Rozi
TOM Porogi Ádám   JIM Nagy Dániel Viktor 

Jelmeztervező: Benedek Mari
Díszlettervező: Horváth Jenny
Világítás: Baumgartner Sándor
Dramaturg: Morcsányi Géza
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Őri Rózsa
Rendező: Valló Péter

Bemutató: december 16. 19:00 – Radnóti Miklós Színház