Az ördög – Balikó Tamás egykori rendezését újították fel a Karinthyban

2017 december 11. hétfő, 12:18

November végén mutatta be a Karinthy Színház Molnár Ferenc vígjátékát Schlanger András, Gubás Gabi, Szabó P. Szilveszter, Földes Tamás, Balázsovits Edit és Balázs Andrea főszereplésével.

Gubás Gabi / Karinthy Színház: Az ördög

Gubás Gabi / Karinthy Színház: Az ördög

Ajánló a darab elé:

Vajon ki ez a monoklis, gunyoros, titokzatos úriember, aki egy festőműterem foteljéből emelkedik ki, a kandalló lobogó lángjai mellől. Ő Molnár Ferenc a világhírű, egyik legsikerültebb vígjátékának hírhedt címszereplője? Legyen elég ennyi: ő Az Ördög. Akkor jelenik meg, amikor a helyzet a legkényesebben kétértelmű. A gyönyörű Jolán a fiatal, jóképű szerelmes festő műtermében festeti magát! Fülledt az erotika. Az ördög azt sem tudja mivé fajul a helyzet. Ám most majd minden kiderül. Ezután Jolán a gazdag, elegáns férje karján egy estélyre megy. Az előkelő társaság a bűn melegágya. Vajon Jolán belépője estélyi ruhát takar, vagy csak a vágytól tüzes, csupasz testét? Csak szereplőink tudják a választ. No, meg minden titkok tudója: a író? Aki talán maga Az ördög. A Karinthy Színház régi-új bemutatóján minden lepel lehull. Voila!

Szabó P. Szilveszter / Karinthy Színház: Az ördög

Szabó P. Szilveszter / Karinthy Színház: Az ördög

Bedő J. István Az ördögről:

A Faust-parafrázis cinikus főhőse a mai (szép)irodalmi kínálatban talán nem keltene semmilyen feltűnést, annyi akad a könyvpiacon a másik világból érkezett manipulátorból. De egyik sem ilyen. A századfordulói történet nagyon pontos lenyomata a kornak. László Alfréd, az erősen középkorú, újgazdag tőzsdejátékos elviszi gyönyörű ifjú feleségét Jánoshoz, a fiatal festőhöz. Az indok: hogy János portrét fessen Jolánról. Ők – mily különös véletlen – még kamasz korukból ismerik egymást, annak idején szikrázott is köztük valami, de mindketten gondosan eltagadják azóta is érzelmeiket.

Schlanger András / Karinthy Színház: Az ördög

Schlanger András / Karinthy Színház: Az ördög

János könnyű kalandokat él át modelljeivel, az asszony pedig hűséges nem-szeretett férjéhez, de az el nem csókolt csókok, ugyebár… Szóval a festéshez nekivetkőző szépasszony az üres műteremben, egyszer csak ott találja – kit is? Hát az ördögöt, Lucifert, aki doktor Kovácsként, János barátjaként mutatkozik be, és elkezdi gyakorolni a mesterségét. Tudniillik pokoli ötleteket, ördögi cseleket dob be, hogy egyrészt meggyőzze a jelenlévőket – mármint arról, hogy ottléte természetes –, másrészt, hogy lehántsa a kegyes hazugságokról, az eltagadott érzésekről a kor erkölcsének álcáját. Mivel a történetben mindenki színjátékot játszik, a fő bajkeverő és bajelsimító pedig a nagy rendező, tehát nem meglepő, hogy rendező-színész választja jutalomjátékul (mármint: magát jutalmazza meg vele). /olvassbele.com/

Gubás Gabi, Szabó P. Szilveszter / Karinthy Színház: Az ördög

Gubás Gabi, Szabó P. Szilveszter / Karinthy Színház: Az ördög

Molnár Ferenc
AZ ÖRDÖG
Vígjáték három felvonásban

László Schlanger András
Jolán Gubás Gabi
János Szabó P. Szilveszter
Az Ördög Földes Tamás
Elza Balázsovits Edit
Selyem Cinka Balázs Andrea
András Honti György / Németh Gábor
vendégek
Csákberényi-Nagy Anna, Földvári Péter, Keczán Norbert,
Koltai Vivien, Kuna Kata, Varsányi Szabolcs

Jelmez: Pilinyi Márta
Díszlet: Horesnyi Balázs
Világítástervező: Király Tamás
Díszletkivitelezés: Major Attila
Kellék: Bíró Tamás
Súgó: Csesznek Judit
Hang: Voronko Miklós
Fény: Kaszai Sándor
Scenika – Produkciós vezető: Ridzi Gábor
A rendező munkatársa: Csákberényi-Nagy Anna
Művészeti vezető: Karinthy Márton
Rendező: Balikó Tamás rendezése nyomán: Szabó P. Szilveszter