‘Az Első’ – A szerelem, az intimitás témáját járja körbe a Kortalan Kortárs

2017 december 12. kedd, 7:31

December 17-én az egy éves előadássorozat legújabb része látható a Mozsár Műhelyben.

A három színésznő, Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa ötletéből született sorozat hetedik előadásának címe „Az Első”, amit a szintén ezen a címen megjelent könyv ihletett. A Csapody Kinga és Nagy Boldizsár által szerkesztett kötetben tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában meséljen az elsőről. Az est második felében Szily Nóra kérdéseire válaszol a három színésznő és az est vendége, Kozmann György, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar kenus.

Kortalan Kortárs / Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Kortalan Kortárs / Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A Mozsár Műhely színpadán most decemberben egy éve, hogy az első Kortalan Kortárs előadás, a Botrány, bemutatásra került. Most decemberben pedig már a hetedik résszel érkezik a sorozat a Nagymező utcába. Minden előadás teljesen új és egyedi és csak egyetlen egyszer látható. Az Első címet viselő Kortalan Kortárs előadás a különféle első élményekről mesél. Többek között előkerül Fodor Annamária 14 évesen írt sportnaplója az első aranyéremről, Járó Zsuzsa szüléséről mesél Sipos Vera színész-költőnő segítségével, aki versbe írja az élményt, Herczeg Adrienn pedig az első szexuális élményéről mesél majd a közönségnek.

Az előadások során hagyományosan olyan kortárs magyar szövegeket visznek színpadra, melyek egyébként talán sosem kerülnének így „terítékre”. Ez a decemberi előadásban sem lesz másképp. A címet is ihlető „Az Első” kötet mellett a közönség Cserna Szabó András és Szentesi Éva külön, erre az előadásra készült írásait ismerheti meg. Az est második felében pedig Szily Nórával beszélget a három színésznő és az est vendége, Kozmann György, többszörös világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes magyar kenus. Az előadás estéjén Az Első című kötetet továbbá a korábbi előadás alapjául szolgáló Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezéseit összefogó A Bilincs Szabadság Legyen című könyvet is kedvezményesen lehet majd megvásárolni.

A Mozsár Műhely idén megújult nézőtérrel és bérletkonstrukciókkal várja nézőit. Decemberben a nagysikerű Élet.Történetek.hu színházi sorozat mind a három része látható lesz a Nagymező utcai színházban olyan színészek előadásában mint Borbély Alexandra, Ullmann Mónika, Egri Kati, Egri Márta, Lázár Kati és Epres Attila. Az év utolsó napján, december 31-én mutatják be az Így viszik át – Nyáry Krisztián alapján című darabot Bakonyi Alexa, Döbrösi Laura és Mohai Tamás előadásában.