A rendíthetetlen ólomkatona – Földes Eszter első kőszínházi rendezése a Hatszín Teátrumban

2017 december 17. vasárnap, 8:02

December 9-én mutatta be a Hatszín Teátrum Andersen meséjének színpadi változatát Bán János és Mohai Tamás főszereplésével.

A rendíthetetlen ólomkatona - olvasópróba / Fotó: Hatszín Teátrum

A rendíthetetlen ólomkatona – olvasópróba / Fotó: Hatszín Teátrum

Ajánló a darab elé:

“Ködös őszi este volt. Vagy télre járt már….A sarokban a plüssmedve ült az óriásbabával, előttük elválaszthatatlan barátjuk, búgócsiga, tőlük jobbra egy hernyó énekelt, a polcon a hiú kávéfőző terpeszkedett, a szoba közepén pedig a táltos hintaló vágtázott. És ott volt ő, ott az asztalon, a csodálatos és kecses táncosnő, aki sohasem mozdult meg. Coppelia, az üveggömbbe zárt örök balerina. Minden olyan volt, mint máskor. Egészen addig, míg egyik éjjel váratlanul egy féllábú ólomkatona érkezett a játékok közé, és minden megváltozott…”

A féllábú katona és a gyönyörű papírmasé táncosnő szerelmét sokszor, sokféleképpen dolgozták fel, de idehaza ez a műből készült első prózai előadás. A rendíthetetlen ólomkatona zenéjét a Kiscsillag zenekar basszusgitárosa, Erős Márton írta. Az Ólomkatona dalának szövege pedig Lovasi András munkája.

A rendíthetetlen ólomkatona stábja / Fotó: Hatszín Teátrum

A rendíthetetlen ólomkatona stábja / Fotó: Hatszín Teátrum

Földes Eszter az előadásról:

„Gyerekkorom kedvenc meséje oly módon szól az örök szerelemről, hogy átérezhető ennek a csodának minden mélysége, fájdalma, reménytelensége és magasztossága. Mindezt anélkül, hogy megpróbálna gügyögni a gyerekeknek. Azt ugyanis nehezen viselik. Ma a modern kütyük és okostelefonok világában nagyon fontos, hogy ne hagyjuk a feledésbe merülni a klasszikus történeteinket. Vigyáznunk kell ezekre, a színháznak különösen. De mert mi mindannyian ebben a világban élünk, élnünk kell ezekkel a kütyükkel. Okosan kell őket használnunk. Úgy, hogy közben ne vesszen el a személyes történetmesélés varázsa. Ez egy gyerekeknek íródott felnőtt mese. Szól a szerelemről, a szeretet erejéről, a töretlen hitről, kitartásról. Arról, hogy ne szégyelljük a másságunkat. Mert az erőnk éppen abban van, hogy mindannyian egyediek és megismételhetetlenek vagyunk” – mondta Földes Eszter.

Főszerepben: Bán János, Mohai Tamás
További szerepekben: Fehér Dániel, Mészáros Piroska, Rada Bálint, Erdei Gergő
Dramaturg: Selmeczi Bea

Látvány (díszlet, jelmez): Márkus Sándor, Korponovics Roland
Bábtervező: Márkus Sándor
Zene: Erős Márton
Dalszöveg: Lovasi András
Rendezőasszisztens: Vándor Veronika
Rendező: Földes Eszter

Az előadást 8 éves kortól ajánlják!