Hűség – A k2 Színház Robert Merle nyomán készített előadása a MU-ban

2017 december 26. kedd, 11:43

Robert Merle Mesterségem a halál c. regénye nyomán készített előadást a k2 Színház októberben. A produkciót január 7-én, a MU Színházbanújra láthatjuk.
“A k2 ezzel az előadással megalkotta az Antigoné tökéletes párdarabját. A Fábián-Benkó rendezőpárosból Benkó Bence vállalta az ólomsúlyosságú produkciót, szemben Fábián Péternek a nézőt felfelé húzó előadásával. A két rendező figyelemreméltó módon egészíti ki egymást a k2 társulat kétfelé osztott csapatában is”. (ketlampas.blog.hu)

Ajánló:

Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? Mit jelenet egy ember életében az erkölcs, a család, a hit vagy éppen a hűség fogalma? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Robert Merle regényével és Rudolf Höss emlékirataival.

Fotó: Szalai Sándor

Rudolf Lang katonacsaládba születik, de egy apja által tett fogadalom értelmében őt papnak szánják. Az apa halála után, kamaszként megszökik otthonról, és részt vesz az első világháborúban. Fiatal kora ellenére gyorsan ível felfelé a katonai karrierje, a harcok elültével azonban sorsa rosszabbra fordul, nem találja helyét a polgári életben. A gazdasági válság és zűrzavar sújtotta Németországban prefasiszta körökbe sodródik, a náci párt tagja lesz. A weimari köztársaság idején börtönbe kerül, majd 1929-től az SA, később az SS tagjaként egyre fontosabb megbízatásokat kap. Bár egyre erősebb benne a vágy, hogy egy saját maga teremtette parasztgazdaságban éljen a családja körében, a katonai pálya vonzása erősebbnek bizonyul, s ugyan minden alkalommal megtagadják kérését, hogy a frontra mehessen harcolni, 1941-ben, szervezőtehetsége elismeréseként megbízzák az auschwitzi haláltábor megszervezésével, és a táborba szállított zsidók „különleges kezelésével”…

Fotó: Szalai Sándor

Benkó Bence rendező a darabról:

“Még régebben olvastam a regényt és igencsak megtetszett Merle „pofátlan” gesztusa: fogja a második világháború legnagyobb halálgyárosát és egyszerűen, tömören, objektíven, lényegre törően – persze kissé konstruáltan – elmeséli az ő élettörténetét. Ráadásul egyes szám első személyben.

Provokálva éreztem magam az olvasáskor, hiszen – ha szerettem volna „menni” a könyvvel – kénytelen voltam erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy felfogjam és értelmezzem a főszereplő életét és döntéseinek ok-okozati összefüggéseit. Mindezt úgy, hogy maga a figura és a történelmi események egyáltalán nem fiktívek (pusztán néhány eleme a regénynek). Tudtam, hogy az a rengeteg borzalom, amelyet Merle a regényében leír, megtörtént. Miután gyermekkorától végigkísérem az életét és érteni vélem az őt ért családi, társadalmi hatásokat, megértem bizonyos motivációit – hirtelen lágerparancsnok lesz és emberek százezreit küldi a halálba a lehető legnagyobb precizitással. Az ember hirtelen nem tudja, hogyan viszonyuljon a figurához. Akkor ezt is ugyanúgy megértem-e, mint azt, hogy miért félt otthon a wc-n ülve vagy miért hagyta el az otthonát, hogy katona lehessen? Merle felvetése és példázatának formája zavarba ejtő.” (Színház.hu)

Fotó: Szalai Sándor

JÁTSSZÁK: Boros Anna, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs
DRAMATURG: Sándor Júlia
DRÁMAINSTRUKTO: Zewde Eszter
MUNKATÁRS: Radnai Fruzsina
RENDEZŐASSZSZTENS: Kovács Zsuzsi
RENDEZŐ: Benkó Bence

Bővebb információ ITT.

Jegyfoglalás:
telefonon: hétköznap 10.00 – 18.00h között: (06-1) 209-4014;
e-mail: szinhaz@mu.hu