“A humor mellékhatások nélkül gyógyít” – Jubileumi műsorral ajándékozta meg közönségét Sándor György

2017 december 29. péntek, 17:09
Egyperces novelláinak kötetét egykor így dedikálta neki egyik legnagyobb írónk: “Sándor Györgynek, a fiatal humoristának, közeli rokona, Örkény István nyugalmazott humorista.” Azóta eltelt pár évtized, és az ország “Sándorgyurija” a nemzet művésze lett, Kossuth-díjas humoralista.

Sándor Zsuzsanna írásából:

Közelgő 80. születésnapja alkalmából nemrég jubileumi műsorral ajándékozta meg közönségét. Az Örömkönny(v)eim a Rózsavölgyi Szalonban látható. “Amikor belegondoltam abba, hogy hamarosan nyolcvan leszek, először megijedtem. Iszonyúan gyorsan elmúltak az évek. Ugyanakkor örömet is éreztem. Nagy dolog, hogy ennyi idősen új műsorral ajándékozhatom meg a közönséget és egy kicsit magamat is. Zimányi Zsófia művészeti vezető évekkel hosszabbította meg az életemet azzal, hogy befogadott a Rózsavölgyibe” – mondja Sándor György, aki 5 éve lépett fel először a szalonban, és telt házas előadásairól elismerően írták a kritikák, mondván: “Sándor Györgynek új reneszánsza van.”

Sándor György

Sándor György

Estjein felidézi Kellér Dezsőt is, aki egyszer azt mondta neki: nem szereti a tömegkommunikációs kabarét, mert a kávéházi humort talponállóvá züllesztették. Az Örömkönny(v)eimben szól azokról a költőkről, írókról is, akik nélkül a híres pesti humor nem létezne. Karinthy Frigyesnek tisztelegve megjegyzi: “Míg élek, nem bocsáthatom meg magamnak, hogy Karinthy temetésére nem mentem el. Pedig már öt hónapos voltam majdnem…”

(…) Harmadikos gimnazista volt, amikor meglógott otthonról. Leutazott Kaposvárra, beállított a Csiky Gergely Színházba, és közölte: ott akar dolgozni. Ruttkai Ottó igazgató meghallgatta a versmondását, és azt mondta: helyettes öltöztetőnek esetleg maradhat. Havi 300 forintért. “Kérem, igazgató úr, írja meg az édesanyámnak, hogy havi 800 forintot fizet nekem, hogy megnyugodhasson” – kérte Gyuri, és boldogan vállalta a munkát. A kaposvári cukorgyár munkásszállóján lakott. Aztán 1958-ban jelentkezett a színművészetire. Felvették Szinetár Miklós színészosztályába. De talán ő maga is érezte, hogy a színészpályája nem lesz túl hosszú életű, mert a felvételi után osztálytársának, Kézdy Györgynek azt súgta a fülébe: “Én csak úgy belógtam ide.”

Egy évvel később Sándor György már nem volt a főiskola hallgatója. A művészibeszéd-tanára, Básti Lajos félévkor ki akarta rúgni, de Szinetár türelmi időt kért tőle. Így csak év végén buktatták ki. Tanárai hamar felismerhették: ő sohasem fog mások által megírt szerepekre végszavazni. “Tehetségtelen voltam. Színészként legfeljebb egy nyári szabadtéri előadáson, esőnapon, a harmadik alabárdost játszhattam volna valahol” – teszi hozzá öniróniával.

1965-ben, Emlékszem még nagyanyámra címmel adta első önálló estjét az Egyetemi Színpadon és a nézőtéren Nagy László, Örkény István, Latinovits Zoltán is tapsolta őt. Zelk Zoltán 1969-ben az írta róla az ÉS-ben: “Sándor György olyanokat talál ki, amiket csak Karinthy Frigyes találhatna ki, ha ma élne, egy mai Hadik kávéház asztalánál.” (…)

Sándor György számára a humor is híd, amely összeköthet minket az egyre keserűbb, rohanó mindennapokban. Szereti megszólítani az embereket most is, és megdicséri őket. “Dicsérdista lettem” – ironizál. Meséli, a múltkor együtt utazott egy nővel a buszon, aki szúrós szemekkel méregetett mindenkit. “Mennyivel jobban áll önnek, ha mosolyog” – fordult hozzá. Legközelebb újra találkoztak a buszon, és a hölgy kedvesen rámosolygott. Máskor egy patikában, kígyózó sorba állt be a humoralista. Mindenki ingerült volt, türelmetlen. Ő odament az egyik dühös alakhoz, barátságosan ráköszönt: “Elnézést, uram, csak azt szeretném mondani, hogy én később jöttem, mint ön, és ezért később is kerülök sorra.” A vasvillatekintetek meglágyultak, és mindenki nevetni kezdett.

A nyolcvanéves mestertől azt is megtanulhatjuk: a humor mellékhatások nélkül gyógyít, és a legjobb gyógyszer fásultság és gyűlölködés ellen.

Sándor Zsuzsanna írását a 168 órában olvashatják.

168 óra 2017.12.21 – 68,69,70,71. oldal

Következő előadás: január 14. 19:30 Jegyvásárlás itt lehetséges.