Gólyakalifa – “Kettéhasadt monodráma” készül Papp Endre előadásában

2018 január 01. hétfő, 10:02

“Kettéhasadt monodráma” Babits A gólyakalifa című regénye alapján – a Jurányiban készül egy monodráma bemutatójára a miskolci színház fiatal színésze, Barcsai Bálint és Tárnoki Márk rendezésében.

Ajánló a produkció elé:

Tábory Máté élete szép, akár egy álom. Álmai valóságosak, akár az élet. Ezekben ő egy mélyszegénységben, nevelőszülőknél felnőtt fiú, aki viszont jólétről álmodik: nyaralásról, tágas lakásról, szép lányokról. Ha egyikük elalszik, a másik felébred.

Az álmok emléke mindkettejüket kísérti, a két élet egyre szorosabban fonódik össze, míg már mi sem tudjuk, hogy kit látunk a színpadon, hogy mi az álom és mi a valóság, vagy hogy egyáltalán van-e értelme különválasztani a kettőt. Babits története egyszerre lélektani dráma, thriller és tanulmány a társadalmi egyenlőtlenségről, amit a mai Magyarországon értelmeztünk újra. Nem kellett messzire mennünk.

Papp Endre

Papp Endre

Az előadást tizenhat éven felülieknek ajánlják. A produkció a IV. TITÁNium Színházi Projekt keretein belül valósul meg. Támogatók: Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Miskolci Nemzeti Színház.

Papp Endre szavaival a produkcióról:

(A darab a) Gólyakalifája alapján készül, és igyekszünk megtartani az alakok társadalmi helyzetét, a dramaturgiai szerkezetet – de szeretnénk beleültetni az egészet a mai világunkba. Erősen hatottak mindhármunkra – két rendezővel közösen csináljuk ezt az előadást (Barcsai Bálint és Tárnoki Márk) – a Bebukottak és a Káin gyermekei dokumentumfilmek. Felvettük a kapcsolatot egy szegénységkutatóval is, így próbálunk közelebb jutni a szegény fiú-szálhoz. Ez a vonulata kicsit hasonló, mint Raszkolnyikové – számomra mindig sokkoló az, hogy valaki egy működő egzisztenciából – például egy banki hitel miatt – hogyan képes az utcára kerülni egyik napról a másikra. Úgy érzem, hogy a szegénység egyre nagyobb méreteket ölt, mintha egyre több embert látnék az utcán aludni vagy kéregetni. És ez egy olyan dolog, ami mindannyiunkat körülvesz, és ezáltal érint is. Színészként ez azért is különleges, mert nemcsak hogy monodráma, de a különböző figurák mellett egyetlen ember kétféle személyiségét és életútját kell majd megformálnom. Január végén lesz a bemutató, és már nagyon várom”. (Forrás: Pótszékfoglaló)

A színpadi változatot írta: Barcsai Bálint
Játssza: Papp Endre
Díszlet-jelmez: Horváth Jenny
Videó: Maruscsák Dávid
Produkciós vezető: Gulyás Dóra
Produkciós asszisztens: Totobé Anita

Rendező: Barcsai Bálint és Tárnoki Márk