III. Richárd – Alföldi Róbert címszereplésével készül Şerban rendezése a Radnótiban

2018 január 15. hétfő, 7:18

Elkezdődött a III. Richárd próbaidőszaka a Radnóti Színházban. 

Andrei Şerban feleségével és állandó alkotótársával, Daniela Dima-val érkezett Budapestre, hogy megrendezze a Radnóti egyik várva várt előadását, amit február 18-án mutatnak be.

A világhírű, román származású amerikai rendező 1969 óta él New Yorkban, és Európától Ázsiáig dolgozott a világ majd’ minden táján.

Szűcs Anikó dramaturg, Andrei Şerban / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Néhány szóban az olvasópróbáról:

2010-ben rendezett először Magyarországon, a Nemzeti Színházban állította színpadra a Három nővér című előadást. A címszerepre készülő Alföldi Róbertet illetve  László Zsoltot most a Radnótiban mint régi ismerősöket üdvözölte.

Kováts Adél / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Şerban azzal indította az olvasópróbát, hogy mesélt a munkamódszeréről, Shakespeare-ről és általában a fordítások anomáliáiról. Vas István fordítását Závada Péter dolgozta át, elmondása szerint nem modernizálta azt, hanem apró változtatásokkal akarta elérni, hogy aktuális legyen szöveg, meghagyva a teljes költőiségét és a jambikus verselését.

Alföldi Róbert, Závada Péter / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Şerban a legendás Peter Brook tanítványa, asszisztense volt, saját bevallása szerint a tőle eredeztetett inspirációval dolgozik a színpadon. “Bármihez nyúljunk is, jelen idejűnek kell lennie” – fogalmazott. A színház évados kiadványában, a vele készült interjúban hozzátette: “A színház soha nem volt képes megváltoztatni a társadalmat, illúzió az ellenkezőjét gondolni. Ha az előadásaimnak politikai üzenete van, az kizárólag a sorsnak köszönhető.” Ugyanitt hatalmas kihívásnak nevezte a III. Richárd színpadra állítását.

László Zsolt, Schneider Zoltán, Pál András / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Ajánló a darab elé:

A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni.

Sodró Eliza / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.