“A fiatalok problémáinak feloldására koncentrálunk” – Fesztivállal ünnepli 25. évfordulóját a Kolibri

2018 január 20. szombat, 14:49

“Olyan problémák feloldására koncentrálunk a színházban, amelyek a fiatalokat érdeklik, jelen vannak az életükben, esetleg szorongással tölti el őket”.

“Kezdetben a pedagógusok aggódtak egy-egy témafelvetésünktől, később rájöttek, hogy szövetségeseik vagyunk, és ránk bízták a kamaszokat érintő olyan kérdéseket, amelyekre egy osztályfőnöki óra kevés lenne” – mondta a 25. évébe lépett Kolibri Színház igazgatója, Novák János a Magyar Időknek.

A Kolibri Színház – hazánkban egyedülálló módon – a csecsemőszínháztól az ifjúsági színházig az életünket meghatározó témákra reflektáló, korspecifikus darabokat kínál. A teátrum január 21. és 29. között fesztivállal ünnepli a 25. évfordulót; a mustra negyedszázad keresztmetszetét mutatja be, nemzetközi kitekintéssel, valamint Cseh Tamás születésnapi estjével és eddig nem ismert Bereményi-dalokkal.

Novák János az elmúlt negyedszázad alatt nemzetközi tapasztalok beépítésével fejlesztette a Kolibrit, elsőként honosítva meg egyebek mellett az osztályteremszínházat és a csecsemőszínházi előadásokat. Mint mondja, kezdetben sokat segített a svéd minta színházi gondolkodásának kialakításában.
“Majdhogynem ortodox módon azt vallották, hogy felejtsük el a királyt és a királynőt a színpadon, a darab csakis a mi életünkről szóljon, bátran hozzányúlnak a tabutémákhoz is, legyen az válás, anorexia vagy öngyilkosság. Ezeket a problémákat néven nevezték és fel is oldották anélkül, hogy megbélyegeztek volna. Az első áttörés idehaza A média gyermekei című darabunk volt. Ebben öngyilkosságot játszanak, amitől még a pszichológusok is tartottak, mondván, rossz mintát mutatunk. Végül kiderült, hogy éppen fordítva működött: ha valakiben létezett ez a szorongás, azt fel tudta ol dani ez a darab” – emlékezett vissza Novák János.

“A fiatalság olyan realista játékot követel meg tőlünk, ahol a jelzett dolgoknak már kevesebb az értelmük, nem fogadják el, hogy felnőttek úgy tegyenek, mintha kamaszok lennének, tehát elvárják a színészektől a hiteles megszólalást” – hangsúlyozta az igazgató.

A január 21-én kezdődő színházi mustra, háromszor 3 napra osztja a programot. A Small Size fesztivál a 0-6 éveseknek, a Mesejátékok, opera az 5-12 éveseknek, a Platform Shift+ fesztivál a 12+ korosztálynak szól és mutatja be széles repertoárjából a színház művészi törekvéseit reprezentáló előadásait. Az aktuális saját darabokon túl bemutatkoznak a nemzetközi együttműködésekben részt vevő partnerszínházak is: a Ljubljanai Bábszínház a Valahol máshol című előadásával, a portugál Teatro O Bando és a francia 3éatre Massalia 3is is (not) Europe című koprodukciójával érkezik. Emellett a színház saját fúvószenekara is bemutatkozik.

Forrás: Magyar Idők, Kolibri Színház

 

 
 

Kapcsolódó anyagok