Kelemen József és Novák Eszter előadásait mutatja be az Ódry Színpad

2018 január 27. szombat, 15:36

Steinbeck Édentől keletre című regényének színpadi változatát Kelemen József, Szilágyi Eszter Anna A Nyíregyháza utca című darabját Novák Eszter rendezi.

Éden / Fotó: SZFE

Éden / Fotó: SZFE

Január 27-én mutatja be az Édent a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színművész osztálya. John Steinbeck regényének színpadi változata az Édentől keletre első felét, a Trask testvérpár, Adam és Charles történetét dolgozza fel. Az apjukkal való viszonyuk egész életükben árnyékként telepszik rá kapcsolatukra; Adam katonának áll, hogy boldoggá tegye édesapját, Charles pedig a családi farmon végzett munkával igyekszik bizonyítani. Amikor Adam tíz év után hazajön, a régi sérelmek mellé újabb bonyodalom is érkezik – egyik éjjel ugyanis egy eszméletlen, alaposan helybenhagyott nőt találnak a házban… A rendező Kelemen József.

A Nyíregyháza utca / Fotó: SZFE

A Nyíregyháza utca / Fotó: SZFE

Január 28-án az Ódry Színpadon lesz Szilágyi Eszter Anna műve, A Nyíregyháza utca premierje Novák Eszter rendezésében, aki saját zenés színész osztályának hallgatóival állította színpadra a hollandiai magyar roma prostituáltak sorsát feldolgozó drámát, melynek erejét költői nyelvezete és a feldolgozott brutális téma közötti éles ellentét adja. Amszterdam piros lámpás negyedében van egy utca, amit köznyelven „Nyíregyháza utcának” hívnak, mert az ott dolgozó prostituáltak nagy része Magyarország keleti részéből érkezik. A Nyíregyháza utca nem egy hely, hanem egy imagináció, de egyben valós tér, átjáró, melyen keresztülvonszoljuk személyes reménytelenségünk összes poggyászát. Négy lány a tudat küszöbe alatt, a nyíregykörnyéki mocsárból, elindul szerencsét próbálni…

A Nyíregyháza utca / Fotó: SZFE

A Nyíregyháza utca / Fotó: SZFE

“Nagyon is számít, ki írta, hogy kinek jutott eszébe megszólalni azok nevében, akiknek a sorsa vajmi keveset számít és akik elenyésző kisebbségnek tűnnek, de mégis élesen képviselik a leszakadók, a reménytelenek sokaságát. A Nyíregyháza utca a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum programjában készült el 2017-ben. Hatalmas szellemi és költői teljesítmény ez az erős, összetett, provokatív és színházi értelemben formabontó szöveg. Igazi büszkeség számunkra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tarthatjuk a darab ősbemutatóját” – mondta az előadás rendezője.