Winterreise – Mundruczó előadása Fischer Iván Lakásszínházában vendégeskedik

2018 február 08. csütörtök, 11:58

A koncertszínház február 20-án, 23-án és 27-én látható a FILC-ben.

Proton Színház: Winterreise / Szemenyei János / Fotó: Hrotkó Bálint

Proton Színház: Winterreise / Szemenyei János / Fotó: Hrotkó Bálint

Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját, szinte érezni, ahogy arcunkba vág a fagyos szél… Mundruczó Kornél ehhez a változathoz készített videóinstallációt, mely Szemenyei János szólójával kiegészülve alkot egy egységet.

„ A Téli utazás számomra  az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle. Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést: Vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg? (…) A videóinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival. Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni” – mondta Mundruczó Kornél.

A két alkotó már sokadjára dolgozott együtt (Nehéz istennek lenni, Szégyen, Demencia), azonban ebben a koncertszínházi előadásban mindketten merőben új útra léptek: a zenés színész szakon végzett Szemenyei „oneman” opera estjén elhangzó dalok mögé, Mundruczó az ember elhagyatottságáról, magányáról mesélő költői képeket komponált.

A Proton Színház előadása az Óbudai Danubia Zenekarral együttműködésben készült – 2015-ben a CAFé Budapest keretén belül –, 2017-ben pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában volt látható.

Franz Schubert: Téli utazás
film – színház – koncert

Szemenyei János – ének
Mocsári Károly – zongora
Rendező: Mundruczó Kornél
Díszlet- és jelmeztervező: Ágh Márton
A PROTON Színház előadása
Együttműködő partner: Óbudai Danubia Zenekar, Vlaamse Opera Antwerpen