Élet.történetek.hu – Közönségtalálkozó Borbély Alexandrával és Ullmann Mónikával a Mozsárban

2018 február 12. hétfő, 12:21

A keddi Élet.történetek.hu – Pira-Bella előadás után közönségtalálkozót szerveznek Borbély Alexandra, Ullmann Mónika és Lengyel Nagy Anna részvételével a Mozsár Műhelyben.

A február 13-án, 19:30-tól kezdődő előadásra ide kattintva még lehet jegyet vásárolni.

Borbély Alexandra

Borbély Alexandra

2017. október 19-én az Orlai Produkció egyedülálló színházi sorozatot indított a Mozsár Műhelyben igazi emberi sorsokat, történeteket bemutatva a színpadon. Lengyel Nagy Anna szerző történeteit színpadra adaptálva, Pelsőczy Réka művészeti vezetésével, minden egyes részt más rendező fogalmaz meg és mutat be a nézőknek. Az első epizód, a Nővérek – Levél Apámhoz! Egri Kati és Egri Márta szereplésével és Cseh Judit rendezésében volt látható. A folytatásban, melynek címe Pira – Bella, október 28-án Ullmann Mónika és Borbély Alexandra szerepelnek, és Szabó Máté rendezi. A második részben két tévedésről lesz szó. Egy lány fiútestben születik és ezért megjárja a poklot. Egy másik pedig született prosti – ahogy ő vall magáról – tanító néni testben születik, de a mai magyar valóság közbeszól.

A sorozat minden darabja egy-egy igaz történeten alapul. Lengyel Nagy Anna, a szerző, egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. „Negyven éve beszélgetek velük. ‘Civilek’, névtelenek, ismeretlenek. Közülünk valók. Negyven éve nem tudok hozzászokni ahhoz a sok csodához, groteszk fintorhoz, tragikumhoz és bölcsességhez, ami egy emberi sorsba belefér.” Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják most elénk ezeket a különféle sorsokat, hétköznapi emberek egyéni, mégis különleges, mindannyiunkhoz szóló igaz történeteit – áll a színlapon.

Ullmann Mónika

Ullmann Mónika

„Egész életemben gyűjtöttem és a Magyar Rádióban, újságokban, önálló kötetekben, antológiákban publikáltam a történeteket. Mindenhol történeteket kerestem, és meg is találtam őket. Vagy azok találtak meg engem. Legalább öt-hat éve az is foglalkoztat, hogy hogyan hangoznának monodráma formájában. El is kezdtem a megformálásukat, de aztán pihentek a darabok, mígnem megnéztem az Orlai Produkció Egyasszony című előadását. Akkor az interneten kikerestem Tibor telefonszámát, felhívtam, elküldtem neki azt a három monodrámát, amit akkorra már megírtam, és a fejében rögtön kész volt a terv: csináljunk egy előadássorozatot” – mondta Lengyel Nagy Anna a sorozatról.

„Az egyik történet egy olyan emberről szól, aki egész életében azért küzdött, hogy nő legyen, a másik történetben pedig egy olyan nőt látunk, aki azért küzd, hogy ember legyen. Nehéz megmondani, hogy a kettő közül melyik a drámaibb. A két történet egymás mellett talán még jobban rávilágít arra, hogy ha a nemi identitás a kiindulópont, a nulla, akkor az onnan való előrébb jutást tekintve az ember nőként a mínusz tartományban van” – Szabó Máté a Pira – Belláról.