Komolyzene és családi musical a Proton Színház repertoárján

2018 február 16. péntek, 15:12

Frankfurt és Berlin után újra Budapesten a Winterreise. Mundruczó Kornél Franz Schubert dalciklusához készített videóinstallációt, amely Szemenyei János szólójával és Mocsári Károly zongorakíséretével kiegészülve alkot egy egységet. A koncertszínházi előadásban a zenés színész szakon végzett Szemenyei „one man” estjén elhangzó dalok mögé Mundruczó az ember elhagyatottságáról, magányáról mesélő költői képeket komponált.

Szemenyei János / Proton Színház: Winterreise / Fotó: Hrotkó Bálint

Szemenyei János / Proton Színház: Winterreise / Fotó: Hrotkó Bálint

A Proton Színház exkluzív vacsorával egybekötött előadása 2018. február 20-án, 23-án és 27-én a FILC – Fischer Iván Lakásszínházában lesz műsoron.

Az előadás szeptemberben a frankfurti Fremd bin ich… (Idegen vagyok…), a Schubert zenetörténeti kulcsművére épülő Winterreise fesztiválon, majd decemberben a berlini HAU-ban vendégszerepelt. A komolyzenei est sikerét és aktualitását bizonyítja, hogy a meghívásoknak messze nincs vége, májusban a drezdai HELLERAU-ban, júniusban a Bécsi Ünnepi Heteken lesz látható.

“Az ajtónk előtt áll egy idegen – Szemenyei János énekel, játszik, beszél, ordít –, pont mint ezelőtt 190 évvel Schubert vándora.” – FAZ.NET – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Szemenyei János / Proton Színház: Winterreise / Fotó: Hrotkó Bálint

Szemenyei János / Proton Színház: Winterreise / Fotó: Hrotkó Bálint

Új helyszínre és új műfajba kalandozott decemberben a Proton Színház. Szemenyei János énekes és színész szerepek mellett már korábban is részt vett zeneszerzőként különböző produkciók létrehozásában, most pedig zenés műfajban debütált rendezőként. Kormos István méltán népszerű meséjét, a Vackort vitte színre. A Vackor nyomában családi musical szereplői Balla Eszter, Bánki Gergely, Gyabronka József és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei. A mindig kísérletező Proton Színháznak a Madách Színház Stúdiójában látható előadással nem csak az új helyszín felfedezése, de a fiatal korosztály megszólítása is a célja volt. Mind a februári, mind a márciusi előadásokra elfogytak már a jegyek, de Vackor májusban is visszatér majd.