Századjára!: Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban

2018 február 22. csütörtök, 12:56

Február 22-én 100. előadásához érkezik Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiája, az Igenis, miniszterelnök úr!. Az előadást 2013 novemberében mutatták be az Átriumban, Znamenák István rendezésében.

Az ünnepi alkalomból egy napilap alakú műsorfüzet jelenik meg az előadáshoz, illetve egy kisfilm is készül, amelyben a produkció szereplői – Hevér Gábor, Alföldi Róbert, Ficza István, Szatory Dávid, Parti Nóra, Némedi Árpád és Marton Róbert – mesélnek a száz előadás alatt összegyűlt élményeikről.

Alföldi Róbert

A 2015-ös szegedi THEALTER közönségdíját elnyerő előadás a bemutatása óta folyamatosan repertoáron szerepel, és több más vidéki városban – például Kecskeméten, Komlón, Pakson, Budaörsön, Gödöllőn –, illetve a határon túl Aradon is láthatta a közönség. Az előadás a BBC világsikerű, 1980-as évekbeli tévésorozata alapján készült, amelynek szerzői 2010-ben készítették el a színpadi változatot. A magyar változat némileg alkalmazkodik a helyi viszonyokhoz, legutóbb 2016-ban változott nagyobb mértékben.

„Legutóbb a Brexit hatására alaposan át kellett írni a szövegkönyvet. Jó néhány mondat kikerült innen-onnan, és újra kellett tanulni a szöveget. Eredetileg arról van szó a darabban, hogy Anglia majdnem belesodródik abba, hogy csatlakozzon az euróövezethez. Kezdetben volt némi vitánk arról, hogy fontos-e az előadás szempontjából, hogy naprakészek legyünk. De azzal, hogy átírták, már nem érhet minket olyan vád, hogy nem reagálunk. Az új változat szerint a mai elképzelt Angliában vagyunk, ahol már napirenden van az ország Európai Unióból való kilépése” – mondja a miniszterelnököt, Jim Hackert alakító Hevér Gábor, hozzátéve, hogy korábban sem ő, sem a kabinetfőnök Sir Humphrey Applebyt játszó Alföldi Róbert nem játszott hasonló műfajú előadásban.

„Ebben az előadásban különösen fontos a pontosság, sőt a műfajon belüli pontosság, máskülönben nem működik. Itt aztán nincs mese, tényleg abban a ritmusban kell mondani, amiben elsül a poén, ha nem jó ritmusban érkezik, akkor oda az egész. Tényleg úgy kell kicsit felhajlítani a mondat végét, hogy a partner lecsapja. Szöveg fent, poén lent. Ez egy interaktív műfaj, ami a nézők reagálására épül” – mondja a színész.

Az Igenis, miniszterelnök úr! március 7-én és 9-én, valamint április 12-én és 14-én is látható az Átrium műsorán.