III. Richárd a Radnótiban – Címszerepben Alföldi Róbert

2018 február 26. hétfő, 7:00

Február 18-án mutatta be a Radnóti Színház Shakespeare III. Richárdját Alföldi Róberttel a címszerepben, Andrei Şerban rendezésében.

A III. Richárd bemutatója után / Fotó: Radnóti Színház

A III. Richárd bemutatója után / Fotó: Radnóti Színház

A Radnóti Színház beszámolója a premierről:

Vasárnap zajos sikerrel mutattuk be a III. Richárd című előadásunkat. A közönség elé kijöttek a színészek mellé az alkotók is, megköszönni a tapsot és viszonozni azt. Andrei Şerban köszönetet mondott a társulatnak, kérte, hogy ne törekedjen soha senki a könnyedebb utakat keresni, mert az a középszerűséghez vezet. Kiemelte, hogy sok felé dolgozott már a világban, de ilyen műszakkal, mint a Radnótié, még sosem volt dolga. Itt mindenki jól érti és teszi a dolgát. Büszkék voltunk. Jó érzés olyat olvasni, hallani egy világhírű rendezőtől, amit a Revizor Online interjújában mondott:

“Nem tudom elmondani, mennyire tisztelem őket. Egyrészt nagyon jók – nem hízelgésből mondom, hogy nagyon szeretem a magyar színészeket. Csodálatosak. Nagy érzelmi bátorság van bennük és intelligensek. Márpedig ez nem mindig jár együtt. És remek a humoruk. Itt a Radnótiban ezek a színészek minden este játszanak, nehéz, nagy szerepeket, és másnap délelőtt 10-től délután 5-ig próbálnak. Nagyon rövid az időnk, mindössze öt hét, a darab meg hosszú, pedig egyre csak húzom, és még mindig hosszú. És sosem panaszkodnak, sosem fáradtak, hanem frissek és energikusak. Rajtuk nem fog múlni.”

László Zsolt, Alföldi Róbert / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

László Zsolt, Alföldi Róbert / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

A III. Richárdól:

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.

Alföldi Róbert / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Alföldi Róbert / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

A rendezőről:

Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

Szűcs Anikó dramaturg, Andrei Şerban / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Szűcs Anikó dramaturg, Andrei Şerban / Radnóti Színház / III. Richárd olvasópróba / Fotó: Dömölky Dániel

Andrei Şerban feleségével és állandó alkotótársával, Daniela Dima-val érkezett Budapestre, hogy megrendezze a Radnóti egyik várva várt előadását, amit február 18-án mutatnak be. A világhírű, román származású amerikai rendező 1969 óta él New Yorkban, és Európától Ázsiáig dolgozott a világ majd’ minden táján. 2010-ben rendezett először Magyarországon, a Nemzeti Színházban állította színpadra a Három nővér című előadást. A címszerepre készülő Alföldi Róbertet illetve László Zsoltot most a Radnótiban mint régi ismerősöket üdvözölte.

Şerban a legendás Peter Brook tanítványa, asszisztense volt, saját bevallása szerint a tőle eredeztetett inspirációval dolgozik a színpadon. “Bármihez nyúljunk is, jelen idejűnek kell lennie” – fogalmazott. A színház évados kiadványában, a vele készült interjúban hozzátette: “A színház soha nem volt képes megváltoztatni a társadalmat, illúzió az ellenkezőjét gondolni. Ha az előadásaimnak politikai üzenete van, az kizárólag a sorsnak köszönhető.” Ugyanitt hatalmas kihívásnak nevezte a III. Richárd színpadra állítását.

Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Andrei Şerban a darabról:

Ennél a darabnál alaposan szemügyre kellett vennem kort, amikor játszódik. Ki kicsoda, ki kit árul el, ki kivel fekszik le, hiszen annyira bonyolult és szövevényes. A közönségnek nem kell rendelkeznie ezzel a háttértudással, de nekünk – a színészeknek és nekem – igen. V. Henrik nagyszerű fickó volt, igazi patrióta, de uralkodása végén a birodalom hanyatlásnak indult, és mire VI. Henrik jött, az ország már darabokban volt. Így nyílt terep III. Richárdnak. Majdnem egy teljes évszázadról beszélünk, a 15.-ről. Shakespeare száz évvel később írta ezt meg; olyan, mintha ma valaki az első világháborúról írna. És persze az az érdekes, hogy hogyan változott a világ az első világháborútól máig, amikoris visszatekintünk; hát ugyanez volt a helyzet Shakespeare-rel: ő a saját jelenéből tekintett vissza erre az időszakra. Ráadásul ez az író egyik lábával a középkorban, a másikkal a reneszánszban állt. Szeretünk úgy gondolni rá, mint egy reneszánsz figurára, pedig hát a középkor hatása is igen erős: a misztikum, a misztérium, a katolikus neveltetés és vallás, és a földrengés, amit a protestantizmus jelentett, hiszen Erzsébet és a Lancesterek mind protestánsok… Szóval a katolikus Shakespeare-nek a protestáns uralkodóval kellett kijönnie, neki kellett a kedvére tenni, ehhez evidensen szerepet kellett játszania, ahogy Richárd is szerepet játszik, hogy elérje, amit akar. Vagyis Shakespeare-ben is ott volt Richard.

Alföldi Róbert, Schneider Zoltán, Kováts Adél / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Alföldi Róbert, Schneider Zoltán, Kováts Adél / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

A reneszánszban rájöttek, hogy a föld nem lapos. Nem a világegyetem középpontja, mert a Nap az. Mi csak egy vagyunk a sok planéta közül, szóval kicsik vagyunk. Aztán fölfedezték a nyomtatást, megszervezték a postát, a navigációt, a kommunikációt – megváltoztatták a világot, ez is hatalmas sokk lehetett. Az emberek orientációt vesztettek, összezavarodtak, nem tudtak eligazodni. És ma pontosan ez történik: a globalizációval, az internettel, a facebookkal, a rengeteg új találmánnyal. Elveszettek lettünk, általános a zavartság, minden egész eltörött – tökéletes idő és alkalom, hogy jöjjön valaki olyan, mint III. Richárd. Ezért aztán semmit nem kell hozzátennem, hogy ez egy kortárs darab legyen; ha hallod a szöveget, az elég. És ilyen író nincsen más, csak Shakespeare, ez az ő unikalitása. Ötven évvel ezelőtt épp ennyire igaz volt, és száz év múlva is igaz lesz. Itt van ez a sorozat, a Trónok harca. Két család harcol, és van egy törpe, akit mindenki utál; kitaszítják a családból, mert ronda. Ezt a sorozatot mindenki nézi – és hát tiszta Shakespeare, ugye. Van egy másik sorozat is, Amerikában rendkívül népszerű, Breaking Bad a címe (magyarul Totál szívás), ez pedig a Macbeth sztorija, egy sivatagban, Nevadában. Ezek a sokszoros milliárdosok, akik ezt csinálták, sokat tanultak Shakespeare-től. Ő ugyanis a tökéletes sorozatíró. A VI. Henrik egy hosszú darab, tizenöt óra, ha egészében eljátszanák, erről szól: mi a következő epizód? A legizgalmasabb pillanatnál kell megszakítani. Shakespeare zseni, és modern zseni – nyilatkozta a rendező a Revizornak.

Schneider Zoltán, Alföldi Róbert, Pál András / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Schneider Zoltán, Alföldi Róbert, Pál András / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Kritikus szemmel az előadásról:

“A III. Richárd a közöttiség drámája; az, hogy Gloster émelyítően magasra emelkedik, elsősorban annak köszönhető, hogy az előző hatalom néma csendben vagy fájdalomtól üvöltve, de elhalálozott, az új, tettre kész vezető meg egyelőre nem tűnt fel a láthatáron. Richárd pedig nem tesz mást, mint fogja magát, és beugrik a hálátlan szerepbe. Amúgy itt már Şerban előadásáról beszélek, merthogy ennek a rétegzett, sok irányba elkalandozó, de alapvetően azért egyetlen fő csapáson haladó produkciónak egyik markáns szintje a színháznak mint a hatalom (re)prezentációs formájának a hangsúlyozása.

Gloster/Richárd nyíltan és hosszan hozzánk beszél, kiszól a színpadról, akarja, hogy nagyon pontosan értsük, hogy a királyi trón megszerzése színjáték. Akár még odáig is elmennék, hogy csak úgy tesz, mintha ez mindennél fontosabb volna a számára, de lesz egy pont, ahonnan már nincs visszaút, ahol a Richárd irányította események túlnőnek rajta, és ő is engedelmeskedni kénytelen a maga indította (?) folyamatnak. Ha a koronához vezető út színház, akkor a megszerzése után a színésznek nem a katarzis jön, hanem a jelmez és a vendéghaj levétele, és tessék, pontosan ez történik a szünet után.” (Jászay Tamás, Színház.net)

Alföldi Róbert / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

Alföldi Róbert / Radnóti Miklós Színház / III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

SHAKESPEARE: III. RICHÁRD
Vas István fordításának felhasználásával
az előadás szövegváltozatát készítette: Andrei Şerban.

Bemutató:
2018. február 18., Radnóti Színház

Szereplők:
Alföldi Róbert, Gazsó György, Kelemen József, Kováts Adél, László Zsolt, Martin Márta
Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András, Schneider Zoltán, Sodró Eliza

Közreműködik: Dargay Marcell

Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Díszlettervező: Menczel Róbert
Világítás: Baumgartner Sándor
Zene: Dargay Marcell
Irodalmi konzultáns: Závada Péter
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
Produkciós asszisztens: Ari Zsófi
Rendezőasszisztens: Szikszai Rémusz
Dramaturg, tolmács: Szűcs Anikó
Társrendező: Daniela Dima
Rendező:  Andrei Şerban

Következő előadás:
2018. február 28. szerda, 19:00
Radnóti Színház