Karenina, Anna – Telihay Péter rendezése készül a József Attila Színházban

2018 február 28. szerda, 8:02

Telihay Péter rendezésében mutatja be a József Attila Színház március 3-án Nagy András Karenina, Anna című Tolsztoj-értelmezését.

Karenina, Anna olvasópróba / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna olvasópróba / Fotó: József Attila Színház

„Magában talán nagyon erős a hajlam, hogy tragikusan nézze azt, amit vidáman, gyönyörrel, mámorral is szemlélhetnénk; ami tébolyító száguldás lehet, és életünk kockáztatása persze, ami nyugodt és tompa öröm lehet, és még sincs teljesebb ennél a moccanatlanságnál; ami megtorpanthatja az elfutó életet, és felébresztheti az elaltatott lelket” – ígéri Vronszkij gróf Annának, miközben egy mézédes körtét nyújt felé, és ezzel kezdetét is veszi az ő száguldásuk.

Nagy András változatában minden sorsfordító találkozásra pályaudvaron kerül sor: hol Moszkvában, hol Szentpéterváron, hol a földbirtokossá lett Vronszkij vidéki birtokán, ahol a legfejlettebb nyugati technológiával épül a szerelmüknek is emléket állító Anna Karenina Pályaudvar.

Karenina, Anna olvasópróba / Fotó: József Attila Színház

Karenina, Anna olvasópróba / Fotó: József Attila Színház

Ott látjuk láztól égő arccal Annát az első Vronszkijjal táncolt felkavaró mazurkáról megszökvén; ott a csapatát a harctérre az új szerelem miatt nem követő lefokozott fiatal hadnagyot; a friss kitüntetésével is boldogtalan, elhagyott Karenint. Itt osztódnak a kiüresedett házasság megmentését célzó okos tanácsok, majd szívódnak is vissza annak tarthatatlanságát megélvén; itt adják-veszik a versenylovakat, amelyekkel Alekszej (nem a Karenin; a Vronszkij) szeretne kisiklott életének új távlatot adni… és itt, a síneken ér véget egy világhíressé lett románc.

A darab szerepeit Gazdag Tibor, Létay Dóra, Zöld Csaba, Fazakas Júlia, Mészáros András, Fabó Györgyi, Kiss Gábor, Korponay Zsófia, Chajnóczki Balázs, Betz István, Fekete Réka Thália, Galambos Zsófi, Botár Endre, Brunczlík Péter valamint a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés hallgatói játsszák. A díszlet Libor Kati, a jelmez Papp Janó munkája. Dramaturg: Szokolai Brigitta, rendezőasszisztens: Czipó Gabriella. Rendező: Telihay Péter.