Pionírszív az Örkény Színházban – Új monodráma Bíró Kriszta főszereplésével

2018 március 01. csütörtök, 8:00

Daniela Kapitanová Könyv a temetőről című regényét alkalmazta színpadra Ari-Nagy Barbara dramaturg, Bíró Kriszta, az Örkény Színház művésze és Szenteczki Zita rendező. A premiert március 2-án tartják a Stúdióban.

Bíró Kriszta Samko Tále szerepében a Pionírszív próbáján az Örkény Színházban / Fotó: Mohai Balázs

A történetről:

Daniela Kapitáňová regényének főhőse Samko Tále, egy 44 éves, enyhén szellemi fogyatékos, törpe növésű férfi. Samko a hetvenes-nyolcvanas évek Komárnójában nő fel, itt járja naphosszat a várost a tolikocsijával, és papírt gyűjt. Gyerekkora óta nem tesz mást, mint próbál megfelelni a normalitás – vagyis a minden másságot, szokatlant kirekesztő többség – szabályainak; így lesz belőle lelkiismeretes besúgó, aki még azután is jelent, hogy a rendszer eltűnik a történelem süllyesztőjében. Samko groteszk pusztulás-történeteiből apránként rajzolódik ki a „kisember” portréja, akinek nálunk is ismerős mentalitása semmit sem változott a szocializmus megszűnésével.

Juhász Nóra látványtervező a Pionírszív olvasópróbáján az Örkény Színházban / Fotó: Horváth Judit

Ajánló sorok a darab elé:

“Volt egyszer Komárnóban egy nő, akit úgy hívtak, hogy Husličková néni. És a Husličková néni azt hitte, hogy az atombomba kirobbanására a legjobb a mustár, mert aki azzal magát bekeni, az megmenekül a kirobbanás tekintetében.
És ezért mindig mustárt vásárolt, és olyan sok mustárja lett neki, hogy nem fért már be a spajzba, és akkor csináltatott neki külön polcokat az egész lakásba is.
Aztán egyszer meghalt a Husličková néni és csak három hét múlva találták meg az előszobában. Csak a büdösség alapján találták meg, ami jött az előszobából, szóval szerencséje volt, hogy az előszobában halt meg, mert ha a szobában halt volna meg, még tovább nem találták volna meg.

Ari-Nagy Barbara dramaturg / Fotó: Horváth Judit

A Husličková néni imakönyvében találtak egy listát, aminek az volt a címe, hogy Nem kapnak mustárt. A Husličková néni azért készítette ezt így elő, hogy hogyha majd kirobban a bomba, akkor tudja rögtön, hogy kit ne mentsen meg a kirobbanástól. A listán sok név ki volt húzgálva, aztán újra beírva. És voltak olyan nevek, amiket piros ceruzával aláhúzott.
A Husličková nénit ingyen temették el, állami pénzből, mert a mustárvásárlás tekintetében nem maradt utána semmi pénz.
A temetésére két ember jött el és ma már nem is látni, hogy hol van a sírja.
Úgy hívták, hogy Husličková Božena.”
(Kimaradt részlet a darabból)

Bíró Kriszta a Pionírszív olvasópróbáján / Fotó: Horváth Judit

Bíró Kriszta szavaival az előadásról:

„Mindig ezek a különös figurák nyújtják a legjobb lehetőséget arra, hogy az ember teljesen kibújjon a bőréből, és átváltozzon. Egyébként ezt a könyvet nem „színészből” olvastam, de mire a végére értem, nyilvánvaló volt, hogy ez színház, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy kinek lehetne odaadni, hiszen mégiscsak egy pasit kell játszani. Azután egyszer csak eszembe jutott, hogy miért ne csináljam meg én. (…) A figura maga is nagyon izgalmas az egyszerre rémes és vicces történeteivel. Biztos voltam benne, hogy ennek a szövegnek meg kell szólalnia. Ráadásul az értelmi fogyatékosnak tűnő, autisztikus férfi monológja remekül ábrázolja mindazt, amiben élünk: hogy micsoda úr az emberek élete-sorsa felett a hatalom. „Azok ott fönn” – ahogy Samko mondja. (…) Remekül érzékelteti, hogyan gázol át elképesztő érzéketlenséggel a hatalom emberéleteken, amennyiben valami fontos neki. Megmutatja a korlátoltságot, a gyűlölet természetrajzát, a butaságot – hogy azonnal ellenség az, amit vagy akit nem ismerek” – fejtette ki Bíró Kriszta a Színház.net interjújában.

Szenteczki Zita a Pionírszív olvasópróbáján / Fotó: Horváth Judit

Daniela Kapitánová: Pionírszív
(a Könyv a temetőről c. regény színpadi változata)
Játssza: Bíró Kriszta
rendező: Szenteczki Zita
bemutató: március 2., Stúdió
Fordította: Mészáros Tünde
Látványtervező: Juhász Nóra
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Zeneszerző: Kákonyi Árpád
Maszkmester: Kozma Andrea
Rendezőasszisztens: Érdi Ariadne