Funès és Stallone nyomában – Bemutatták az Oscart a Thália Színházban

2018 március 04. vasárnap, 9:35

Az év első premierjeként szombaton mutatta be a Thália Színház Claude Magnier Oscar című vígjátékát Nagy Viktor, Gubás Gabi, Bán Bálint és Szabó Győző főszereplésével, Vida Péter rendezésében.

Gubás Gabi, Nagy Viktor / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Gubás Gabi, Nagy Viktor / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

“Mösziő Barnier-nek rengeteg sok vállalata és rengeteg sok pénze van. És két lánya, de csak az egyikről tud. És a két lányának három kérője. És az egyik lányának elhiszi, hogy terhes. De amikor beosztottja, Christian beállít egy ékszerekkel teli táskával, már semmi nem érdekli, csak a táska. Viszont táskából is van még kettő. Ilyet még életében nem látott, pedig olyat is látott, amit nem vallott be senkinek. Claude Magnier legendás bohózatában Louis de Funès 13 év alatt több mint hatszázszor játszotta Barnier szerepét – amit filmen később Sylvester Stallone tett ismertté az egész világon” – olvasható az előadás ajánlójában.

Nagy Viktor, Bán Bálint / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Nagy Viktor, Bán Bálint / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Csányi Sándor, a színház művészeti vezetője az előadásról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “ez egy őrületesen jó színdarab, hiszen ahol jelenetenként van egy olyan fordulat, amelyre nem számítottunk, az a közönség érdeklődésére mindig igényt tart”. A történetből két filmes adaptáció is készült, az 1967-es Louis de Funès alakításával és az 1991-es Sylvester Stallonéval a főszerepben. A mostani változat szövegkönyvét Székely Csaba drámaíró fordította újra, és bár az eredeti darab 1930-as évekbeli környezetét megtartotta, modernizálta a szöveget és néhány új fordulatot is beemelt.

Szabó Erika, Szabó Győző / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Szabó Erika, Szabó Győző / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Vida Péter – akinek ez a második rendezése a színházban – a darab feszes ritmusát és sebességét emelte ki. “Olyan ez, mint egy artistaszám, mint egy zenélő doboz, amit működtetni kell tudni” – fogalmazott. A főszereplőt, Bertrand Barnier-t Nagy Viktor alakítja, aki elmondta, hogy sokat kellett gyakorolnia a szerepet, hiszen egy ilyen feszes előadásnál kiemelten fontos, hogy senki ne hibázzon. “Vida Péter rendezőként is hozta azt a fajta precizitást és pontosságot, amit színészként is képvisel, és meg tudta mutatni azt is, hogy egy poén hogyan és miként tud működni” – mondta a Madame Barnier-t alakító Gubás Gabi. A masszőr-kiropraktőrt játszó Szabó Győző a különlegesen szép jelmezeket emelte ki, amelyeket Füzér Anni tervezett, a darab díszleteit pedig Horesnyi Balázs alkotta meg.

Hunyadkürti István, Molnár Piroska / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Hunyadkürti István, Molnár Piroska / Thália Színház: Oscar / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

A történet szerint a gazdag szappangyáros Bertrand Barnier élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik. Kiderül, hogy több lánya van mint hitte, mindegyiket feleségül akarják venni, de kérők is eggyel többen vannak, mint kellene, és a könyvelője is meglopta, nem is egyszer. A visszaszolgáltatott pénzzel és ékszerekkel teli táskák a szűk két óra során többször gazdát cserélnek, hogy ezzel koronázzák meg az színpadon kibontakozó teljes káoszt. A darabban Nagy Viktor, Gubás Gabi, Bán Bálint és Szabó Győző mellett szerepel Szabó Erika, Tóth Eszter, Fodor Annamária, Molnár Piroska, Mózes András és Hunyadkürti István is.

Forrás: Thália Színház, MTI, Színház.org