Szenteste – Egy kihallgatás története a Hatszín Teátrumban Petrik Andreával és Rába Rolanddal

2018 március 06. kedd, 7:39

Egyszerre krimi és filozófiai párviadal Daniel Kehlmann új drámája, amelyet a Hatszín Teátrum mutat be április 7-én.

Szilágyi Bálint, Szűcs Edit, Petrik Andrea, Árvai György, Rába Roland / Fotó: Draskovics Ádám, Hatszín Teátrum

Szilágyi Bálint, Szűcs Edit, Petrik Andrea, Árvai György, Rába Roland / Fotó: Draskovics Ádám, Hatszín Teátrum

December 24. 22:30. Helyszín: egy kihallgató szoba. Benne Judith, aki állítólag nem tudja, miért van itt. Útban a szüleihez kapták el a rendőrök. És Thomas, aki láthatólag mindent tud róla. Például azt, hogy a nő bombát rejtett el a városban, aminek éjfélkor kell felrobbannia. A kihallgatás egyre feszültebbé válik. Vajon meg lehet-e változtatni a világot? Egyáltalán kell-e? És, ha igen, hogyan? Egy bombával? Az idő a szemünk láttára múlik. Talán ki is futunk belőle.

A Hatszín Teátrumban magyarországi ősbemutatóként színpadra kerülő darabot fordította és az előadást rendezte: Szilágyi Bálint. A nőt Petrik Andrea, a férfit Rába Roland alakítja. A díszlet Árvai György, a jelmez Szűcs Edit munkája.

Petrik Andrea / Hatszín Teátrum: Szenteste - olvasópróba / Fotó: Draskovics Ádám

Petrik Andrea / Hatszín Teátrum: Szenteste – olvasópróba / Fotó: Draskovics Ádám

„Gyerekkorom óta szeretem a Délidő (High Noon) című filmet és nem Gary Cooper vagy a pisztolypárbajok miatt, még csak nem is Grace Kelly, hanem az óra miatt. Az elején ránézünk és tudjuk, hogy délben jönnek a gyilkosok. Attól fogva számoljuk a másodperceket és követjük a seriff minden lépését, hogy társakat találjon. A Délidő egyike a hibátlan filmeknek – nem utolsósorban azért, mert valós időben játszódik, mert az elbeszélt idő és a film időtartama másodpercre pontosan megegyezik. Valami ilyesmit akartam én is csinálni, már régóta. Ez volt az egyik ok a Szenteste megírására: az ötlet, egy óra a falon, amelynek a mutatói a döntő pillanat felé haladnak. A másik ok a döbbenet volt, azokon a dolgokon, amiket Edward Snowden leleplezett: az állam mindent és mindenkit megfigyelhet, a titkosszolgálatok szinte kontroll nélkül működhetnek, a rendőrség pedig annyi mindent tudhat rólunk, amit korábban elképzelni sem tudtuk. De ami még fontosabb: a színház lényegére akartam koncentrálni. A konfliktusra két ember között. Veszély, kihallgatás és a mindig túl gyorsan múló idő” – mondta a szerző.

Rába Roland / Hatszín Teátrum: Szenteste - olvasópróba / Fotó: Draskovics Ádám

Rába Roland / Hatszín Teátrum: Szenteste – olvasópróba / Fotó: Draskovics Ádám

Daniel Kehlmann a mai német nyelvű irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak. A világhírt A világ fölmérése című regénye hozta meg számára: csak Németországban több mint kétmillió példányt adtak el belőle, és negyvenhat nyelvre — köztük magyarra is — lefordították. A Szentestét tavaly mutatták be Bécsben, idén pedig Münchenben. Német nyelvterületen kívül a Hatszín Teátrum bemutatója az első.