A cigány – A Mu Színházban látható Fábián Péter és Benkó Bence celldömölki rendezése

2018 március 07. szerda, 14:13

Első alkalommal látható Budapesten a Soltis Lajos Színház ‘A cigány’ című előadása a k2 Színház alapítóinak rendezésében.

​Soltis Lajos Színház: A cigány / Fotó: Nagy Jácint

​Soltis Lajos Színház: A cigány / Fotó: Nagy Jácint

Az alkotók ajánlója:

Van egy ország, ahol a szerelmesek kisétálnak egymás életéből, ahol szalma alá van temetve a szabadság véres zászlaja. Ahol semmire nem mész Erzsébet utalvány nélkül, ahol a macskát is lekapják a tíz körméről, és hegede nélkül hegedélnek. Egy ország, ahol számolják a késedelmi díjadat.

Vajon melyik a rosszabb, egy vaknyugati kisváros az Isten háta mögött, vagy ha mindez az Isten orra előtt zajlik? A Sátán itt úr, vagy idegenvezető?

Eljöhet még a megbocsájtás napja?

​Soltis Lajos Színház: A cigány / Fotó: Nagy Jácint

​Soltis Lajos Színház: A cigány / Fotó: Nagy Jácint

Szeretett magyar hazánk láthatárán veszélyes felhők tornyosulnak. Miközben minden hazafi szent kötelessége hazáját bel és kül ellenségek ellen megvédeni, mert ezt igényli a természeti jog. ezt parancsolja a törvény, a magyar cigány Rózsa Peti beleszeret Ivánka Évikébe, Celldömölk legszebb nemcigány magyar lányába.

A haza bizodalmasan várja fiaitól, hogy mostani veszélyes körülmények közt, a királyi trón, haza és alkotmány védelmére az ország zászlója alá mentül előbb összesereglendenek, mely összesereglendés következtében elindul a haddelhadd, nem is beszélve a fekete füstirigó, Rózsa Rózsi bánatáról, hogy belészakad a nagy magyar szív és a hegede vonója…

Celldömölk, 1848-49 küszöbe

A Soltis Lajos Színház társulata második alkalommal dolgozott együtt a k2 Színház rendezőpárosával Benkó Bencével és Fábián Péterrel, valamint Horváth Szabolcs zeneszerzővel. A Hantocska című zenés mű-népmese után most egy népszínművet állítottak színpadra Szigligeti Ede tollából, amit átírtak, aktualizáltak és így Celldömölknek lett saját története, a forradalom és szabadságharc idejéről, amit az emberek rajongásig megszerettek!

Nyilván már akkor is a szeptemberi celldömölki bemutatóra készültek, így kerülhetett a darabba éppen A cigány. Éles helyzetet ez a népszínmű is kínál, és hogy az előadás ezt ki is szeretné aknázni, az már akkor látszik, amikor Doja, a cigánylány (Nagy Zsuzsi) tánccal, dallal, hívogató mondatokkal beinvitál bennünket a játéktérbe. Azt ugyanis átlósan egy kerítés szeli ketté. A felénk eső oldal szalmával felszórt terében laknak a cigányok, túloldalt a „magyarok” (értsd: nem cigányok), ők mindjárt két szinten is, a módosabb Ivánkáék a játéktér emeletén. A két térfél között közlekedni csak hasmánt átcsúszva, a kerítés alatti szűk sávban lehet. Önmagában jelentéses kép a mai társadalmi mobilitás lehetőségeiről éppúgy, mint a korabeliről. A kettő között különbségként a drótkerítés feszül. (Turbuly Lilla: Poirot Celldömölkön, Criticai Lapok online)

​Soltis Lajos Színház: A cigány / Fotó: Nagy Jácint

​Soltis Lajos Színház: A cigány / Fotó: Nagy Jácint

Szigligeti-Fábián- Benkó-Horváth:
A CIGÁNY

Rózsa Zsiga, öreg cigánykovács – Temesi Zsolt
Rózsa Rózsi, a leánya – Pilnay Sára
Rózsa Peti, a fia – Pesti Arnold
Kurta György, nagygazda – Tóth Ákos
Kurta Gyuri, szegény rokona – Piller Ádám
özv. Ivánkáné Kerecsen Erzsébet, özvegy – Boznánszky Anna
Ivánka Évike, a leánya – Marton Mercédesz
Fehér Ferenc, hajdú úr – Bruckner Roland
Várszegi Eugén, világot járt magyar úr – Nagy Gábor
Doja – Nagy Zsuzsi

Muzsika – Horváth Szabolcs
Muzsikusok – Gregorich Zsófia, Horváth Nóra
Rendezte: Fábián Péter, Benkó Bence

2018. március 17., 20:00
Mu Színház
(Kőrösy József utca 17., Budapest, 1117)